Κουτσιούκ: Στην απόφαση του ΣτΕ δεν αντικατοπτρίζεται η συνεργασία της τ/κ πλευράς στο έργο της ΔΕΑ

Η Πλουμέρ Κιουτσιούκ, το μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) είπε ότι στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης «δεν αντικατοπτρίζεται η συνεργασία της τουρκοκυπριακής πλευράς και η προσφορά της στην ΔΕΑ και αυτό οφείλεται σε πολιτικούς λόγους».
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική «Κίπρις Πόστασι», σε δηλώσεις της στο παράνομο ΤΑΚ η κ. Κιουτσιούκ σχολίασε την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ με την οποία ζητεί από τις τουρκικές αρχές την απρόσκοπτη πρόσβαση της ΔΕΑ σε στρατιωτικές ζώνες και αρχεία λέγοντας ότι, υπάρχουν ελλείψεις στην απόφαση αφού πολιτικοί λόγοι δεν επέτρεψαν τον πλήρη αντικατοπτρισμό της συνεργασίας και της προσφοράς της τουρκοκυπριακής πλευράς στις εργασίες της ΔΕΑ.
 
Είπε ακόμα ότι για να μπορέσει η ΔΕΑ να δουλέψει με αποτελεσματικό τρόπο χρειάζεται η συνεργασία και των τριών μερών της επιτροπής.
 
Η κ. Κιουτσιούκ είπε ότι η Επιτροπή Υπουργών εξέτασε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν μόνο τους Ε/κ αγνοούμενους και τα βήματα που έγιναν από την τουρκική πλευρά επί του θέματος λέγοντας ότι η απόφαση δεν «βοηθά στις εργασίες της ΔΕΑ».
 
Ανάφερε ακόμα, η ΔΕΑ, η οποία δημιουργήθηκε με την συμφωνία και των δύο πλευρών προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε κάθε περίπτωση αγνοουμένου.
 
Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο σχετικά με το ότι η επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι το 2023 η κ. Κιουτσιούκ είπε ότι «δεν θα είμαι ρεαλίστρια αν απαντήσω από τώρα για το θέμα της περιόδου καθηκόντων της επιτροπής».
 
Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η ΔΕΑ θα συνεχίσει να εργάζεται στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων ώστε να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των Τ/κ και Ε/κ αγνοουμένων.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρονται και πληροφορίες του παράνομου ΤΑΚ, σύμφωνα με τις οποίες, από το 2006 μέχρι και σήμερα δόθηκαν άδειες για συνολικά 56 εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα από τις οποίες οι 30 άδειες δόθηκαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις