«Ούτε οι Ε/κ πλήρωσαν αποζημιώσεις για Τ/κ αγνοούμενους»

H Άγκυρα απαντά στο επιχείρημα της μη καταβολής αποζημιώσεων για τους αγνοούμενους στην υπόθεση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας», λέγοντας πως ούτε οι συγγενείς Τουρκοκύπριων αγνοουμένων έλαβαν αποζημιώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Δεν υπάρχει κάποια νέα πληροφορία που μπορεί να αναφερθεί σε αυτό το στάδιο σε σχέση με την καταβολή της δίκαιης αποζημίωσης» σε σχέση με την υπόθεση «Βαρνάβα», αναφέρεται σε τουρκικό υπόμνημά προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενόψει της συζήτησης του θέματος την άλλη εβδομάδα, στο Στρασβούργο.

Η Άγκυρα λέει ότι το θέμα της αποζημίωσης για Τ/κ αγνοούμενους δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών, λόγω της απόφασης του ΕΔΑΔ αναφορικά με την καθυστερημένη υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Ωστόσο, προστίθεται στο τουρκικό έγγραφο «τα εποπτικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή ενάντια στα Βασανιστήρια, υπενθυμίζουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της».

Στο υπόμνημα που κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, η Άγκυρα ζητά να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς στο ζήτημα των αγνοουμένων και να εξετάζεται το θέμα σε ετήσια βάση, αντί κάθε εννέα μήνες όπως είναι σήμερα.

Αεροφωτογραφίες από το 1974

Μεταξύ των ενεργειών που περιγράφονται, η Άγκυρα αναφέρεται εξάλλου στη σύσταση μιας «επιτροπής αρχείου» στα κατεχόμενα, το Αύγουστο του 2016, η οποία, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, ανταποκρίνεται σε αιτήματα της ΔΕΑ. Πρόσφατα, αναφέρεται, δόθηκαν κατόπιν αιτήματος αεροφωτογραφίες του 1974.

Συμπληρώνεται ότι η «επιτροπή» αυτή έδωσε επίσης πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία στρατιωτικών περιοχών στα κατεχόμενα για να βοηθήσει τη ΔΕΑ στην προετοιμασία του σχεδιασμού των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, πραγματοποιήθηκαν 1.206 εκταφές από το 2006, ενώ στις 29 Μαρτίου οι «αρχές» του ψευδοκράτους σταμάτησαν κατασκευαστικά έργα στο δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας, στα κατεχόμενα, έως ότου η ΔΕΑ ολοκληρώσει τις ανασκαφές της.

Σε υπόμνημα που υποβλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα των αγνοουμένων, οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών του ΣτΕ καλούνται να πιέσουν την Τουρκία να δώσει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές, καθώς και πληροφορίες για σημεία ταφής και μετακινήσεις οστών που περιέχονται σε εκθέσεις και στρατιωτικά αρχεία.

Ζητά παράλληλα τη λήψη συγκεκριμένων θετικών μέτρων για να αποφευχθούν νέες μετακινήσεις οστών καθώς και μια γνήσια προσέγγιση στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων και των συνθηκών εξαφάνισής τους.

Η Λευκωσία καλεί τέλος της Άγκυρα να καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ το 2014 στους συγγενείς Ε/κ αγνοουμένων, ύψους €30 εκ.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις πριν από τη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών, η Λευκωσία λέει ότι θα καλέσει τους Μονίμους Αντιπροσώπους να ζητήσουν την προετοιμασία ενός ενδιάμεσου ψηφίσματος από τη Γραμματεία αναφορικά με την θέληση της Τουρκίας να συμμορφωθεί καλή τη πίστη με τις υποχρεώσεις της έναντι των αγνοουμένων.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας