Τα τέσσερα βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών προς τον Κώστα Χαμπιαούρη

Κρίσιμα αναμένεται να είναι για το μέλλον τον ΠΟΣ και τον ΚΙΕ τα επόμενα 24ωρα με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στα 24 απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου.
 
Ο Υπουργός θα έχει μια σειρά συναντήσεων για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που, οι οποίες θα αρχίσουν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη με την ελπίδα να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη η οποία θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος της απασχόλησης των εκπαιδευτικών.
 
Μιλώντας  στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου ευχήθηκε ο διάλογος που θα ξεκινήσει να είναι  ουσιαστικός διάλογος και να φύγουμε από τα αδιέξοδα τα οποία μας οδήγησαν στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Υπουργείο», σημείωσε.
 
Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί
  • Ανεργιακό επίδομα για τους τέσσερις μήνες του καλοκαιριού και τις 30 ημέρες των διακοπών Χριστούγεννα και Πάσχα
  • Αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους
  • Να πληρώνουν εξ ημισείας τις κοινωνικές ασφαλίσεις με το κράτος
  • Αλλαγή της εργοδότησής τους με αγορά υπηρεσιών και αντικατάσταση του καθεστώτος με μισθωτή εργασία
Κλιμακώνουν τα μέτρα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους
 
Σε ερώτηση τι θα πράξουν στην περίπτωση που δεν βρεθεί μέχρι την Πέμπτη μια κοινή συνισταμένη επίλυσης του προβλήματος απασχόλησης, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι είχαν πάρει απόφαση μαζί με τους εκπαιδευτικούς για κλιμακωτά μέτρα, δηλαδή να κάνουν μία μέρα απεργία και να αφήσουν ένα περιθώριο στο διάλογο και αν δεν υπήρχε ανταπόκριση να κλιμακώνονταν τα μέτρα με μεγαλύτερης διάρκειας απεργία.
 
«Υπάρχει στο προσκήνιο ο διάλογος. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου γιατί αυτό επιδιώκουμε πάντοτε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ο σκοπός να αποφεύγουμε τις ακραίες καταστάσεις», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν υπήρχαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάστηκαν κατά την σημερινή απεργία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι από την δική του πληροφόρηση υπήρξε συμμετοχή στην απεργία σε όλα τα ΚΙΕ. «Δεν ξέρω αν είχαμε κάποιους οι οποίοι εργάστηκαν. Μπορεί να ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις τις οποίες δεν ήρθαν στην αντίληψη μας μέχρι στιγμής», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις των γονιών, ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την συμπάθεια τους προς τους γονείς.
 
«Δεν είναι σκοπός μας, η οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Ο σκοπός της απεργίας ήταν για να υπάρξει μια κοινωνική δικαιοσύνη στο θέμα της απασχόλησης των εκπαιδευτικών. Ένας εκπαιδευτικός ο οποίος απασχολείται σε αυτά τα προγράμματα και δεν έχει καθόλου εισόδημα κατά την καλοκαιρινή περίοδο η οποία διαρκεί για 4 μήνες για συγκεκριμένους εργαζόμενους και δεν αμείβεται την περίοδο των αργιών που κλείνουν τα σχολεία -μιλούμε για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα- όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί. Δεν δικαιούνται 13ο, δεν δικαιούνται άδεια πληρωμένη, δεν δικαιούνται άδεια ασθενείας, κλπ.», πρόσθεσε. Με αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να επιβιώσει.
 
«Πέραν τούτου, μακροπρόθεσμα, έχουν απώλεια και στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα διότι δεν πιστώνονται μονάδες στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, την περίοδο που δεν έχουν απασχόληση διότι δεν παίρνουν ανεργιακό. Με βάση το νόμο δεν πιστώνονται τίποτε. Άρα, θα έχουν και μακροπρόθεσμα κάποιες επιπτώσεις στην σύνταξη τους. Δεν θα τις είχαν αν ήταν με το καθεστώς μισθωτού. Αυτά τα κακά που έχει η αγορά υπηρεσιών, έχει αντίκτυπο και πάνω στις οικογένειες των ίδιων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν παιδιά και πρέπει και οι ίδιοι να φροντίζουν για την επιβίωση των ιδίων και των παιδιών τους. Άρα, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται, να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι