Eξέτασαν συνεργασία κυπριακών πανεπιστημίων με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης

Απόψεις για συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, αντάλλαξαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Gilles Pecout, κατά την χθεσινή επίσκεψη στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, του Υπουργού Παιδείας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης τόνισε το ενδιαφέρον της Γαλλίας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Ανώτερης Εκπαίδευσης  και του Πολιτισμού.

Η επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Γαλλία για να συμμετάσχει στην Υπουργική διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη συνάντηση τους, οι κ.κ. Χαμπιαούρης και Pecout συζήτησαν για το πεδίο της ανώτερης εκπαίδευσης.

Τονίζοντας το γεγονός ότι Κύπρος και Γαλλία έχουν διαχρονικά άριστες σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης οι οποίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και αρχές και επισημοποιούνται στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών σε διάφορους τομείς, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην υπογραφή το 2016 Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας, στον τομέα της εκπαίδευσης και της γλωσσικής συνεργασίας για την περίοδο 2016-2019.

Εκτιμούν, συνέχισε, ιδιαίτερα τη μακρά εκπαιδευτική ιστορία και σπουδαία ακαδημαϊκή κληρονομιά της Γαλλίας.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι πολλοί Κύπριοι πολίτες είναι απόφοιτοι Γαλλικών Πανεπιστημίων, έχουν επωφεληθεί της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης της χώρας και έχουν γαλουχηθεί στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

 Παρουσίασε ακολούθως στο συνομιλητή του τον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, ο οποίος αν και σύντομος χρονικά έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα με πολλές διεθνείς συνεργασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης -Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών -  μετέφερε την ετοιμότητά των κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων  για συνεργασία σε διάφορα ακαδημαϊκά πεδία (Νομική, Ιατρική, Γλώσσες, Μηχανική, Τεχνολογία, Γεωτεχνολογία, Περιβάλλον, Καλές Τέχνες, κ.α.).

Ο κ. Pecout ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για την επίσκεψή του και τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Ανώτερης Εκπαίδευσης  και του Πολιτισμού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Ιδιαίτερη σημασία της ίδρυσης του Γαλλο-Κυπριακού σχολείου στη  Λευκωσία και πρότεινε τη διδυμοποίηση σχολείου του Παρισιού με σχολείο της Λευκωσίας.

 Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού προσκάλεσε τον Πρύτανη της Ακαδημίας του Παρισιού να επισκεφθεί την Κύπρο ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και με  τη συμμετοχή των Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων.

Ο κ.  Pecout αποδέχθηκε την πρόσκληση σημειώνοντας την πρόθεσή  του να συνοδευτεί από Πρυτάνεις και άλλων Πανεπιστημίων του Παρισιού.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρέδωσε, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Παρίσι, Παντιά Ηλιάδη, και της Διευθύντριας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, Άννας Pouradier Duteil- Λοιζίδου, στον Πρύτανη της Σορβόννης, 67 εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χαμπιαούρης υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, για τον ίδιο προσωπικά, αλλά και για την ίδια την Κύπρο ευρύτερα στο σύνολό της, το να βρίσκονται πλέον και να συμπεριλαμβάνονται στη Βιβλιοθήκη ενός ιστορικού Πανεπιστημίου, παγκοσμίου κύρους και πνευματικού μεγαλείου, όπως είναι αυτό της Σορβόννης, επιστημονικές εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

Ο Υπουργός Παιδείας κατέληξε τονίζοντας ότι η δωρεά αυτή συνιστά όντως μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο, εφόσον μέσα από αυτήν καθίσταται δυνατή η προβολή προς τον γαλλικό λαό της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας