Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των βουλευτών, τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ενημέρωσαν σήμερα για το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την πεποίθηση ότι πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.
 
Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επανέλαβαν πως η άγνοια ή η άντληση πληροφόρησης από το διαδίκτυο για τα θέματα σεξουαλικής παιδαγώγησης, αφήνει τα παιδιά εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους.
 
Στην εκδήλωση παρέστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα.
 
Μιλώντας στη εκδήλωση, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, είπε πως η σημερινή παρέμβαση των παιδιών «δεν αποτελεί μόνο διεκδίκηση ενός δικαιώματος, αλλά και έμπρακτη εφαρμογή του δικαιώματος του παιδιού στη συμμετοχή», για να προσθέσει πως «έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να ακούσουμε τα παιδιά».
 
Όπως ανέφερε, «η επιστημονικά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά προσανατολισμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί δικαίωμα των παιδιών και ταυτόχρονα υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει», σημειώνοντας πως «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι, ανάμεσα σε άλλα, ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουμε για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση».
 
«Ευαισθητοποιημένα και παράλληλα ενημερωμένα παιδιά είναι σε θέση, αφενός, να προστατέψουν τον εαυτό τους και, αφετέρου, να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν τις όποιες κακόβουλες ενέργειες/ προσπάθειες γίνουν εκδηλωθούν εναντίον τους», είπε η Επίτροπος.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι «η εθνική νομοθεσία που αφορά στην Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (2014), ορίζει ρητά την υποχρέωση της Πολιτείας και ειδικότερα της δημόσιας εκπαίδευσης να παρέχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά ως μέσο πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης».
 
Κάλεσε, τέλος, τα Μέλη του Κοινοβουλίου να ακούσουν το αίτημα των παιδιών και να ενισχύσουν την προσπάθειά τους για την προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που να εκτείνονται σε όλο το εύρος των εγκύκλιων σπουδών των παιδιών.
 
Σημειώνεται ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 1 στα 4 παιδιά στην Κύπρο είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών