Όλη η αλήθεια για το επίμαχο τ/κ υποστατικό στην Πάφο

Καμία παρέμβαση δεν έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο στην υπόθεση του τ/κ υποστατικού, που ενοικιάζει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ενώ ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δηλώνει πως όση ευθύνη έχουν αυτοί που κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις άλλη τόση ευθύνη έχουν και αυτοί που τις αποδέχονται.
 
Ο Δήμαρχος Πάφου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα που ήγειρε ως προς το  νέο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί για τ/κ υποστατικό που χρησιμοποιείται ως καφεστιατόριο από μη πρόσφυγα, ενώ από την πλευρά του ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ενοικιαστής της τ/κ περιουσίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ  πως σε καμία περίπτωση υπήρξε παρέμβαση του κ. Σιζόπουλου επί του θέματος και ότι είναι ενοικιαστής του υποστατικού με έγγραφο του 1972, που κατέχει η υπηρεσία τ/κ περιουσιών.
 
Στο μεταξύ, πηγές από την Επαρχιακή Διοίκηση αναφέρουν ότι υπάρχει νόμιμο συμβόλαιο μεταξύ κηδεμόνα και του κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη κατόπιν δύο σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θέσμιος ενοικιαστής θεωρείται αυτός που ενοικίαζε από τον Τ/κ ιδιοκτήτη πριν το 1974 και ήρθε τότε η Κεντρική Επιτροπή Τ/κ περιουσιών και του έκανε συμβόλαιο ενοικίασης εκ μέρους του Κηδεμόνα. 
 
Ο Δήμαρχος Πάφου δήλωσε από πλευράς του πως πρόκειται για ένα υποστατικό που χρησιμοποιείται για καφεστιατόριο στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, το οποίο κατέχεται από το 1972 από μη πρόσφυγα, ο οποίος το υπενοικιάζει και ενώ μέχρι τώρα πλήρωνε ενοίκιο 1.200 ευρώ το ενοικίαζε για ποσό πέραν των 6.000 ευρώ.
 
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Πάφου, αυτή η υπόθεση είναι ανάμεσα στις 38 υποθέσεις που είχε καταγγελθεί, όταν είχε προκύψει η μεγάλη υπόθεση με τα τ/κ τεμάχια.
 
«Με μεγάλη μας έκπληξη», συνέχισε, «διαπιστώσαμε ότι του έγινε νέο συμβόλαιο, όπου εξακολουθεί να του δίνεται δικαίωμα υπενοικίασης, αλλά και το δικαίωμα να κάνει προσθηκομετατροπές, ενώ υπέβαλε αίτηση για νέες διαρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι να κάνει roof  garden και να επεκτείνει και το καφεστιατόριο».
 
Ο κ. Φαίδωνος δήλωσε ακόμη πως θα έπρεπε κανονικά να μελετηθεί και να γίνει διακοπή συμβολαίου, καθότι ο κ. Χαραλαμπίδης δεν είναι ούτε θέσμιος ενοικιαστής ούτε και δικαιούχος ως μη πρόσφυγας, αλλά ούτε και ο ίδιος εξασκεί επάγγελμα εντός του καταστήματος αυτού.
 
Από όλες τις απόψεις θα έπρεπε για αυτό το υποστατικό -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- να γίνει διαδικασία, είπε.
 
Πρόσθεσε πως «ενώ ο φάκελος βρισκόταν στο ΤΑΕ Αρχηγείου, μετά από πολιτική παρέμβαση που έγινε, δόθηκαν οδηγίες και υπογράφηκε νέο συμβόλαιο με πρόσθετους ευνοϊκούς όρους, την ώρα που θα έπρεπε να μελετάται σοβαρά η διακοπή αυτού του συμβολαίου».
 
Το νέο συμβόλαιο είναι υπογεγραμμένο στις 24.4.2018 και κατόπιν τούτου το έφερε στη δημοσιότητα, όπως είπε.
 
Από την πλευρά του, ο ζωγράφος Ανδρέας Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης είπε πως το 1972 τον επισκέφτηκε στη Μπουάτ του ο γιος του ιδιοκτήτη του τεμαχίου, καπετάνιου Housein Tantoura, μετά από μια βοήθεια που είχε προσφέρει στον πατέρα του.
 
Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε πως ο γιος του Housein Tantoura προσφέρθηκε να του δώσει δύο χώρους (αποθήκες ξεχωριστές) προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως κέντρο αναψυχής, όπως είναι και η Μπουάτ.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης, αρχικά σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο χώρο ως ατελιέ, αφού το ατελιέ που διατηρούσε στο παλιό σπίτι που διέμενε ήταν μικρό, μόλις 2Χ2. Μετά από δεύτερες σκέψεις και παρότρυνση του γιού του Tantoura και μετά τη λήψη μεγάλου δανείου, δημιούργησε εστιατόριο, το οποίο– όπως είπε- αποτέλεσε πρότυπο εστιατορίου στην Πάφο και εκτός Πάφου.
 
Επιπρόσθετα, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε πως το 1973 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εστιατορίου, ωστόσο στους βομβαρδισμούς το μόνο εστιατόριο που κάηκε ήταν το δικό του.
 
Μετά από υποτροφία που εξασφάλισε ο ίδιος από το Βρετανικό Συμβούλιο μετέβη στο Λονδίνο για ένα περίπου  χρόνο και το 1976 επέστρεψε στην Πάφο.
 
Άμεση ανάγκη αποτέλεσε τότε η επιδιόρθωση του εστιατορίου μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Υπηρεσία Τ/κ περιουσιών, αλλά ο ίδιος όπως δήλωσε δεν είχε χρήματα.
 
Μετά από προσπάθειες προς διάφορες κατευθύνσεις τού δόθηκε δάνειο ύψους 35 - 30 χιλιάδες Λ.Κ.
 
Μετά την εξασφάλιση του δανείου, το εστιατόριο επιδιορθώθηκε.
 
Επειδή, σημείωσε, ο ίδιος δεν μπορούσε να το δουλέψει νοίκιασε την επιχείρηση και διευκρίνισε ότι καταβάλλει κανονικά το ενοίκιο και πληρώνει τους φόρους με πλήρη διαφάνεια.
 
Κάθε δύο χρόνια μάλιστα, είπε ο κ. Χαραλαμπίδης του έκαναν αύξηση στο ενοίκιο.
 
Επεσήμανε τέλος πως η Υπηρεσία Τ/κ περιουσιών δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα "γρόσι" κατά την έκφραση του για την επιδιόρθωση του κτιρίου.
 
Οι διευκρινήσεις ΥΠΕΣ για τη σύμβαση μίσθωσης τ/κ περιουσίας με Α. Χαραλαμπίδη
 
Το θέμα της κακοδιαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, η αναθεώρηση των κριτηρίων στη βάση των οποίων αυτές παραχωρούνται και η μεγιστοποίηση του οφέλους από τη διαχείρισή τους, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών για τις 14.6.2018.
 
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου αναφορικά με τη Σύμβαση Μίσθωσης μεταξύ του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και του Αντρέα Χαραλαμπίδη, για εκμίσθωση τ/κ περιουσίας στην Πάφο.
 
Όπως αναφέρεται, ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης ενοικίασε στις 12.9.1972 τα υπό αναφορά τεμάχια (κτήμα Castle Tavern) από τους διαχειριστές της περιουσίας του Τ/κ ιδιοκτήτη, τα οποία διαμόρφωσε αρχικά ως γκαλερί και στη συνέχεια ως εστιατόριο. Στις 11.10.1976, η τότε αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Προστασίας Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν τα εν λόγω υποστατικά κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και συνακόλουθα το κόστος των επιδιορθώσεων που επωμίστηκε ο κ. Χαραλαμπίδης, όσο και τη συμφωνία ενοικίασης που είχε συνομολογήσει ο ίδιος με τον Τ/κ ιδιοκτήτη, εκμίσθωσε στο εν λόγω πρόσωπο τα υπό αναφορά τ/κ τεμάχια.
 
Σημειώνεται επίσης ότι στο παρελθόν, έγιναν προσπάθειες για τερματισμό της Σύμβασης οι οποίες, εκκρεμούσης της αγωγής 2285/92 για έξωση του εναγόμενου, και αφού λήφθηκε υπόψη το ιστορικό της υπόθεσης και τα δικαιώματα που είχε αποκτήσει ο μισθωτής από τη συμφωνία ενοικίασης της 12.9.1972, ενδεχομένως και ως «θέσμιος ενοικιαστής», κατέληξαν σε συμβιβασμό μεταξύ του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και του Μισθωτή, για τη συνέχιση της μίσθωσης. Περαιτέρω, σημειώνεται πως στις συμβάσεις εκμίσθωσης του Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών και του κ. Χαραλαμπίδη, δεν περιλήφθηκε οποιαδήποτε πρόνοια για την αυτόματη ανανέωσή τους, αλλά ούτε και οποιοσδήποτε όρος που να απαγορεύει την υπενοικίαση του μισθίου εκ μέρους του Μισθωτή.
 
Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, σημειώνεται ότι ο εν λόγω συμβιβασμός προνοούσε για τη συνέχιση της εκμίσθωσης του υπό αναφορά μισθίου για περαιτέρω περίοδο πέντε (5) ετών, ήτοι από 8.5.1996 μέχρι 31.5.2001. Από το 2001 και εντεύθεν, η σύμβαση μίσθωσης ανανεώθηκε στη βάση των προνοιών της συμφωνίας που υπέγραφαν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, για περαιτέρω χρονικές περιόδους, με την τελευταία εκμίσθωση να ισχύει για περίοδο από 01.08.2016 μέχρι 31.07.2019.
 
Πρόσφατα, αναφέρεται επίσης, υποβλήθηκε στο Επαρχιακό Γραφείο Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών Πάφου, πολεοδομική αίτηση με σχέδια για υπογραφή, η οποία προνοούσε πέραν συγκεκριμένων προσθηκο-μετατροπών στο υφιστάμενο μισθίο, και χρήση της οροφής ως roof garden.  Κατά την εξέταση της αίτησης, η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών αποφάσισε όπως αντικατασταθεί η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και του κ. Χαραλαμπίδη, με νέα σύμβαση η οποία θα ισχύει για περίοδο από 1.4.2018 μέχρι τις 31.7.2019 (ημερομηνία λήξης της αντικατασταθείσας σύμβασης), με τις εξής πρόνοιες: Αύξηση του ενοικίου από τα €1500 στα €2200 το μήνα, και έγκριση των υποβληθέντων σχεδίων/ προσθηκο-μετατροπών, καθώς και της χρήσης της οροφής του μισθίου ως roof- garden, νοουμένου ότι θα εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες από την Αρμόδια Αρχή.
 
Ως εκ των πιο πάνω και σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του Κηδεμόνα τ/κ Περιουσιών και του κ. Χαραλαμπίδη, η οποία συνομολογήθηκε την 1.8.2017, αντικαταστάθηκε την 1.4.2018 και εν πάση περιπτώση λήγει στις 31.7.2019, δεν έχει περιληφθεί οποιοσδήποτε όρος που να απαγορεύει την υπεκμίσθωση του μισθίου από τον μισθωτή.
 
Σημειώνεται παράλληλα από το Υπουργείο, ότι η εκμίσθωση τ/κ περιουσιών αφορά σε περίπλοκα νομικά ζητήματα, τα οποία διαφέρουν ανά περίπτωση. Ένα από τα ζητήματα αυτά, το οποίο εμπίπτει και στην εν λόγω περίπτωση, αφορά στο φαινόμενο να υφίστανται νομικά κατοχυρωμένες συμβάσεις που επιτρέπουν την υπεκμίσθωση, παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία τις απαγορεύει. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η ρύθμιση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι συμβάσεις αυτές συνομολογήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του περί των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμου του 1991 (Ν. 139/1991), ή ακόμη και πριν από το 1974. Για το θέμα, αναφέρεται, η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για εξασφάλιση καθοδήγησης ως προς το τρόπο χειρισμού τους.
 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα