Απειλούν με κλιμάκωση των μέτρων τους οι κυβερνητικοί γιατροί

Σε διώρη στάση εργασίας, παραλύοντας τα κρατικά νοσηλευτήρια και προκαλώντας ταλαιπωρία στους ασθενείς, κατέρχονται από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι οι κυβερνητικοί γιατροί, προφασιζόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και με αφορμή τη σύλληψη των δύο συναδέλφων τους του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, εναντίον των οποίων εξετάζεται πιθανή ιατρική αμέλεια που ενδεχομένως επέφερε το θάνατο του δεκάχρονου Σταύρου Γιωργαλλή.

 
Οι δύο γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα αδικήματα πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις.
 
Κατά της διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας των κυβερνητικών γιατρών, τα κρατικά νοσηλευτήρια θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, ενώ το κοινό καλείται να μην προσέρχεται για τα προγραμματισμένα ραντεβού, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας.

Στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μαζεύτηκαν αρκετοί ασθενείς, αναμένοντας την ολοκλήρωση της στάσης εργασίας των κυβερνητικών γιατρών στις δώδεκα το μεσημέρι, προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν.   

Υπήρξαν εξάλλου και πολίτες που προσήλθαν στα κρατικά νοσηλευτήρια, έχοντας προκαθορισμένο ραντεβού, χωρίς ωστόσο να εξυπηρετηθούν. Η κ. Μαρούλλα, μετέβη με ταξί από το Καϊμακλί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, φεύγοντας άπρακτη...  

Αξίζει να σημειωθεί πως κανονικά λειτουργεί και δέχεται ασθενείς από το πρωί η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Πάφου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κλινικής,  Δρ. Ιωσήφ Μουτίρη.  
 
Σε ανακοίνωσή του ο Δρ. Μουτίρης αναφέρει ότι η στάση εργασίας που αποφάσισε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, αποφασίστηκε, κατά την άποψη του, σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος, που να δικαιολογεί την ενέργεια αυτή.
 
«Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια», συνεχίζει, «τα ιατρεία και τα εργαστήρια καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου λειτουργούν κανονικά, όπως κανονικά πραγματοποιήθηκε  η πρωινή επίσκεψη στους νοσηλευόμενους ασθενείς».
 
Οι ασθενείς που έχουν σήμερα ραντεβού στη Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, μπορούν, σύμφωνα με τον κ. Μουτίρη, να προσέλθουν και θα εξυπηρετηθούν κανονικά, όπως κάθε άλλη ημέρα.
 
Τους ασθενείς εξυπηρετεί και η Διευθύντρια του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, Νεοφύτα Χρυσάνθου.
 
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) η κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως η ίδια δεν θα απεργήσει στο Τμήμα της, και πως θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς που θα προσέλθουν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, προσθέτοντας πως η χρονική στιγμή για την απεργία είναι λανθασμένη.
 
Εξέφρασε ταυτόχρονα την αντίθεση της για τον τρόπο που χειρίστηκαν τους συναδέλφους της στο Νοσοκομείο Λάρνακας, υποδεικνύοντας ωστόσο πως οι ασθενείς δεν ευθύνονται σε τίποτα για τα προβλήματα που μαζεύτηκαν στην Δημόσια Υγεία.

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών, ΠΑΣΥΚΙ, προειδοποίησε-μεταξύ άλλων- πως δεν θα διαστάσει να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ. Σωτήρης Κούμας εμφανίστηκε θιγμένος από την διαδικασία που ακολουθήθηκε σε ό,τι αφορά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον αδικοχαμένο δεκάχρονο, τονίζοντας πως δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η ιατρική πράξη.  
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των συμβασιούχων γιατρών ισχυρίστηκε πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η κοινωνία δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά μετά το περιστατικό, ενώ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για επικοινωνιακά show που έστησαν κάποιοι, κατά την έκφρασή του, μετά το περιστατικό.  

Με την ολοκλήρωση της διάσκεψης Τύπου της ΠΑΣΥΚΙ, τα μέλη της συντεχνίας πραγματοποιούν  τοπικές συνελεύσεις για συζήτηση περαιτέρω μέτρων, που αφορούν, όπως ισχυρίζονται, την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

 

 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»