Ηθική υποχρέωση οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, δήλωσε την Τετάρτη, ότι «η εκπαίδευση έχει νομική, πρακτική και ηθική υποχρέωση να διατηρεί ένα μαθησιακό περιβάλλον αγωγής των παιδιών, στο οποίο να παρέχονται ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις και κανενός είδους αποκλεισμό».
 
Ο Υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,  απηύθυνε χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Με έργα κατά του ρατσισμού σχολείο και κοινωνία των πολιτών ενωμένοι στην προσπάθεια για αποτελεσματική ένταξη».
 
Όπως είπε, ο κ. Χαμπιαούρης, «με δεδομένο ότι στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά με προσφυγική ή μεταναστευτική βιογραφία, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει θέσει άξονες προτεραιότητας για την εκπαίδευση μεταναστών ενώ εφαρμόζει και  τον «Κώδικα Συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού».
 
 Εξήγησε ότι οι άξονες αυτοί «επικεντρώνονται στην υποδοχή των νεοαφιχθέντων μαθητών, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στην επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών, στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και στη διαπολιτισμική προσέγγιση των αναλυτικών προγραμμάτων».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «για τον σκοπό αυτό συστάθηκε Διατμηματική Επιτροπή για την ένταξη μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα η οποία συνέταξε Κείμενο Πολιτικής, στη βάση του οποίου οι Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κλήθηκαν να αναπτύξουν σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Σχέδιο Δράσης».
 
Πρόσθεσε ότι «στο ίδιο πλαίσιο, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης υλοποιεί ποικίλα μέτρα για την ομαλή και γρήγορη ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στις σχολικές μονάδες».
 
Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε «τη σημαντική καινοτομία κατά τη φετινή σχολική χρονιά που είναι η τροποποίηση του προγράμματος των μεταβατικών τάξεων, ούτως ώστε τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία να ενισχύονται, παράλληλα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες σε θέματα ορολογίας και βασικών πυρηνικών γνώσεων».
 
Ανέφερε ότι, «επιπρόσθετα, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, έχει προχωρήσει στην εκπόνηση Προγράμματος Σπουδών με δείκτες επιτυχίας και επάρκειας και χορηγήθηκαν στις σχολικές μονάδες διαπιστωτικά δοκίμια ελληνομάθειας για την κατάταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία σε επίπεδα γλωσσομάθειας».
 
Όπως είπε ο κ. Χαμπιαούρης  «το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται στενά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Υπηρεσία Ασύλου και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για θέματα που αφορούν στους ασυνόδευτους ανήλικους / αιτητές διεθνούς προστασίας και στα προσφυγόπουλα που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου».
 
Παράλληλα, συνέχισε, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συντονίζει το Πρόγραμμα «Μέτρα για βελτίωση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής ένταξης παιδιών τρίτων χωρών στην Κύπρο», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Καταλήγοντας, ο Κώστας Χαμπιαούρης, διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά και υπεύθυνα για την προστασία και τη διασφάλιση του ανθρώπινου και δημοκρατικού χαρακτήρα των σχολικών μας μονάδων, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων των παιδιών – ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους – για πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης».
 
Η εκστρατεία AWARE, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υλοποιείται στον τόπο μας.

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων