Υπ. Υγείας: Υποστήριξη σε κάθε επιστημονικό βήμα για διατήρηση της υγείας

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει κάθε επιστημονικό βήμα που πρέπει να αποτελεί το εφαλτήριο κοινής προσπάθειας της ιατρικής κοινότητας για τη διατήρηση της υγείας του πολίτη, ανέφερε σε χαιρετισμό στην Ημερίδα Θαλασσαιμίας του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Ο κ, Ιωάννου συνεχίζοντας είπε ότι η προώθηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα, η πρόληψη, η περίθαλψη και η ριζική θεραπεία της θαλασσαιμίας, αποτελεί συλλογικό καθήκον και προς τούτο, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και εγκαταστήσει τη Μοριακή Μέθοδο ΝΑΤ, με την οποία ελέγχονται όλα τα συλλεγόμενα αίματα, καθώς και όλα τα παράγωγα του αίματος, από τα μεταδιδόμενα νοσήματα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ασφάλεια του αίματος.
 
Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία αποσιδήρωσης με το φαρμακευτικό σκεύασμα deferasirox, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει αρθεί ο αριθμητικός περιορισμός και το φάρμακο χορηγείται στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου χορήγησής του και αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο 105 δικαιούχοι ασθενείς με θαλασσαιμία.
 
Ακολούθως ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υλοποιώντας τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους ασθενείς με θαλασσαιμία και στοχεύοντας στην ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές Κέντρο Αναφοράς για τη Θαλασσαιμία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, τον Νοέμβριο 2017, την πρόταση του τέως Υπουργού Υγείας για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, που έχει εξ ολοκλήρου συμβουλευτικό χαρακτήρα και, μέσω προτάσεων που θα υποβάλλει προς τον Υπουργό Υγείας, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικής για την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, ενώ θα έχει την ευθύνη, ανάμεσα σε άλλα, για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για έλεγχο και διαχείριση της θαλασσαιμίας.
 
Είμαι βέβαιος ότι το έργο της Εθνικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του εκλεκτού Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Πάνου Εγγλέζου, θα αποδώσει σύντομα καρπούς, εκπληρώνοντας τόσο τις προσδοκίες των θαλασσαιμικών στον τόπο μας όσο και την επιδίωξη να αναδειχθεί η Κύπρος ως Κέντρο Αναφοράς για τη Θαλασσαιμία σε διεθνές επίπεδο.
 
Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετατροπή του υφιστάμενου Κέντρου Θαλασσαιμίας σε ανεξάρτητο Κέντρο αποκλειστικά για θέματα θαλασσαιμίας, με ταυτόχρονη δημιουργία Υποστηρικτικού Κέντρου Θαλασσαιμικών για ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, προγράμματα επιμόρφωσης και γενικότερα στήριξη των θαλασσαιμικών. Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο που θα αναλάβει τα έξοδα της δημιουργίας του Υποστηρικτικού Κέντρου.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής