Υπουργός Παιδείας: Δίνουμε βαρύτητα στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην εκδήλωση για τη σύμβαση της UNESCO για την προστασία και προώθηση της πολυμορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων (2005)
 
Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία συγκαταλέγεται ανάµεσα στα πρώτα 35 κράτη που κύρωσαν τη Σύµβαση της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων γεγονός ενδεικτικό της βαρύτητας που η πολιτεία μας αποδίδει σε αυτά τα θέµατα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Ο κ. Χαμπιαούρης μιλούσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, για την Σύμβαση της UNESCO και την παρουσίαση της σχετικής έκδοσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τίτλο: «Πολιτιστικές Εκφράσεις και Πλουραλισμός: Όψεις της σύγχρονης δημιουργίας στην Κύπρο».
 
«Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία συγκαταλέγεται ανάµεσα στα πρώτα 35 κράτη που κύρωσαν τη Σύµβαση το 2006, γεγονός ενδεικτικό της βαρύτητας που η πολιτεία μας αποδίδει στα θέµατα της πολιτιστικής πολυµορφίας και του διαπολιτισµικού διαλόγου», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, ως µέλος της UNESCO, ενός παγκόσμιου Οργανισμού για την προώθηση της ειρήνης µέσω της Εκπαίδευσης, του Πολιτισµού και των Επιστηµών, ενστερνίζεται το όραµα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς, τη διατήρηση της πολυµορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων, την προαγωγή της εκπαίδευσης και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης».
 
Ο Υπουργός Παιδείας συνέχισε λέγοντας ότι «το 2018 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κύριο στόχο να προβάλει τα πνευματικά, πολιτιστικά δημιουργήματα, αναδεικνύοντας τον ιστορικό πλούτο της Ευρώπης και ενισχύοντας το αίσθημα της κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας».
 
«Οι προγραμματισμένες δράσεις του Έτους, που θα υλοποιηθούν υπό το σύνθημα: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», θεωρώ ότι θα ανταποκριθούν ακριβώς στις αρχές αυτής της Σύμβασης», ενημέρωσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, «αναμφίβολα, ο πολιτισµός και ο σεβασµός των ποικίλων µορφών έκφρασης, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αρµονικής συνύπαρξης των ανθρώπων».
 
«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας κάθε λαού, προϋποθέτει τον σεβασμό στη διατήρηση της πολιτιστικής του  ιδιαιτερότητας», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.
 
«Μέσω του πολιτισμού καλλιεργείται αβίαστα η ανοχή και η αποδοχή, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Σε αυτή τη διεργασία, όπως εξάλλου προνοεί και η Σύμβαση, ο ρόλος της Κοινωνίας των πολιτών είναι θεμελιώδης», πρόσθεσε.
 
Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε ο κ. Χαμπιαούρης, «προωθούμε προγράμματα και δράσεις, τα οποία είναι υποστηρικτικά προς το έργο των δημιουργών», σημειώνοντας ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκδοση «Πολιτιστικές Εκφράσεις και Πλουραλισμός: Όψεις της σύγχρονης δημιουργίας στην Κύπρο», η οποία και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας