Στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση δύο μέλη της οικογένειας Hassan – Janbali

Σφορδρή επίθεση κατά Υπ.Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, αλλά και του ίδιου του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη, εξαπέλυσε σήμερα, μέσω γραπτής δήλωσης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφορικά με την υπόθεση της οικογένειας Hassan – Janbali, η οποία εδώ και δύο χρόνια όπως λέει βρίσκεται στην Κύπρο, εγκλωβισμένη, χωρίς διαβατήρια και χωρίς προοπτική καλύτερης διαβίωσης.
 
Η οικογένεια είχε αιτηθεί υπηκοότητα και το θέμα είχε δεσμευθεί να επανεξετάσει ο πρώην ΥΠΕΣ, Σωκράτης Χάσικος, ωστόσο με την παραίτησή του η όλη υπόθεση μπήκε στο συρτάρι.
 
 
Όπως εξηγεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι προχώρησαν σε παραστάσεις στον σημερινό Υπ.Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος ωστόσο "παραμένει ανένδοτος" αδιαφορώντας, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, "για τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις, και παραμένοντας προσκολλημένος σε μια προσέγγιση που, δυστυχώς, μόνο απάνθρωπη" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
 
 
Σήμερα δύο μέλη της οικογένειας Hassan – Janbali διακοσμίσθηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, ως αποτέλεσμα της απεργίας πείνας που ξεκίνησαν αντιδρώντας στην στάση του ΥΠΕΣ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνει στη γραπτή του δήλωση ότι "η ζωή τους κινδυνεύει και τόσο ο κ. Πετρίδης όσο και ο κ. Αναστασιάδης που τον διόρισε, καθίστανται υπεύθυνοι για τη ζωή τους".
 
Λίγο αργότερα ανακοίνωση ανέφερε πως η οικογένεια Hasan-Janbali - απάτριδες Κούρδοι από τη Συρία - αναστέλλει από σήμερα προσωρινά την απεργία δίψας της, ελπίζοντας σε θετικές εξελίξεις, όπως αναφέρει, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την διαμαρτυρία της έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Ευχαριστίες απευθύνονται σε όλες τις ΜΚΟ, οργανωμένα σύνολα, προσωπικότητες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και άλλα άτομα για την αλληλεγγύη και την στήριξη τους στο αγώνα τους.
 
Αυτούσια η γραπτή δήλωση Άντρου Κυπριανού
 
"Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν η οικογένεια Hassan – Janbali βρίσκεται στην Κύπρο, εγκλωβισμένη, χωρίς διαβατήρια και χωρίς προοπτική καλύτερης διαβίωσης. Η οικογένεια από τη Συρία είναι απάτριδες και έχουν αιτηθεί την παραχώρηση Κυπριακής υπηκοότητας. Τον Μάρτη του 2017 ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, απέρριψε τη σχετική αίτηση. Μετά από ένσταση τους και ενώπιον της Διεθνούς Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Χάσικος δεσμεύτηκε να επαναξιολογήσει την απόφαση του. Μεσολάβησε ωστόσο η παραίτηση του και έτσι δεν έκανε τίποτα.
Με βάση προφορικές απόψεις που πήραμε από αρμοδίους του Υπουργείου Εσωτερικών, τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας δικαιούται να πάρει την υπηκοότητα. Σε μεταγενέστερο στάδιο το ίδιο θα ίσχυε και για άλλα μέλη της οικογένειας.
Παρόλες τις παραστάσεις που έγιναν προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τόσο από μένα όσο και από άλλους, αυτός παραμένει ανένδοτος. Αδιαφορεί για τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις, παραμένοντας προσκολλημένος σε μια προσέγγιση που, δυστυχώς, μόνο απάνθρωπη θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω.
Τα μέλη της οικογένειας Hassan – Janbali αντιδρώντας στην ετσιθελική νοοτροπία του Υπουργού κατήλθαν σε απεργία πείνας. Σήμερα δύο από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Η ζωή τους κινδυνεύει και τόσο ο κ. Πετρίδης όσο και ο κ. Αναστασιάδης που τον διόρισε, καθίστανται υπεύθυνοι για τη ζωή τους.
Επειδή ξέρω τι θα μου απαντήσει ο κ. Πετρίδης τον προκαταλαμβάνω λέγοντας ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται με λεφτά. Επίσης η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μετριέται από το χρώμα, τη φυλή, τη γλώσσα ή τη θρησκεία του ατόμου."
 

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ