Εργαζόμενοι ΕΜΕΛ: Δεν θέλουμε ούτε αυξήσεις ούτε νέα αιτήματα… Μόνο τα αυτονόητα

Με δυναμικότερες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι συντεχνίες και οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού, οι οποίοι άρχισαν σήμερα την 48ωρη απεργία τους, μετά το χθεσινό ναυάγιο των συνομιλιών στο Υπουργείο Εργασίας, για ικανοποίηση του αιτήματος τους για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης του 2013.
 
Το πρωί οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο σταθμό μετεπιβίβασης (παλιό νοσοκομείο Λεμεσού), στέλνοντας το μήνυμα πως δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τα συμφωνηθέντα και δεν μπορούν να επωμίζονται τις επιπτώσεις της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και εταιρείας, σε σχέση με τον υπολογισμό του κόστους που το κράτος καταβάλλει στην εταιρεία.
 
Υπενθυμίζεται πως χθες καταβλήθηκε μια ύστατη προσπάθεια στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών της ΣΕΚ Λεμεσού, Γιάννης Τσουρής, "δυστυχώς, μετά από σχεδόν επτά ώρες διαπραγματεύσεων, αυτό που ήρθε ενώπιον μας στο τραπέζι, δεν ήταν αυτό που ζητούσαμε".
 
" Εμείς δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης του 2013 και ούτε νέα αιτήματα έχουμε,  ούτε αυξήσεις διεκδικούμε" είπε και επανέλαβε ότι "αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο".
 
Δυστυχώς, συνέχισε,  η πλευρά της εταιρείας δεν ήταν ούτε χθες σε θέση να υπογράψει μια, κατ` αρχήν συμφωνία για επιστροφή των παραχωρήσεων που έκαναν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα ο διάλογος να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
 
Κληθείς να σχολιάσει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία της ΕΜΕΛ για τη διακίνηση τους, ο κ.Τσουρής είπε πως, μπορεί το επάγγελμα των οδηγών λεωφορείων να επηρεάζει τη ζωή αρκετών ανθρώπων, "δεν παύουν όμως να είναι εργαζόμενοι και να έχουν τα δικαιώματα τους, να έχουν το δικαίωμα στην απεργία".
 
" Εμείς το λαμβάνουμε πάντα υπόψη αυτό, γι αυτό και εξαντλούμε και πέραν των κανονικών ορίων τα περιθώρια μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε τα δικαιώματα μας", συμπλήρωσε.
 
Είπε ακόμη πως, σύμφωνα με ενημέρωση, υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία για να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν υπερπληρωμές προς την εταιρεία από το κράτος, ένα θέμα που σύμφωνα και με τον Επαρχιακό Γραμματέα Μεταφορέων της ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστο Χριστοφή, είναι καθοριστικό για τις συγκοινωνίες.
 
Όπως είπε ο κ.Χριστοφή, "φάνηκε ότι δεν ήταν καμία πλευρά έτοιμη ν` αναλάβει πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα και φαίνεται ότι το μέλλον των  συγκοινωνιών είναι θολό και τα πράγματα βλέπουμε πως δεν βαίνουν στο σωστό δρόμο και ίσως τα μέτρα τα οποία θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες και που σίγουρα θα κλιμακωθούν, θα είναι καθοριστικά για το μέλλον αυτού του κόσμου".
 
"Υπάρχει διαφορά μεταξύ εταιρείας - Υπουργείου και τώρα μιλούν για μια διαιτησία η οποία θα καθορίσει ποιός έχει δίκαιο, στο πως χρεώνει, πόσο είναι το κόστος, ποιος πληρώνει και πως πρέπει να πληρώνει", είπε ο κ.Χριστοφή.
 
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι ωστόσο θύματα αυτής της διαφοράς και ζητούν να τους επιστραφούν οι παραχωρήσεις που είχαν κάνει και να εφαρμοστεί, όπως είχε συμφωνηθεί, η Συλλογική Σύμβαση του 2013, υπογράμμισαν οι δυο συντεχνιακοί.
 
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Επαρχίας Λεμεσού καλεί τους οδηγούς λεωφορείων και την ΕΜΕΛ, όπως βρουν άμεσα λύση στα προβλήματα, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς όπως προβούν άμεσα σε ρυθμίσεις, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές κατά τις πρωινές ώρες και κατά τη λήξη των μαθημάτων τους.
 
"Σεβόμενοι πάντα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση και των οδηγών λεωφορείων της ΕΜΕΛ, όπως και σεβόμενοι το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, θεωρούμε ότι η κατ’ επανάληψη ταλαιπωρία μαθητών και το χάσιμο διδακτικού χρόνου από απεργίες λεωφορείων, θυματοποιεί τα παιδιά μας και ως εκ τούτου δεν μας βρίσκει σύμφωνους", αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Οι εμπλεκόμενοι, προστίθεται, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι μαθητές βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο, κυρίως οι τελειόφοιτοι, εν όψη παραμονών των Παγκυπρίων Εξετάσεων και το χάσιμο διδακτικού χρόνου είναι αδιαπραγμάτευτο.
 
Η Ομοσπονδία κάνει έκκληση προς τους οδηγούς της ΕΜΕΛ, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ώστε αύριο το πρωί οι μαθητές να μπορούν να μεταβούν στο σχολείο τους απρόσκοπτα.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»