Τρίτη 2 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τα βιοκαύσιμα εκτοξεύουν την τιμή του πετρελαίου - Μικρή αύξηση και στη βενζίνη

Γιώργος Χατζηπαναγή  16/05/2018 13:30
Τα βιοκαύσιμα εκτοξεύουν την τιμή του πετρελαίου - Μικρή αύξηση και στη βενζίνη

Τα βιοκαύσιμα εκτοξεύουν την τιμή του πετρελαίου - Μικρή αύξηση και στη βενζίνη

Γιώργος Χατζηπαναγή  16/05/2018 13:30
Προ των πυλών βρίσκονται οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα αφού το 2019 ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις 2-6 σέντ ανά λίτρο. Όπως εξήγησε χθες στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης η Κύπρος πρέπει να ικανοποιήσει την υποχρέωση της όπως αγοράζει και προσθέτει στα καύσιμα της βιοκαύσιμα ούτως ώστε να καλύπτει το 10% της ενέργειας στις μεταφορές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην Κύπρο ήδη προστίθεται στα συμβατικά καύσιμα μικρή ποσότητα βιοκαυσίμων. Μέχρι στιγμής η χώρα μας καλύπτει μόλις το 2,5% των της ενέργειας στις μεταφορές και πρέπει να φτάσει το 10% μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2020.
 
Όπως είπε χθες ο Υπουργός το επικρατέστερο σενάριο είναι να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης κατά 2-3 σεντ και η τιμή του πετρελαίου κίνησης από 5 μέχρι 6 σεντ. Έγινε μάλιστα πρόβλεψη για το κόστος που θα επωμιστούν οι καταναλωτές και αναζητούνται κάποιες εναλλακτικές λύσεις ως προς τον τρόπο που θα επωμιστούν το βάρος  οι καταναλωτές.

Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι η αύξηση θα γίνει ανεξάρτητα από τις συνθήκες στο διεθνές εμπόριο τη συγκεκριμένη περίοδο.
 
Ο REPORTER κατέγραψε τις τιμές των καυσίμων σε όλη την Ευρώπη και σας τις παρουσιάζει. Η χώρα μας από τις 28 χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στην 19η θέση σε ακρίβεια όσον αφορά τη βενζίνη.

Συγκεκριμένα το κόστος της βενζίνης ανέρχεται σήμερα κατά μέσο όρο στην Κύπρο στο 1,27. Περίπου 40 σεντ φθηνότερη από την Ολλανδία όπου η τιμή κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 1,63. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δανία με 1,60 το λίτρο και τρίτη η Ιταλία με 1,59.

Αντίθετα το φθηνότερο πετρέλαιο σε όλη την Ευρωπαϊκή είναι στη Βουλγαρία με 1,07 και ακολουθεί η Πολωνία με 1,15.
 
Όσον αφορά το πετρέλαιο η τιμή ανά λίτρο στην Κύπρο ανέρχεται στο 1,29 και είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού η Κύπρος κατατάσσεται στην 9η θέση. Στην κορυφή βρίσκεται η Σουηδία με 1,47,8 και ακολουθούν Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο με 1,47,0 και 1,44,2.

Η χαμηλότερη τιμή εντοπίζεται στη Βουλγαρία όπως και στη βενζίνη με 1,07 ευρώ ανά λίτρο και ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 1,08.
Τώρα σε περίπτωση που προστεθούν οι αυξήσεις λόγω των βιοκαυσίμων στα τωρινά δεδομένα η τιμή της βενζίνης βρεθεί στο 1,29-1,30 ανά λίτρο και η Κύπρος θα ξεπεράσει την Ισπανία που βρίσκεται στην 18η θέση με την τιμή της βενζίνης να είναι στο 1,28.

Αντίθετα με την αύξηση 5-6 σεντ στο πετρέλαιο η Κύπρος θα εκτοξευτεί στην έκτη θέση ανά την Ευρώπη με το ακριβότερο πετρέλαιο και η τιμή της θα είναι ίδια με της Ελλάδας.
 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων Στέφανο Στεφάνου ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους καταναλωτές ότι όταν υπάρχουν αυξήσεις δεν πρέπει να τα βάζουν με τον τελευταίο τροχό της άμαξας.
 
«Είναι μια φορολογία για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν είναι ούτε προς το δικό μας συμφέρον οι αυξήσεις αλλά πρέπει να τις υποστούμε».
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας