Στήριξη στην Κύπρο για Ακκουγιου από Ευρωπαίους Πράσινους

Τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) προς την Κύπρο και τις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών για το θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, εξέφρασε σήμερα το μέλος της Γραμματείας του ΕΠΚ και μέλος του Κοινοβουλίου των Βρυξελλών Evelyne Huytebroeck.
 
Συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Περδίκη, η κ. Huytebroeck συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, στο γραφείο του και συζήτησαν το Κυπριακό, θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος.
 
Η Βελγίδα πολιτικός, η οποία διετέλεσε και Υπουργός Περιβάλλοντος στη  χώρα της, θα παρακολουθήσει την Κυριακή τις εργασίες του 11ου τακτικού Συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι ο κ. Συλλούρης προέβη σε μια σύντομη ενημέρωση για Κυπριακό και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία εκπροσώπων από το ΕΠΚ στην Κύπρο, καθώς αποτελεί και μια ένδειξη της ταύτισης θέσεων, απόψεων και οραμάτων με τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα.
 
Ανέφερε ότι η κ. Huytebroeck θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες του συνεδρίου, αύριο Κυριακή, και θα έχει την ευκαιρία να αποκομίσει γνώσεις τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τα προβλήματα της οικονομίας που σχετίζονται με ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου.
 
Από την πλευρά της η κ. Huytebroeck εξέφρασε τη στήριξη της προς του Κίνημα Οικολόγων, λέγοντας ότι είναι μια σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή κοινότητα να εκφράσει την αλληλεγγύη της, όταν υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης.
 
«Εμείς οι Πράσινοι είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή, μια καλύτερη Ευρώπη αν δεν είμαστε όλοι μαζί, από την Κύπρο μέχρι το Βέλγιο και από την Ισπανία μέχρι τη Σουηδία», είπε.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο είναι πολύ σημαντικές για τους Πράσινους, σημειώνοντας πως η εκστρατεία ξεκινά τώρα. Η κ. Huytebroeck ευχήθηκε επίσης να εκλεγεί και Κύπριος Ευρωβουλευτής από το Κίνημα Οικολόγων.
 
Στην Κύπρο, το θέμα της κατοχής και των σχέσεων των δύο κοινοτήτων είναι πολύ σημαντικό, είπε, πρόσθεσε όμως ότι είναι επίσης σημαντικά τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των ωκεανών.
 
Διατέλεσα για δέκα χρόνια Υπουργός Περιβάλλοντος στο Βέλγιο και γνωρίζω καλά ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα, συνέχισε. Είπε ακόμη ότι το περιβάλλον είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να τίθεται κατά προτεραιότητα.
 
Το μέλος της Γραμματείας του ΕΠΚ ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ζήτημα για την Κύπρο και την Ευρώπη και παρέπεμψε στις συζητήσεις για τα ανθρακωρυχεία ενόψει και της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο στην Πολωνία.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα του Άκκουγιου θα αποτελέσει μέρος της εκστρατείας του ΕΠΚ ενόψει Ευρωεκλογών, η κ. Huytebroeck είπε ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα, το οποίο είναι διασυνοριακό, αλλά και παγκόσμιο.
 
Το Βέλγιο, όπως και η Κύπρος, είναι μια μικρή χώρα και όταν η Γαλλία κατασκευάζει ένα πυρηνικό σταθμό, υπάρχουν συνέπειες πέρα από τα σύνορα, είπε. Το ίδιο, συμπλήρωσε, ισχύει με την Τουρκία και την Κύπρο.
 
Αναφέρθηκε εξάλλου στην απόφαση που έλαβε το ΕΠΚ για τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό σε πρόσφατη συνεδρίασή του και εξέφρασε την υποστήριξή του Κόμματος τόσο προς τους Οικολόγους, όσο και προς τους Κύπριους πολίτες.
 
Να μην ξεχνάμε ότι η πυρηνική ενέργεια  αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα, τόσο για την ασφάλεια, όσο και για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, είπε η κ. Huytebroeck, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι φέρουμε ευθύνη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας