Δευτέρα 25 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Αρχίζει αύριο η άσκηση Αργοναύτης 2018

  21/05/2018 17:49
Αρχίζει αύριο η άσκηση Αργοναύτης 2018

Αρχίζει αύριο η άσκηση Αργοναύτης 2018

  21/05/2018 17:49

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως διοργανώνει τη Διεθνή Άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ- 2018».

Η άσκηση, η οποία αρχίζει αύριο 22 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Μαΐου 2018, θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, εντός του FIR και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άσκηση σχεδιάστηκε από τις ουσιώδεις υπηρεσίες (Εθνική Φρουρά, Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, Πολιτική Άμυνα, Αστυνομία Κύπρου), σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, από τα υπόλοιπα Υπουργεία και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων φίλιων κρατών (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Η.Β. και ΗΠΑ) καθώς και ομάδες στρατιωτικών και διπλωματών από 20 άλλες χώρες (συνολικά 240 ξένοι εκπρόσωποι).

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΕΣΤΙΑ» και «ΑΣΠΙΔΑ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) και τρομοκρατίας εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων κλπ), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

Η 1η Φάση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου 2018 με εκτέλεση σεναρίου εκκένωση αμάχων επί χάρτου καθώς και σύντομες ενημερώσεις και σειρά επισκέψεων των παρατηρητών. Η 2η Φάση θα λάβει χώρα στο Λιμάνι Λάρνακας, στις 24 Μαΐου 2018, θα περιλαμβάνει πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» και θα την παρακολουθήσουν ξένοι προσκεκλημένοι και παρατηρητές.

Η 3η Φάση της άσκησης, που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών  Ε-Δ, και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή, 24 και 25 Μαΐου 2018, υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ Λάρνακας. Κατά τη Φάση αυτή θα πραγματοποιηθούν δυο σενάρια Ε-Δ (ημερήσιο και νυκτερινό) στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Τα σενάρια θα συνάδουν και θα αποτελούν συνέχεια των δύο προηγούμενων Φάσεων και συγκεκριμένα της εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης στη Μέση Ανατολή. 

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου 2018 στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Μαρί παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών οι οποίοι θα βρίσκονται είτε εν πλω επί πολεμικού πλοίου ή στο Σ.Κ. «ΖΗΝΩΝ» του ΚΣΕΔ.   

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας