Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την Παιδεία

Αρχίζει από αύριο στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μια σειρά συναντήσεων για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεχωριστά, οι οποίες αναμένεται μέχρι την Πέμπτη να ολοκληρωθούν, και με την ελπίδα να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη η οποία θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος της απασχόλησης των εκπαιδευτικών,  δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου.   
 
«Ξεκινά αύριο διάλογος που ευελπιστούμε να είναι ουσιαστικός διάλογος και να φύγουμε από τα αδιέξοδα τα οποία μας οδήγησαν στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Υπουργείο», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για την σημερινή απεργία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάζονται με αγορά υπηρεσιών, στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι υπήρξε καθολική απεργία σήμερα στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και τα ΚΙΕ.
 
«Η απεργία ήταν 24ωρη από το μεσημέρι και μετά που λειτουργούν τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και τα ΚΙΕ το απόγευμα. Κατά το μεσημέρι, ενώ ήταν σε εξέλιξη η απεργία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού μας κάλεσε σε διάλογο, ο οποίος θα γίνει για το κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά. Θα έχουμε αύριο δύο συναντήσεις και δύο μάλλον την Πέμπτη, με την ελπίδα να βρούμε μια κοινή συνισταμένη η οποία θα μας οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος της απασχόλησης των εκπαιδευτικών», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση τι θα πράξουν στην περίπτωση που δεν βρεθεί μέχρι την Πέμπτη μια κοινή συνισταμένη επίλυσης του προβλήματος απασχόλησης, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι είχαν πάρει απόφαση μαζί με τους εκπαιδευτικούς για κλιμακωτά μέτρα, δηλαδή να κάνουν μία μέρα απεργία και να αφήσουν ένα περιθώριο στο διάλογο και αν δεν υπήρχε ανταπόκριση να κλιμακώνονταν τα μέτρα με μεγαλύτερης διάρκειας απεργία.
 
«Υπάρχει στο προσκήνιο ο διάλογος. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου γιατί αυτό επιδιώκουμε πάντοτε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ο σκοπός να αποφεύγουμε τις ακραίες καταστάσεις», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν υπήρχαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάστηκαν κατά την σημερινή απεργία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι από την δική του πληροφόρηση υπήρξε συμμετοχή στην απεργία σε όλα τα ΚΙΕ. «Δεν ξέρω αν είχαμε κάποιους οι οποίοι εργάστηκαν. Μπορεί να ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις τις οποίες δεν ήρθαν στην αντίληψη μας μέχρι στιγμής», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις αντιδράσεις των γονιών, ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την συμπάθεια τους προς τους γονείς.
 
«Δεν είναι σκοπός μας, η οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Ο σκοπός της απεργίας ήταν για να υπάρξει μια κοινωνική δικαιοσύνη στο θέμα της απασχόλησης των εκπαιδευτικών. Ένας εκπαιδευτικός ο οποίος απασχολείται σε αυτά τα προγράμματα και δεν έχει καθόλου εισόδημα κατά την καλοκαιρινή περίοδο η οποία διαρκεί για 4 μήνες για συγκεκριμένους εργαζόμενους και δεν αμείβεται την περίοδο των αργιών που κλείνουν τα σχολεία -μιλούμε για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα- όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί. Δεν δικαιούνται 13ο, δεν δικαιούνται άδεια πληρωμένη, δεν δικαιούνται άδεια ασθενείας, κλπ.», πρόσθεσε. Με αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να επιβιώσει.
 
«Πέραν τούτου, μακροπρόθεσμα, έχουν απώλεια και στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα διότι δεν πιστώνονται μονάδες στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, την περίοδο που δεν έχουν απασχόληση διότι δεν παίρνουν ανεργιακό. Με βάση το νόμο δεν πιστώνονται τίποτε. Άρα, θα έχουν και μακροπρόθεσμα κάποιες επιπτώσεις στην σύνταξη τους. Δεν θα τις είχαν αν ήταν με το καθεστώς μισθωτού. Αυτά τα κακά που έχει η αγορά υπηρεσιών, έχει αντίκτυπο και πάνω στις οικογένειες των ίδιων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν παιδιά και πρέπει και οι ίδιοι να φροντίζουν για την επιβίωση των ιδίων και των παιδιών τους. Άρα, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται, να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων