Βουνό προβλημάτων «βλέπει» ο Ελεγκτής ενόψει της δημιουργίας πάρκου κροκοδείλων

Την ειδική έκθεση για το θέμα δημιουργίας Πάρκου Κροκοδείλων στην Κύπρο έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία. Στην έκθεση η Υπηρεσία καταγράφει μια σειρά από ελλειψείς στην υφσιταμένη νομοθεσία η οποία δεν περιλαμβάνει σχετικές πρόνοιες.
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή η έρευνα και ο έλεγχος βασίστηκε σε αξιολόγηση στοιχείων για τη χρονική περίοδο 2013 – 2017 και διενεργήθηκε στo πλαίσιο ελέγχου συμμόρφωσης, που είχε σκοπό τη διερεύνηση καταγγελίας που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση λειτουργίας πάρκου κροκοδείλων του είδους crocodylious niloticus (κροκόδειλος του Νείλου) στην Κύπρο.
 
 Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί πως τα ευρήματά είναι σχετικά ενόψει της ενδεχόμενης υποβολής νέας αίτησης για δημιουργία θεματικού πάρκου κροκοδείλων στην κοινότητα Άχνας.
 
Η εξέταση της εισαγωγής κροκοδείλων και δημιουργίας θεματικού πάρκου ή και φάρμας κροκοδείλων στην Κύπρο είναι ένα πολυδιάστατο θέμα το οποίο, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κατ΄εξοχή θέμα πολιτικής απόφασης, αλλά θα πρέπει να βασιστεί σε τεκμηριωμένες αποφάσεις όλων των εμπλεκόμενων Τμημάτων και Φορέων.
 
Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου αφορούν στα ακόλουθα:
  • Παρατηρούνται ελλείψεις στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε σχετικές πρόνοιες για τη λειτουργία θεματικών πάρκων.
  • Χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία στην εκτροφή κροκοδείλων και γενικότερα στην περίθαλψη των κροκοδείλων δεν θα μπορεί, σε περίπτωση που επιτραπεί τέτοια ανάπτυξη, να ασκηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος γενικότερα από τις αρμόδιες Αρχές.
  • O τεράστιος αριθμός κροκοδείλων (1.002) που πρότειναν αρχικά οι ενδιαφερόμενοι δεν συνάδει με τον σκοπό ενός θεματικού πάρκου, καθότι, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ένας πολύ μικρότερος αριθμός κροκοδείλων (170 – 220) θα επιτελούσε τον αναμενόμενο σκοπό.
  • Δεν έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του έργου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιφυλάξεις ως προς τη βιωσιμότητα της όλης ανάπτυξης.
  • Εκφράσαμε την ανησυχία μας ως προς τις μελλοντικές προθέσεις των αιτητών, καθότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εισαγωγής, σε αρχικό στάδιο, 170 – 220 κροκοδείλων και στη συνέχεια να προωθηθεί η εισαγωγή 800 περίπου επιπρόσθετων κροκοδείλων που ενδεχομένως  να είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του θεματικού πάρκου και σε εκτροφείο με σκοπό την εμπορία ζωντανών κροκοδείλων, του κρέατος καθώς και του δέρματός τους, όπως ήταν και η αρχική πρόθεση της ισραηλινής εταιρείας.
  • Η αξιοπιστία της εταιρείας δεν φαίνεται να προβλημάτισε επαρκώς το Υπουργείο ΓΑΑΠ και τα Τμήματά του, καθότι στοιχεία που καταγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας είναι αμφισβητήσιμα και δεν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις για όλα τα έτη, ούτε και εξελεγμένες οικονομικές καταστάσεις για κανένα έτος από την ίδρυσή της.
  • Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη θετική γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής ως προς το αίτημα για ανάπτυξη και λειτουργία πάρκου κροκοδείλων, ανεξάρτητα από τη σωρεία των όρων που έθεσε και αμφιβολίες για την ικανότητα παρακολούθησης υλοποίησής τους από τα  αρμόδια Τμήματα .
  • Σε περίπτωση αδειοδότησης της λειτουργίας τέτοιας εγκατάστασης και κατ’ επέκταση άδειας εισαγωγής των εν λόγω ερπετών σε χώρα μέλος της ΕΕ, θα συνεπάγεται αυτόματα και δικαίωμα των ενδιαφερόμενων για διεξαγωγή ενδοκοινοτικού εμπορίου, για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος, ενδεχομένως να βρεθεί εκτεθειμένη.
  • Επειδή η αιτήτρια εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, προκειμένου να δρομολογηθεί σχετική διαδικασία για δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην περιοχή,  θεωρούμε ότι τα ευρήματα που παρατίθενται στην παρούσα Έκθεση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση τυχόν νέας πολεοδομικής αίτησης σε σχέση με τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων, ανεξάρτητα για ποια περιοχή αυτή αφορά.

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο