Η Κύπρος δεσμεύτηκε για στήριξη του λαού της Συρίας

Το μήνυμα ότι η Κύπρος καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτικού τύπου λύση και τη δέσμευση ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη ως προς τη στήριξή της στο λαό της Συρίας και τις γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένης της εγγύησης της διατήρησης της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Συριακού κράτους, μετέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία στη δεύτερη Διάσκεψη για τη "Στήριξη του Μέλλοντος της Συρίας και της Περιοχής" που πραγματοποιείται για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες. 
 
Συγκεκριμένα σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου, ο Πρέσβης Μ.Χατζημιχαήλ, σημείωσε ότι "σήμερα, επαναβεβαιώνουμε την στήριξή μας στον Συριακό λαό και τις γειτονικές χώρες, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να παραμείνουμε δεσμευμένοι για τη διατήρηση της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Συριακού κράτους".
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε κατά την παρέμβασή του ότι "δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική επίλυση της Συριακής σύγκρουσης" και υπενθύμισε ότι "όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες των βασάνων και των συμφορών του Συριακού λαού, περιλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων, την οποία η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα".
 
Ξεκαθάρισε δε ότι "η καλύτερη προστασία, παροχή βοήθειας και υποστήριξη που μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί συλλογικά, προς τον Συριακό λαό είναι μέσω της προώθησης πολιτικής επίλυσης της κρίσης, στη βάση του Ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ανακοινωθέντος της Γενεύης του 2012".
 
Επαναβεβαίωσε δε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει "μια λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης από τους ίδιους τους Σύριους, στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Γενεύης". "Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ Staffan de Mistura χρειάζεται, όχι μόνο την αναγνώριση των άοκνων προσπαθειών του, αλλά και την πλήρη στήριξή μας, με πράξεις κι όχι με λόγια", προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής.
 
Ο Πρέσβης Μ.Χατζημιχαήλ, υπενθύμισε ότι "μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ, αναγνωρίζοντας την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στην Συρία, ιδιαίτερα στις περιοχές της ανατολικής Γκούτα, του Αφρίν και του Ίντλιμπ, επαναβεβαίωσε την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης και προστασίας, καθώς και της προώθησης των ανθρωπιστικών αρχών για την παράδοση βοήθειας στην Συρία". "Σημειώσαμε επίσης", είπε, "την επείγουσα ανάγκη για παροχή στις ανθρωπιστικές οργανώσεις ασφαλούς, ανεμπόδιστης και άμεσης ανθρωπιστικής πρόσβασης σε ολόκληρη την Συρία, καθώς και για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των εσωτερικώς εκτοπισμένων ατόμων και των προσφύγων πίσω στις εστίες τους".
 
"Προς αυτήν την κατεύθυνση, απαιτείται, όπως όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην Συριακή σύγκρουση, χωρίς καμία εξαίρεση, εφαρμόσουν αμέσως την εκεχειρία, όπως συμφωνήθηκε ομόφωνα στο Ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", ξεκαθάρισε και τόνισε ότι "η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, παραμένουν ενωμένα στη στήριξη της ανθεκτικότητας του Συριακού λαού".
 
"Παράλληλα", συμπλήρωσε, "επαναβεβαιώνουμε σήμερα τη σοβαρή δέσμευσή μας για παροχή υποστήριξης στην Ιορδανία και τον Λίβανο, όπως και στο Ιράκ και την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν καταδείξει την δέσμευση και την ανθεκτικότητά τους στην φιλοξενία των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων, παρά τα συνεχιζόμενα τεράστια οικονομικά βάρη και τις κοινωνικές προκλήσεις".
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στην βοήθεια που προσφέρει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατίας, δήλωσε πως "αναγνωρίζοντας το δυσανάλογο βάρος για τον Λίβανο και την Ιορδανία ένεκα της προσφυγικής κρίσης, η Κύπρος δεσμεύθηκε κατά την Διάσκεψη του Λονδίνου του 2016, σε συνεισφορά 2,3 εκατομμυρίων ευρώ προς τις δύο γειτονικές μας χώρες". "Το ποσό αυτό διοχετεύεται μέσω της ΕΕ, με περίπου μισό εκατομμύριο να δίδεται το 2018, και ένα μικρότερο ποσό το 2019", διευκρίνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Επιβεβαίωσε δε ότι "επιπλέον, η Κύπρος προτίθεται να συνεισφέρει ακόμη 140.000 ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για το 2018 και το 2019", ενώ, "πέραν της διατήρησης των ετήσιων συνεισφορών μας για τα προγράμματα της UN OCHA και του UNHCR στην Ιορδανία και τον Λίβανο, έχουμε αυξήσει σημαντικά την συνεισφορά μας και προς τον προϋπολογισμό της UNRWA για το 2018", είπε χαρακτηριστικά.
 
Η Διάσκεψη, η οποία συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών από την κρίση στη Συρία, μέσα από τη στήριξη ανθρωπιστικών προγραμμάτων τόσο εντός της Συρία όσο και σε χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, οι οποίες φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες.  Μέσα από τη διοργάνωση της Διάσκεψης επιδιώκεται επίσης, να δοθεί πολιτική στήριξη και ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας