Ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν οι Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες

Οι Κύπριοι και Ελλαδίτες Αιγυπτιώτες είναι ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν στην Αίγυπτο, τη δεύτερη πατρίδα τους, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ. Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα «Νόστος, η Επιστροφή» αναφέρεται κυρίως στην πνευματική και όχι στη φυσική επιστροφή τους, όμως «η Αίγυπτος ανοίγει την αγκαλιά της σε όποιον θέλει να έρθει».
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Νόστος» η ομάδα των 120 Αιγυπτιωτών που επισκέπτεται την Αίγυπτο μετέβη σήμερα από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο και περιηγήθηκε στις πυραμίδες και τον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου.
 
Η κ. Μακράμ συνόδευσε την ομάδα κατά την επίσκεψη στις πυραμίδες της Γκίζας και συνομίλησε μαζί τους για τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα.
 
Στις δηλώσεις της, η Αιγύπτια Υπουργός είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα της να φιλοξενεί τους Αιγυπτιώτες στο σπίτι τους, την Αίγυπτο. Σήμερα, πρόσθεσε, επισκεφτήκαμε τις πυραμίδες, στέλνοντας το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Αίγυπτος είναι μια ασφαλής χώρα και υποδέχεται όλους τους επισκέπτες της.
 
Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή της προς το πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, οι οποίοι παρέστησαν την περασμένη Δευτέρα στην έναρξη του «Νόστου» στην Αλεξάνδρεια, μαζί με τον Πρόεδρο Σίσι.
 
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η κ. Μακράμ ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για τη διοργάνωση μιας συνάντησης στις αρχές Ιουνίου, στην Κύπρο, ενώ είπε ότι σκοπός είναι να εμπλακεί και η δεύτερη και τρίτη γενιά Αιγυπτιωτών. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή της για τη συνεργασία με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου και τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
 
Από την αρχή της εβδομάδας ξύπνησαν μνήμες από τα παιδικά χρόνια, καθώς η ομάδα των Αιγυπτιωτών επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τα ελληνικά σχολεία και κοιμητήρια, καθώς και το σπίτι του Καβάφη. Αύριο, Σάββατο, οι Αιγυπτιώτες μεταβαίνουν στη χερσόνησο του Σινά για να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσουν για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας