Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Breaking the Mould»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus» «Σπάζοντας το καλούπι: Ισότητα στην οικονομική ανεξαρτησία μεταξύ γυναικών και ανδρών») στόχος του οποίου ήταν η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων -και κυρίως των ΜμΕ- για την εφαρμογή απλών και φιλικών μέτρων προς όφελος της οικογένειας.

Αναμφίβολα, το θέμα της ισότητας των φύλων τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στον προσωπικό, οικογενειακό χώρο, είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κυπριακή κοινωνία γι’ αυτό και το εν λόγω πρόγραμμα επιχείρησε να βοηθήσει στην εξάλειψη του στερεότυπου που ορίζει ότι η οικιακή εργασία δεν ταιριάζει στην παραδοσιακή εικόνα της αρρενωπότητας.

Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την Επίτροπο Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και την ΙΜΗ, ενώ χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Με σοβαρότητα, ευαισθησία και υπευθυνότητα, η ομάδα έργου του Προγράμματος δούλεψε σχεδίασε και εφάρμοσε μια σειρά από δράσεις, με γνώμονα την επαρκή ενημέρωση του κοινού, αλλά και την ενεργή συμμετοχή του.
Αρχικά, υλοποιήθηκαν από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, 2 έρευνες μια πρωτογενής και μια δευτερογενής. Στη δευτερογενή έρευνα, παρουσιάστηκε ανάμεσα σε άλλα το νομοθετικό πλαίσιο στο κυπριακό δίκαιο σχετικά με την εργασία ανδρών και γυναικών, ακαδημαϊκά άρθρα και  μελέτες καθώς και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε και πρωτογενής έρευνα όπου 572 ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η παρούσα έρευνα, εστιάστηκε στη μελέτη των αντιλήψεων και των πρακτικών των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών σε σχέση με τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η κατανομή των υποχρεώσεων που σχετίζονται με τη φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες σε συνάρτηση με τις εργασιακές τους συνθήκες.
Επίσης, υλοποιήθηκε τηλεοπτική καμπάνια και τα βίντεο προβλήθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα 500 φορές σε 4 σταθμούς (Sigma, Mega, ΡΙΚ, Alpha).

Προηγήθηκαν 20 έντυπες διαφημίσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε 5 εφημερίδες και 32 διαφημίσεις σε επιχειρηματικά περιοδικά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ banners τοποθετήθηκαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης συλλέγοντας περισσότερα από 3500000 impressions. Παράλληλα για καλύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και ενημέρωση του κοινού για το πρόγραμμα, δημοσιεύτηκαν 65 δελτία τύπου, αλλά και 18 άρθρα και συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
 
Ακόμη,  στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο από τις εκπαιδεύτριες του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, τα οποία παρακολούθησαν πέραν των 200 δασκάλων.

Πιο συγκεκριμένα, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δημιούργησαν Σχέδιο Μαθήματος για τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης ΣΤ’ Δημοτικού που διδάσκουν το μάθημα Αγωγή Υγείας. Επίσης δημιουργήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα του Προγράμματος και έχει διανεμηθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου.


Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί εγχειρίδιο-οδηγός για τις ΜμΕ επιχειρήσεις, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, το οποίο αποσκοπεί  στο να παρουσιάσει στις τοπικές εταιρείες τόσο τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε θέματα ισότητας των φύλων στην απασχόληση όσο και καλές πρακτικές που εφάρμοσαν επιχειρήσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, ώστε να μειώσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις που αφορούν το ρόλο του πατέρα στο σπίτι αλλά και την οικογένεια.
 
Το εγχειρίδιο έχει διανεμηθεί μαζί με το περιοδικό IN Business Απριλίου και επιπροσθέτως αποσταλεί ταχυδρομικώς σε περισσότερες από 1800 επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο. Απώτερος στόχος κι ευχή, είναι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή της αρχής Ίσης Μεταχείρισης γυναικών κι ανδρών, όπως και να προωθήσει ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων στην απασχόληση. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνονται απλά, φιλικά και ρεαλιστικά μέτρα, εφαρμόσιμα από και μέσα στις κυπριακές επιχειρήσεις. 
 
Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Σπάζοντας το καλούπι: Ισότητα στην οικονομική ανεξαρτησία μεταξύ γυναικών και ανδρών» εμφανίστηκε ως υποστηρικτής σε 4 συνέδρια, που διοργάνωσε η ΙΜΗ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την καλύτερη διάχυση των στόχων και των δράσεων του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στα συνέδρια διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες των συνεδρίων το εγχειρίδιο για τις ΜμΕ επιχειρήσεις και ενημερωτικό φυλλάδιο για τους στόχους του προγράμματος. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου προβάλλονταν οι έντυπες διαφημίσεις του προγράμματος, ενώ το λογότυπο και η περιγραφή του προγράμματος παρουσιαζόταν σε όλη την επικοινωνία των συνεδρίων.
 
Τέλος, η ομάδα έργου, βρέθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου στο γήπεδο Γ.Σ.Π, όπου πραγματοποιήθηκε ο Τελικός Κυπέλου Κύπρου, και ενημέρωσε το φίλαθλο κοινό για τις δράσεις και τους στόχους του προγράμματος.
 
Κατά την έλευση των φιλάθλων, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό και προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να μοιραστεί στην κάμερα τις απόψεις του για τα θέματα ισότητας των φύλων στο σπίτι.
 
 

Δειτε Επισης

Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση