Εντυπωσιακές εικόνες από τη σημερινή τελική φάση της "Αργοναύτης 2018"

Την αντιμετώπιση τρομοκρατών που κατέλαβαν πλοίο το οποίο μετέφερε μετανάστες, στο πλαίσιο επιχείρησης εκκένωσης περιοχής της Μέσης Ανατολής, περιλάμβανε το σημερινό σενάριο της τελικής, 4ης φάσης της Διεθνούς Άσκησης "Αργοναύτης 2018", που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Μαρί.
 
 

Την άσκηση παρακολούθησαν ,επί της ελληνικής φρεγάτας "ΈΛΛΗ", που απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Λεμεσού,  ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία και ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Αγγελίδης " είναι γεγονός ότι υπάρχει ενθουσιασμός για το επίπεδο της άσκησης και αυτό πιστεύω ότι οφείλεται, τόσο στις εμπειρίες της χώρας μας αλλά και στην ευαισθησία για τα ανθρωπιστικά ζητήματα".
"Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι έχουν συντελέσει για να πετύχουν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα, τόσο από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από τις άλλες χώρες οι οποίες έλαβαν μέρος ", είπε και πρόσθεσε πως "οι εμπειρίες έχουν δείξει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο σενάριο".


Υπέδειξε ακόμη πως αυτά τα σενάρια της άσκησης δεν είναι φανταστικά αλλά υπάρχουν στην περιοχή μας και υπογράμμισε πως " αναδεικνύεται ο πλέον σημαντικός ρόλος της Κύπρου, που έχει να διατελέσει στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό αποδεικνύεται και με τα σχόλια που έχουμε λάβει από όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος στην άσκηση".


Εξάλλου σε ερώτηση για την μελέτη, από την Αμερικανική Γερουσία, της άρσης του εμπάργκο για πώληση οπλών στην Κύπρο, ο κ.Αγγελίδης είπε πως "είναι γεγονός και το γνωρίζεται ότι υπήρχε ένα διαχρονικό αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά την άρση εμπάργκο και όπως και υπάρχει διαδικασία, θα αναμένουμε". 

Μεταξύ άλλων, το σενάριο της σημερινής φάσης της άσκησης, περιλάμβανε επίσης αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο πλοίο, μετά την ανακατάληψη του από τις ειδικές δυνάμεις και τη διάσωση ναυαγών, ενώ έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Με το πέρας της άσκησης, ο Υπουργός Άμυνας επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους των χωρών που συμμετείχαν στην άσκηση, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη