Δημοσκόπηση Reporter: Νοσεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δημόσια Υγεία

Την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και προς τους γιατρούς του δημόσιου τομέα, αποτυπώνει δημοσκόπηση που διενήργησε το Γραφείο Ερευνών IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό του Reporter, σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας στην Κύπρο.
 
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες, σε ποσοστό 64%, στρέφονται-εμπιστεύονται, για την ιατρική τους περίθαλψη τον ιδιωτικό τομέα.
 
Ταυτόχρονα, απ’ όσους δηλώνουν πως εμπιστεύονται τον δημόσιο τομέα, σχεδόν έξι στους δέκα τον επιλέγουν εξ’ ανάγκης λόγω των οικονομικών τους δεδομένων, ενώ μόνο δύο στους δέκα θεωρούν πως υπάρχουν καλύτεροι ιατροί, και άλλοι δύο στους δέκα πως παρέχεται καλύτερη περίθαλψη.
 
Την ίδια ώρα, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν πως υπάρχει θέμα επάρκειας για κάποιους γιατρούς, ενώ οκτώ στους δέκα βλέπουν ζήτημα ατιμωρησίας όσον αφορά περιστατικά αποδεδειγμένης ιατρικής αμέλειας.
 
Επισημαίνεται, ωστόσο, πως έξι στους δέκα πολίτες συμφωνούν με τη θέση των ιατρών, πως για κάποια περιστατικά φταίει το σύστημα και ο τρόπος λειτουργίας των κρατικών νοσηλευτηρίων. 
  
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 65%, εμφανίζεται ικανοποιημένη από την περίθαλψη που παρέχεται στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, με περισσότερους από τους μισούς πολίτες όμως(σ.σ. 52%), να δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τα νοσοκομεία του Δημοσίου.
 
Όσον αφορά τις ευθύνες για τον πρόσφατο θάνατο του δεκάχρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή, έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η ευθύνη βαραίνει τους επί καθήκοντι ιατροί, ενώ μόλις δύο στους δέκα την αποδίδουν στο σύστημα της υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REPORTER
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου