Απαιτούν αποποινικοποίηση και βάζουν πίεση με παραιτήσεις οι γιατροί

Με βασικό αίτημα την αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης, οι κυβερνητικοί γιατροί προσήλθαν σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι, παραλύοντας τα κρατικά νοσηλευτήρια και προκαλώντας ταλαιπωρία στους ασθενείς.
 
Οι κυβερνητικοί γιατροί κατήλθαν στη στάση εργασίας προφασιζόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και ευρύτερα ο τομέας της δημόσιας υγείας, αλλά ουσιαστικά διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη των δύο συναδέλφων τους του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, εναντίον των οποίων εξετάζεται πιθανή ιατρική αμέλεια που ενδεχομένως επέφερε το θάνατο του δεκάχρονου Σταύρου Γιωργαλλή.
 
Οι δύο γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα αδικήματα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις.
 
Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσαν το πρωί, Παγκύπρια Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ) και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ), άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλούν με κλιμάκωση των μέτρων τους οι κυβερνητικοί γιατροί

Ωστόσο, υπήρξαν γιατροί που δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της ΠΑΣΥΚΙ για στάση εργασίας και εξυπηρέτησαν κανονικά τους ασθενείς, όπως ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και η Διευθύντρια του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Στη στάση εργασίας δεν συμμετείχαν συνολικά οι κυβερνητικοί γιατροί, μέλη της ΠΑΣΥΔΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνούν με την απεργία και βρίσκονται στο καθήκον για τους ασθενείς τους

Την ίδια ώρα, τη διαφωνία του με την θέση πως θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η ιατρική πράξη εκφράζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Βάσος Οικονόμου.   
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των τοπικών συνελεύσεων που έλαβαν χώρα στα κρατικά νοσηλευτήρια, επικράτησαν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δύο γιατροί του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ αναμένεται και τρίτη παραίτηση. Το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας λειτουργεί σήμερα με μόλις έναν γιατρό.
 
Πρόκειται, οι παραιτηθέντες, για ζευγάρι γιατρών, που εργάζονταν στο ΤΑΕΠ της Λάρνακας και οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους επικαλούμενοι προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ. Σωτήρης Κούμας, ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε, παραπέμποντας με νόημα προς απάντηση στο Υπουργείο Υγείας.
 
«Νομίζω τη συγκεκριμένη ερώτηση να την απευθύνεται στο Υπουργείο Υγείας και να μας εξηγήσει… Αναμένουμε ότι επιτέλους έχει αντιληφθεί σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει πλέον τα δημόσια νοσηλευτήρια μέσω των δικών του χειρισμών», ανέφερε ο κ. Κούμας.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην μέγγενη μετά τις παραιτήσεις το Νοσοκομείο Λάρνακας
 
Ο Δρ. Οικονόμου
Όπως έχει προαναφερθεί, τη διαφωνία του με τη θέση πως θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η ιατρική πράξη, αλλά και προς τη σημερινή στάση εργασίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Βάσος Οικονόμου.   
 
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και στα λόγια και κυρίως στις πράξεις μας. Θεωρώ ότι πρέπει ο κάθε γιατρός να έχει το θάρρος της γνώμης και της άποψής του, να σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και να διατηρεί τη διαφωνία του εκεί και όπου υπάρχει.
 
Εγώ προσωπικά δεν ήμουν ενήμερος για την απόφαση αυτή. Δεν συμφωνώ με την αποποινικοποίηση της ιατρικής. Λέω ευθαρσώς, ειλικρινώς και εντίμως ότι ο γιατρός έναντι του ασθενούς υπέχει ευθύνη.
 
Η ευθύνη αυτή πρέπει να διατηρηθεί όπως σε κάθε επαγγελματία και ο γιατρός,  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των άλλων χωρών του κόσμου εξ’ όσων γνωρίζω, έχει ποινική ευθύνη, αστική ευθύνη και πειθαρχική ευθύνη. Και ανάλογα με την πράξη του, δικάζεται αναλόγως.
 
Αυτό είναι το ένα. Δεύτερο, δεν σημαίνει ότι ελαφρά τη καρδία πρέπει να διώκονται οι γιατροί, και κυρίως να μην στοχοποιούμε και να μην σακουλώνουμε όλους τους γιατρούς. Έχουμε 3262 γιατρούς που δουλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για να κάνουν το καθήκον τους. Να τους προφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και να προσπαθήσουμε να κτίσουμε πάνω τους μια καλύτερη υγεία», ανέφερε ο Δρ. Οικονόμου.        

Δειτε Επισης

Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»