«Τρώγονται» για τους κροκόδειλους στο Δασάκι

«Οχυρώθηκε» στο Δασάκι της Άχνας και αναμένει τις εξελίξεις, έτοιμη να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην περιοχή η ομάδα συντονιστικής επιτροπής αγώνα.
 
Από τη μια το Κοινοτικό Συμβούλιο στις 17 Απριλίου έδωσε τη συγκατάθεση του κατά πλειοψηφία, για κατασκευή θεματικού πάρκου κροκοδείλων κι από την άλλη μερίδα πολιτών διαφωνεί κάθετα με μια τέτοια ανάπτυξη στην περιοχή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει.
 
Στην παγκοινοτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κοινότητα Δάσους Αχνας, έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τον κοινοτάρχη Νίκο Βάσιλα τους  δύο διευθυντές και νομικό της εταιρείας ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων, που επιθυμεί να κατασκευάσει το πάρκο, προχώρησαν σε εκτενή παρουσίαση του πάρκου.
 
Μερίδα κατοίκων εξέφρασε τις αντιδράσεις της για τη δημιουργία του πάρκου κροκοδείλων και διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια στα οποία εκφραζόταν η αντίθεση τους, ενώ πάρα πολλοί κάτοικοι ζήτησαν τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης.
 
Η ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής έγινε μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης με τους πολέμιους της δημιουργίας του θεματικού πάρκου να εκφράζουν τις απόψεις τους.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων που έλαβε τον λόγο και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στη δημιουργία του πάρκου.
Ενώπιον της Βουλής
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018, στις 11.00 το πρωί με τέταρτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τις ενδεχόμενες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την πιθανή δημιουργία πάρκου κροκοδείλων.
 
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για το τέταρτο θέμα η Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria), της Κυπριακής Εταιρείας Προστασίας Ζώων, του Συνδέσμου Φωνή για τα ζώα της Κύπρου, του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου, του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, της
 
Συντονιστικής επιτροπής αγώνα ενάντια στη δημιουργία πάρκου και/ή εκτροφείου κροκοδείλων στην Άχνα και της εταιρείας TSA CROCOPARK LTD.
 
Η θέση του Κοινοτάρχη
 
Ο Κοινοτάρχης Δάσους Αχνας Νίκος Βάσιλας υποστηρίζει ότι «η Κοινότητα έχει περίπου 2,5 χιλιάδες κατοίκους από τους οποίους οι πλείστοι θα είναι υπέρ της δημιουργίας του θεματικού πάρκου. Ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονται και έφεραν μαζί τους άτομα από άλλες Κοινότητες».
 
Ο κύριος Βάσιλας εκφράζει την άποψη πως από τη δημιουργία του πάρκου κροκοδείλων «θα υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος για τον τουρισμό. Εχουμε μια περιοχή στο φράγμα της Αχνας που προσφέρεται για να γίνει Κέντρο Αγροτουρισμού και το να επενδύσει μια εταιρεία περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει, δίπλα από το φράγμα, πάρκο κροκοδείλων, αυτό θα προσελκύσει αρκετούς τουρίστες που ενδιαφέρονται για αγροτουρισμό ή για εκδρομές στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά».
 
Η θέση των κατοίκων που διαμαρτύρονται
 
Από την πλευρά της η Μαρία Σουρουλλά, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εναντίον του πάρκου/εκτροφείου κροκοδείλων στην Αχνα, ανέφερε ότι «εμείς καλέσαμε με επιστολή μας τον Κοινοτάρχη να πραγματοποιήσει έρευνες και να μας ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων από τη δημιουργία του πάρκου. Μέχρι σήμερα δεν πήραμε καμιά απάντηση και αυτό θεωρούμε ότι ήταν πρωταρχικό καθήκον του Κοινοτάρχη».
 
Η κα. Σουρουλλά αναφέρθηκε και σε πρόσφατη έκθεση Ιατρικής Σχολής κυπριακού πανεπιστημίου στην οποία γίνεται λόγος για πιθανή διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κύπρο αφού οι κροκόδειλοι που ενδεχομένως να μεταφερθούν στο πάρκο θα έρθουν από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η κα. Σουρουλλά είπε ότι «είναι άρρωστα ζώα και φέρνουν μαζί τους επιδημίες και ιούς».
 
Θέλουν να τους ξεφορτωθούν από το Ισραήλ, τους στέλνουν στο Δασάκι
 
Οι κροκόδειλοι που η εταιρία TSA CROCOPARK LTD σχεδιάζει να μεταφέρει στην Κύπρο τους χίλιους κροκόδειλους που σήμερα φιλοξενούνται σε πάρκο που βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη στο Ισραήλ.
 
Η εν λόγω επένδυση έγινε πριν αρκετά χρόνια με σκοπό την προσέλκυση τουριστών. Τα σχέδια των ιδιοκτητών πήγαν κατά διαόλου όταν ξεκίνησε η πολεμική σύρραξη μεταξύ των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ.
 
Το θεματικό πάρκο ερημώθηκε και απαγορεύθηκαν οι επισκέπτες των τουριστών. Τότε η ιδιοκτησία του πάρκου έκανε σχέδια για να μετατρέψει το πάρκο σε εκτροφείο κροκοδείλων πουλώντας το δέρμα του.
 
Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ με διάταγμα απαγόρευσε τη θανάτωση των κροκοδείλων όπως και την εμπορική τους εκμετάλλευση.
Τότε ήταν που η ιδιοκτησία του πάρκου έκανε σκέψεις για μεταφορά του πάρκου εκτός Ισραήλ.
 
Όταν οι κροκόδειλοι την έκαναν από το πάρκο
 
Αυτοί πάντως που βλέπουν με πολύ καλό μάτι τη μεταφορά των κροκοδείλων από την Κοιλάδα του Ιορδάνη είναι οι κάτοικοι της περιοχής αφού οι κροκόδειλοι έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος.
 
Τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις τα τελευταία επτά χρόνια, οι κροκόδειλοι κατάφεραν να «αποδράσουν» από το πάρκο και να βγουν στους δρόμους και τα χωράφια.
Μάλιστα το 2011 πάνω από 70 κροκόδειλοι κατάφεραν να βγουν εκτός του πάρκου με τις αρχές του Ισραήλ να εξαπολύουν ευρήτατη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.
 
Σε άλλη περίπτωση το 2015 αγρότης ήρθε τετ α τετ με κροκόδειλο 2,5 μέτρων μέσα στο χωράφι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση τον κροκόδειλο εντόπισε να περιτριγυρίζει μέσα στην πόλη ποδηλάτης ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία.
 
Αρνητικό το ισοζύγιο λέει η Επίτροπος Περιβάλλοντος
 
Την ίδια ώρα η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου κατέθεσε για 2η φορά (η 1η αφορούσε τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στον Ψεματισμένο) τις  απόψεις της που αφορούν τη δημιουργία του μονοθεματικού  πάρκου.
 
Όπως αναφέρει  η Επίτροπος, το είδος crocodylus niloticus , κροκόδειλος του Νείλου, είναι προστατευόμενο ως εκ τούτου ως κράτος έχουμε κοινοτική ευθύνη για την προστασία του.
 
Το ερπετό αυτό είναι ξένο προς την πανίδα του τόπου μας για την οποία έχουμε κοινοτική ευθύνη για την προστασία της. Το θέμα άπτεται της υποχρέωσης μας για διατήρηση της  βιοποικιλότητας της Κύπρου.
 
Στην Κύπρο δεν υπάρχει η τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση μεγάλων ερπετών. Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις εάν αυτοί που θα καλεστούν να ελέγξουν τη σωστή λειτουργία της ανάπτυξης, θα μπορέσουν να διασφαλίζουν την ευημερία και την ορθολογιστική διαβίωση των ερπετών τα οποία θα ζουν περιορισμένα σε ένα τεχνικό περιβάλλον, σε μία χώρα με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες από τη χώρα καταγωγής ή/και προέλευσης τους.
 
 Από θεματικό πάρκο, εκτροφείο-σφαγείο
 
'Εδώ τίθεται το ερώτημα ποια θα είναι η απάντηση της Πολιτείας σε περίπτωση μελλοντικού   νέου αιτήματος της εν λόγω εταιρείας για επέκταση των δραστηριοτήτων της με τη δημιουργία εκτροφείου/ σφαγείου, επικαλούμενη λόγους οικονομικής βιωσιμότητας, νοουμένου ότι θα  έχει ήδη επενδύσει τεράστια ποσά.
 
Η Πολιτεία (λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της υφιστάμενης επένδυσης)  αναμένεται να απαντήσει και πάλι θετικά και η Κύπρος θα είναι εκ νέου σε αρνητικό ισοζύγιο στην πλάστιγγα  κόστους – ωφέλειας,  συνυπολογίζοντας τις  Ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις  και τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας, υγείας, περιβάλλοντος, κοινωνικής αποδοχής κλπ' αναφέρει.
 
"Επίσης χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού για την υλοποίηση και λειτουργία της ανάπτυξης. Στην Κύπρο όλοι γνωρίζουμε ότι το θέμα της σωστής διαχείρισης των υδατικών πόρων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής χρήζει εφαρμογής μιας αυστηρής στρατηγικής αφού με βάση στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων έχουν σχεδόν αδειάσει ή/και υφαλμυρίσει σε μεγάλο βαθμό τα υπόγεια υδατικά αποθέματα. Το νερό αποτελεί τον πιο πολύτιμο  φυσικό πόρο του τόπου και η διάθεση του πρέπει να είναι λελογισμένη".
 
Φόβοι για τον ιό του Δυτικού Νείλου
 
Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία η Επίτροπος επισυνάπτει Ενημερωτικό Σημείωμα που έχει λάβει  από επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το οποίο ετοίμασαν με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία.
 
Με βάση το σημείωμα οι λοιμώξεις κροκοδείλων και αλιγατόρων με τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV) έχουν τεκμηριωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία από το 2003 όπου μελέτη κατέδειξε υψηλό ποσοστό μόλυνσης με WNV σε κροκόδειλους στο Ισραήλ, χώρα από την οποία θα εισαχθούν οι κροκόδειλοι στο εν λόγω πάρκο.
 
'Έχοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη, το ισοζύγιο κόστους – ωφέλειας γέρνει στην πλευρά του κόστους (από οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής άποψης) η Επίτροπος Περιβάλλοντος  κατέθεσε γραπτώς την αντίθεση της στη δημιουργία ενός τέτοιου έργου στην Κύπρο.
 
Κατά την άποψη της έργα τα οποία εύλογα δημιουργούν ανασφάλεια στους κατοίκους μιας περιοχής και για τα οποία η Πολιτεία δεν έχει όλες  τις απαραίτητες υποδομές και τεχνογνωσία  ώστε να  μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία  τα όποια πιθανά μελλοντικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγονται' καταλήγει.
 
 

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων