Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προς το κοινό στον προαύλιο χώρο των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου θα προσφέρει την Τρίτη, 20 Μαρτίου ο Τομέας Πρόληψης των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας μέσω των τεσσάρων κινητών οδοντιατρικών μονάδων του, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η δράση εντάσσεται στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία των προληπτικών οδοντιατρικών εξετάσεων, καθώς οι στοματικές παθήσεις, λόγω του αυξημένου επιπολασμού τους, αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας με τις συνέπειές τους να είναι πολλαπλές σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ιδιαίτερα στα άτομα της μέσης και τρίτης ηλικίας οι στοματικές παθήσεις λαμβάνουν διαστάσεις καθολικής προσβολής.
 
Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση αφού τα αποτελέσματα πρόσφατης επιδημιολογικής έρευνας κατέδειξαν ότι, παρόλο που υπάρχει διαχρονική βελτίωση στο επίπεδο της στοματικής υγείας των Κυπρίων και τα επίπεδα των στοματικών παθήσεων είναι εφάμιλλα άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, εντούτοις εξακολουθούν να καταγράφονται μη ικανοποιημένες ανάγκες οδοντιατρικής φροντίδας, που συνδέονται με διάφορους κοινωνικο-οικονομικούς, γεωγραφικούς και φυλετικούς παράγοντες.
 
Η πρόληψη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προαγωγής της στοματικής υγείας και προς τούτο οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν, τα τελευταία χρόνια, εντατικοποιήσει τα προληπτικά προγράμματα που προσφέρουν, καλύπτοντας τάξεις της δημόσιας δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, καθώς και από πέρυσι και της ιδιωτικής δημοτικής εκπαίδευσης. Πρόσθετα, επένδυση γίνεται στην ανάπτυξη συνεργασιών με τους υπόλοιπους φορείς της πρωτοβάθμιας υγείας, με στόχο την ανθρωποκεντρική και ολιστική αντιμετώπιση των πολιτών.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οδοντιάτρων (FDI) να εορτάζεται κάθε 20η Μαρτίου. Φετινό σύνθημα είναι «Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου» (“Think mouth, think health”), σύνθημα το οποίο αποσκοπεί να τονίσει τη σημασία της στοματικής υγείας ως αναπόσπαστο στοιχείο της γενικότερης υγείας, αλλά και της ποιότητας ζωής, αφού με το στόμα μιλάμε, γελάμε, γευόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε. Αξίζει λοιπόν να το προσέχουμε.
 
Προς τούτο, για διασφάλιση της στοματικής υγείας οι πιο κάτω συμβουλές είναι ωφέλιμο να ακολουθούνται:

Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα, για τουλάχιστον δύο λεπτά,

Περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης στη διατροφή, και

Συστηματική επίσκεψη στον οδοντίατρο για πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τυχόν στοματολογικών προβλημάτων.

 
Σημειώνεται πως στις 20 Μαρτίου 2018, οι ιδιώτες οδοντίατροι θα προσφέρουν επίσης δωρεάν στοματικούς ελέγχους στα ιατρεία τους, κατόπιν ραντεβού.

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις