Αποφάσισαν την έναρξη δομημένου διαλόγου Υπουργός Υγείας και ΠΑΣΥΚΙ

Την έναρξη δομημένου διαλόγου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, αποφάσισαν Υπουργός Υγείας και Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ) κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν, στη παρουσία της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας εξέφρασε την ικανοποίηση του για όσα συζήτησαν με τον αρμόδιο Υπουργό, καθιστώντας εμφανή την προσπάθεια της συντεχνίας να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης των τελευταίων εβδομάδων.
 
Αυτούσιες οι δηλώσεις:
 
«Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, στην παρουσία της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών. Ο διάλογος διεξήχθη σε ένα ειλικρινές θετικό περιβάλλον.
 
Η ανταλλαγή απόψεων ήταν εκατέρωθεν. Στο τραπέζι υπήρχαν διάφορα έγγραφα με θέσεις που καταθέσαμε ως ΠΑΣΥΚΙ. Κατά  διαστήματα ανταλλάξαμε επί ορισμένων από αυτών κάποιες πρώτες απόψεις και έχει συμφωνηθεί  με τον Υπουργό Υγείας ότι στο επίπεδο του ίδιου του Υπουργού Υγείας θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος.

Θα έχουμε συνάντηση λίαν συντόμως. Κάθε δύο εβδομάδες θα υπάρχει ανταλλαγή απόψεων γι’ αυτά που αποφασίσαμε. Θα αναλύουμε τα δεδομένα που θα έρχονται μετά τις αποφάσεις μας. Έχει υλοποιηθεί; Δεν έχει υλοποιηθείς; Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί; Και να θεωρούμε ότι μέσω αυτού του διαλόγου να πραγματικά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται κάποια μέτρα τα οποία ναι θα ενισχύσουν  περισσότερο τα κρατικά νοσηλευτήρια. Να καταστούν  πραγματικά ραχοκοκαλιά για την αυτονόμηση και για το ΓΕΣΥ προς όφελος των ασθενών.
 
Επί της ουσίας υπήρξαν κάποια πρακτικά ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί.Αύριο παραδείγματος χάριν  θα αποφασίσουμε σε πρώτη φάση τι θα γίνει με τους ακτινολόγους λόγο του συγκεκριμένου προβλήματος που έχει προκύψει.
Ο υπουργός κάθε δύο εβδομάδες ως πολίτικός προϊστάμενος θα δίνει το στίγμα του».
 
Απάντησε αν έχουν αποσύρει όσα ακούστηκαν το περασμένο διάστημα.
 
«Δεν έχουμε αποσύρει, ούτε έχουμε προσθέσει. Δεν κινηθήκαμε σ’ αυτό. Έπεσαν οι τόνοι. Αν πραγματικά η κάθε πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις για το καλό των ασθενών να επανέλθουμε στο διάλογο και το κάναμε και θεωρούμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον στο ότι άνοιξε ο διάλογος».
 
Μίλησε και για την επιστολή που στάλθηκε χθες από την ΠΑΣΥΚΙ
 
«Είχαμε εκτιμήσεις, εισηγήσεις από τα μέλη μας σαν συμβούλιο τα υπολογίσαμε όλα. Αποστείλαμε την επιστολή προς τον Υπουργό και αναμένουμε να μας απαντήσει. Δεν πήγαμε σήμερα και επιμέναμε. Στην παρούσα φάση είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ξεκινά ένας διάλογος μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος διεξαγωγής αυτού του διαλόγου».
 
Σχολίασε και τις δηλώσεις Προέδρου
 
«Θα κρατήσουμε την πρώτη πρόταση που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι σέβεται απόλυτα το συνδικαλισμό.
Θα κρατήσουμε ακόμα κάτι, ότι η τοποθέτηση του Προέδρου ότι μ’ αυτό το τραγικό συμβάν μπορεί να μην το λέω με τις ακριβείς λέξεις αλλά έτσι το αντιλαμβανόμαστε. Πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους μας. Ώστε να μην έχουμε τέτοια παθήματα στο μέλλον. Είναι κάτι που είπαμε και εμείς, επιλέξαμε να το αναδείξουμε στην κοινωνία μέσω αυτής της δίωρης στάσης. Σκοπός μα ήταν να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, όλους τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμο τετ α τετ υπουργού Υγείας και κυβερνητικών ιατρών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιχειρούν απορρύθμιση Υγείας και Παιδείας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα