Κράτος και κάτοικοι υπαίθρου θα συμβάλουν στην ανάδειξη αγροτικών περιοχών

Η στήριξη του Κράτους, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τις αστείρευτες δυνάμεις των κατοίκων της υπαίθρου, καθώς και την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, θα συμβάλουν στην ανάδειξη των αγροτικών περιοχών ως πυρήνων οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Ανά-Βιώματα», που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Δοράς, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

«Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενδυνάμωση και στήριξη της κυπριακής υπαίθρου, καταβάλλει μία συνεχή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η τρέχουσα προγραμματική περίοδος για την αγροτική ανάπτυξη αποτελεί φυσική συνέχεια και ενδυνάμωση των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στη γεωργία απαιτούνται καινοτόμες προσεγγίσεις με ολιστικό και αειφόρο χαρακτήρα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων που καθορίζονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η προσοχή τους εστιάζεται στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, στη δημιουργία υποδομών με μεγάλη προστιθέμενη αξία και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

«Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στους ανθρώπους που διαμένουν στην ύπαιθρο και στη συμβολή τους στη διατήρηση των αυθεντικών παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής των γαστρονομικών μας θησαυρών. Η περίπτωση του χαλλουμιού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αγροτικού προϊόντος, το οποίο παραγόταν από οικογενειακές εκμεταλλεύσεις», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η μεταφορά των γνώσεων και της εμπειρογνωμοσύνης των παραγωγών γινόταν από οικογένεια σε οικογένεια και από γενιά σε γενιά, γεγονός από το οποίο διαφαίνεται και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χαλλουμιού.

«Το παράδειγμα του χαλλουμιού αναδεικνύει μία ακόμη διάσταση της σημασίας της οικογενειακής γεωργίας που σχετίζεται με τη συμβολή της στην παρασκευή και στη διατήρηση των παραδοσιακών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η συμβολή αυτή καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη για στήριξη της οικογενειακής γεωργίας, ειδικότερα στη σημερινή εποχή κατά την οποία ο τομέας της γεωργίας αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων. Να είστε βέβαιοι πως, ως Κυβέρνηση, σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε έχοντας συνέχεια κατά νου τον κόσμο της υπαίθρου μας και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του. Η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών είναι προτεραιότητα για μας, γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της υπαίθρου», κατέληξε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση