Στη Βουλή η μάχη των κροκόδειλων

Οι χίλιοι κροκόδειλοι της Κοιλάδας του Ιορδάνη ήταν αυτοί που σήμερα άναψαν φωτιές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μετά την δημοσιοποίηση της  πρόθεσης της εταιρίας TSA CROCOPARK να μεταφέρει τους κροκόδειλους στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Δασάκι της Άχνας.
 
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος εξέτασε τις ενδεχόμενες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από μια πιθανή δημιουργία του πάρκου κροκοδείλων.
 
 
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria), της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας Ζώων, του Συνδέσμου Φωνή για τα ζώα της Κύπρου, του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου, του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, της Συντονιστικής επιτροπής αγώνα ενάντια στη δημιουργία πάρκου και/ή εκτροφείου κροκοδείλων στην Άχνα και της εταιρείας TSA CROCOPARK LTD.
 
Η Επιτροπή των Κατοίκων που αντιτάσσονται στη δημιουργία του πάρκου έθεσαν ενώπιον της επιτροπής τους προβληματισμούς της καλώντας τα μέλη της να ασκήσουν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για ακύρωση των σχεδιασμών της εταιρίας.
 
Αναφερόμενοι στα θέματα υγείας οι κάτοικοι επικαλέστηκαν επιστημονικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία, είναι ορατός ο κίνδυνος για μεταφορά του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κύπρο. Επίσης έγινε αναφορά σε θέματα ασφαλείας, περιβαλλοντικές συνέπειες και τα προβλήματα λειψυδρίας.
 
Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση επεσήμανε πως με βάση το σχετικό νόμο που βρίσκεται σε ισχύ στην Κύπρο, η εισαγωγή κροκοδείλων είναι παράνομη και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει αν υπάρξει οποιοδήποτε διαδικασία για έγκριση της εν λόγω επένδυσης.
 
Ως γνωστό υπέρ της επένδυσης τάχθηκε ο Κοινοτάρχης Άχνας όπου και ενώπιον της επιτροπής έθεσε μια σειρά από θετικά που θα αποκομίσει η περιοχή από μια επένδυση σαν αυτή.
 
Εκπρόσωπος της εταιρίας επεσήμανε πως μέχρι στιγμής η εταιρία δεν έχει υποβάλει αίτηση και αυτό θα γίνει μόνο όταν εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση με την κοινότητα, ενώ αναφέρθηκε στα θετικά της εν λόγω επένδυσης.
 
Τέλος οι κρατικές υπηρεσίες που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη δεν τέθηκαν επί της ουσίας του ζητήματος αφού δεν έχουν λάβει γραπτώς την αίτηση των ενδιαφερόμενων. Ως εκ τούτου απέφυγαν να τοποθετηθούν.
 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών