Ασθένειες και εστίες μόλυνσης από τα χοιροστάσια στην Ορούντα (pics)

Μέσα από μια ανακοίνωση κόλαφο προς τους αρμόδιους διαμαρτύρονται για τις ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην περιοχή της Ορούντας, τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Επαναλειτουργία χοιροστασίων δείχνουν την έντονη αντίδραση τους για την επαναλειτουργία και απαιτούν την άμεση απομάκρυνση των χοιροστασίων από την περιοχή.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

2015 - Έφυγαν τα χοιροστάσια, επέστρεψαν οι κάτοικοι!

2018 - Επέστρεψαν τα χοιροστάσια, πρέπει να φύγουν οι κάτοικοι;

Στο χωριό Ορούντα, της επαρχίας Λευκωσίας υπάρχουν αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα που πηγάζουν από τον περίγυρο της κοινότητάς μας αλλά και την ίδια την κοινότητα.

Η περιοχή γύρω από την κοινότητά μας θα μπορούσε εδώ και χρόνια να χαρακτηριστεί ως περιβαλλοντικά βεβαρημένη, με δραστηριότητες οι οποίες αφήνουν εμφανείς επιβλαβείς και άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατά συνέπεια σε όσους ζουν σε αυτό. Η Ορούντα βρίσκεται στο μέσο του πεδίου βολής της Ξυντού, των λατομείων της Κάτω Μονής και Μιτσερού και του υποσταθμού υψηλής τάσης στην Περιστερώνα.
 
Η εικόνα συμπληρώνεται με 2 κεραίες υψηλής εκπομπής για κινητή τηλεφωνία, η μια από αυτές στο κέντρο της κοινότητας, ένα σκυβαλότοπο ο οποίος λειτουργεί παράτυπα, και τα χοιροστάσια που αποτελούν την κυριότερη εστία μόλυνσης και οχληρίας προκαλώντας δυσοσμία, ύπαρξη κουνουπιών, μυγών και κυρίως μόλυνση των υπογείων υδάτων από τα οποία αντλείται το νερό για την ύδρευση και την άρδευση της κοινότητας.

Η λειτουργία των χοιροστασίων στην Ορούντα πάει πίσω αρκετές δεκαετίες. Πριν 40 χρόνια περίπου η Ορούντα είχε σχεδόν το 50% της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κύπρο. Τα χοιροστάσια την εποχή αυτή κτίζονταν ανεξέλεγκτα και όπου είχε γη ο κάθε χωριανός. Ως αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα,  αρχίζοντας από μόλυνση των υπογείων υδάτων, και προκαλώντας μέχρι και ασθένειες που τεκμηριωμένα αποδόθηκαν στη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες των χοιροτρόφων.
 
Η ύπαρξη των χοιροστασίων και η δυσοσμία που κάλυπτε την κοινότητα τα προηγούμενα χρόνια στέρησε την ανάπτυξη της κοινότητάς μας, καθώς πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να κατοικήσουν αλλού, όπως και οι περισσότεροι από τους χοιροτρόφους οι οποίοι μετακόμισαν στη Λευκωσία, αλλά κράτησαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στην κοινότητά μας.
 

Σιγά σιγά κατά τη δεκαετία του 80’ οι μικρές χοιροτροφικές μονάδες άρχισαν να είναι ασύμφορες και να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των χοιροτροφικών μονάδων που λειτουργούσαν συρρικνώθηκε  περίπου στις δεκαπέντε.

Με δύο σχέδια που κατάφερε να εξασφαλίσει το Κοινοτικό Συμβούλιο το 2004, αλλά και το 2009 για προβληματικές χοιροτροφικές μονάδες μειώθηκαν ακόμα περισσότερο. Βάσει του σχεδίου, «Προβληματικές χοιροτροφικές μονάδες» θεωρούνταν εκείνες που ήταν: α) Κοντά σε οικιστική ζώνη, β) κοντά σε υπεραστικό δρόμο, γ) ιστορικό μνημείο και δ) κοίτη ποταμού.
 

Τα σχέδια αυτά, εκμεταλλεύθηκαν 9 ιδιοκτήτες χοιροστασίων με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν αμέσως από το επάγγελμα, παίρνοντας μια μεγάλη αποζημίωση που για κάποιους ξεπερνούσε τις 200 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους που υπήρχαν στα συγκεκριμένα σχέδια, οι αποχωρήσαντες από το επάγγελμα χοιροτρόφοι έπρεπε εντός ενός χρονικού διαστήματος να κατεδαφίσουν τελείως τα υποστατικά τους και να κάνουν χωράφι τη γη στην οποία ήταν κτισμένα τα χοιροστάσια τους.

Παρέμειναν σε λειτουργία 5 με 6 χοιροστάσια είτε γιατί κάποιοι από τους ιδιοκτήτες τους δεν αποδέχτηκαν την πρόταση αποζημίωσης, είτε γιατί δεν εντάσσονταν στους όρους του σχεδίου. Ακόμα και τα εναπομείναντα φάνηκε ότι είχαν ημερομηνία λήξης αφού οι συγχωριανοί μας ιδιοκτήτες τα έκλειναν λόγω ηλικίας και αφού κανένα από τα παιδιά τους δεν ακολουθούσε την πορεία τους.

Γύρω στο 2015, σχεδόν όλα είχαν αναστείλει τη μόνιμη λειτουργία τους, εκτός από μερικά που χρησιμοποιούνταν περιστασιακά από χοιροτρόφους της περιοχής. Ως αποτέλεσμα της παύσης της λειτουργίας τους υπήρξε η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της κοινότητάς μας, αφού πλέον δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα δυσοσμίας και οχληρίας από μύγες και κουνούπια.

Δυστυχώς, με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται επαναλειτουργία των χοιροστασίων. Οι ιδιοκτήτες τους τα ενοικιάζουν σε χοιροτρόφους από τη γύρω περιοχή.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα χοιροστάσια δεν διαθέτει τις απαραίτητες άδειες για να λειτουργεί. Όπως φαίνεται και σε απαντητικές επιστολές του Τμήματος Περιβάλλοντος, χοιροστάσιο το οποίο του είχε απαγορευτεί η επαναλειτουργία, έχει ενοικιαστεί και σήμερα λειτουργεί επιβαρύνοντας το περιβάλλον γύρω του.

Μετά την αντίδραση της ομάδας κάποιοι από τους χοιροτρόφους έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις σε διάφορες υπηρεσίες, ώστε να νομιμοποιήσουν την παράνομη λειτουργία τους καθώς και άλλες ενέργειες.

Μερικές από αυτές τις σοβαρές παρατυπίες, όπως φαίνονται και σε απαντητικές επιστολές διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων αλλά και ως κάτοικοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αναφέρονται στη συνέχεια:  κάποια από αυτά τα χοιροστάσια λειτουργούν σε ζώνη Δ1, στην οποία απαγορεύεται ρητά η λειτουργία χοιροστασίων, κάποια άλλα κάποια έχουν κάνει επέκταση των εγκαταστάσεών τους χωρίς της απαραίτητες πολεοδομικές άδειες. Επίσης κάποια δημιούργησαν μη αδειούχες ανοικτές λίμνες για τα χοιρολύματα, τις οποίες αδειάζουν με βυτιοφόρα σε παρακείμενα χωράφια όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που σας επισυνάπτουμε. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση κλήθηκε ο κοινοτάρχης να λάβει μέτρα αλλά αρνήθηκε. Τέλος κάποια λειτουργούν σε μη αδειούχα υποστατικά ή έχουν κάνει χωματουργικές εργασίες (λίμνες και εκσκαφές) και εκ των υστέρων ζητούν άδειες.

Μερικά χρόνια προτού αναστείλουν τη λειτουργία τους τα χοιροστάσια είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με μόλυνση των υπόγειων υδάτων από τα χοιρολύματα γεγονός που ανάγκασε την κοινότητα να αντλεί και να μεταφέρει νερό από άλλες πηγές για την ύδρευση της.

Η ομάδα πρωτοβουλίας δημιουργήθηκε μόλις έγινε αντιληπτή η ενοικίαση των πρώτων χοιροστασίων δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο. Οι πρώτες επιστολές προς το Κοινοτικό Συμβούλιο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και την επαρχιακή διοίκηση στάλθηκαν την 1/11/2017.  Σήμερα η Ομάδα αριθμεί περισσότερα από 100 μελή περίπου το 25% των ενηλίκων μόνιμων κατοίκων της κοινότητας.
 

Τα προβλήματα κατά κύριο λόγο ξεκινούν από την απραξία του Κοινοτικού Συμβούλιου, η οποία πηγάζει από το γεγονός αφού ο ίδιος ο κοινοτάρχη είναι πρώην χοιροτρόφος και σήμερα ένας εξ αυτών που έχει ενοικιάσει το χοιροστάσιο του σε χοιροτρόφο διπλανής κοινότητας. Φαίνεται ότι τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα για να μπορέσει να κατανοήσει και να αντιλήφθη την οχληρία που προκαλούν τα χοιροστάσια, αφού και ο ίδιος τριανταπέντε χρόνια πριν εγκατέλειψε την κοινότητα για να κατοικήσει στην Λευκωσία.

Η προστασία που ένιωσαν οι χοιροτρόφοι από αυτή την στάση βοήθησε ώστε να αποθαρρυνθούν και να ξεκινήσουν ξανά την παράνομη πλέον λειτουργία των χοιροστασίων. Σε συνάντηση που έγινε με το Κοινοτικό Συμβούλιο ο ίδιος παραδέχτηκε ενώπιον είκοσι μελών της ομάδας ότι  «Εγώ δεν μπορώ να καταγγείλω κανένα». Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα παρόντα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν με την Ομάδα και έκαναν και αυτοί προσπάθειες να πείσουν τον κοινοτάρχη να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Η θέση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την στάση του κοινοτάρχη είναι ότι τις νομοθεσίες δεν τις εφαρμόζουμε επιλεκτικά αλλά καθολικά ειδικά όταν είμαστε σε θέσεις αρχής πρέπει να δρούμε με τρόπο ο οποίος θα προστατεύει την κοινότητα. Με επιστολές μας σε όλα τα τμήματα που σχετίζονται με το θέμα ζητούμε όπως εφαρμόσουν όλες τις νομοθεσίες και να λάβουν μέτρα για τερματισμό κάθε παρανομίας που παρατηρείτε.

Η Ομάδα προχώρησε σε καταγγελία του Κοινοτικού Συμβουλίου στον Γενικό Ελεγκτή, στον Επίτροπο Διοικήσεως και στον Υπουργό Εσωτερικών, και αναμένουμε τις εξελίξεις.

Η κατεξοχήν θέση της Ομάδα πρωτοβουλίας ενάντια στην επαναλειτουργία χοιροστασίων στην κοινότητα Ορούντα είναι μια και ξεκάθαρη: «Απαιτούμε να φύγουν τα χοιροστάσια από την κοινότητα μας», γιατί δικαιούμαστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεν θα δεχτούμε με κανένα τρόπο να ξοδευτούν χρήματα από την κοινότητα για να δημιουργηθούν οποιεσδήποτε υποδομές για να εξυπηρετηθούν οι χοιροτρόφοι. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και με δυναμικά και νομικά μέτρα αν χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας θα είναι πιο υγιές. Από αυτό που παραλάβαμε εμείς.

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα