Σε εφαρμογή στην Αγία Νάπα μεγάλο πρόγραμμα για μείωση αποβλήτων

Τίθεται σε εφαρμογή στην Αγία Νάπα το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για μείωση αποβλήτων σε ξενοδοχεία και χώρους παραγωγής αποβλήτων.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μείωσης Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων Παραλιακών Ξενοδοχειακών Μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων», που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης, στην Κύπρο, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα υπεγράφη από τον Δήμο Αγίας Νάπας και τηνΕταιρεία Cypra Bioenergy Ltd η σύμβαση για παραλαβή και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που συλλέχθηκαν χωριστά».
 
Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος και ο Διευθυντής της Εταιρείας Γιώργος Γεωργίου «με στόχο του Προγράμματος να συμβάλει στην εκτροπή των οργανικών αποβλήτων ξενοδοχείων και εστιατορίων του Δήμου από το ΧΥΤΥ της Κόσιης».
 
Προστίθεται ότι «τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η λειτουργία των 70 συμπιεστών οι οποίοι παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφίμων. Οι συμπιεστές βρίσκονται τοποθετημένοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες μονάδες μαζικής εστίασης του Δήμου, ενώ τα οργανικά απόβλητα θα μεταφέρονται στην μονάδα επεξεργασίας για παραγωγή βιοαερίου το οποίο θα αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η σύμβαση είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για εκτροπή οργανικών αποβλήτων από την ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου, ούτως ώστε η μονάδα να μπορεί να παραλάβει απόβλητα από την επαρχία Λευκωσίας, να υπάρξει συμβολή στους στόχους ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δύναται να κλείσει η ανεξέλεγκτη χωματερή στον Κοτσιάτη. Επιπλέον, με την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
 
Ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος εξέφρασε «ικανοποίησή για την υπογραφή της συμφωνίας με την συγκεκριμένη εταιρεία αφού» όπως εξήγησε «η Αγία Νάπα θα είναι ο πρώτος Δήμος που θα θέτει σε πλήρη εφαρμογή αυτό το πολύ σημαντικό έργο ανακύκλωσης του Τμήματος Περιβάλλοντος. Με τη συγκεκριμένη σύμβαση ο Δήμος Αγίας Νάπας θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποφυγή επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, καθιστώντας με ένα μέτρο επιπλέον, πιο πράσινο το Δήμο».
 
Πρόσθεσε ότι «ήδη ο Δήμος συλλέγει 1200 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά και στόχος του είναι η ποσότητα να αυξηθεί κατά 5000 τόνους επιπρόσθετα σε οργανικά υλικά, με βραχυπρόθεσμο στόχο την μείωση της παραγωγής αποβλήτων. Με την υλοποίηση του Προγράμματος έχουμε θέσει γερά θεμέλια για να καταστεί ο Δήμος Αγίας Νάπας «πράσινος προορισμός».
 
Σημειώνεται ότι «στην 1η Φάση του Προγράμματος συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Παραλιμνίου και Λάρνακας και στη 2η φάση θα συμμετέχουν οι υπόλοιπες τουριστικές περιοχές».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)