Tο κυβερνο-έγκλημα, θέμα σεμιναρίου του Συνδέσμου Αποφοίτων Εθνικής Ακαδημίας FBI

Με τη συμμετοχή δυο πρακτόρων του FBI, πραγματοποιείται στη Λεμεσό διήμερο Σεμινάριο του Συνδέσμου Αποφοίτων της Εθνικής Ακαδημίας FBI, του μοναδικού Συνδέσμου του είδους του στην Ευρώπη, που αποτελείται από 25 Κύπριους αξιωματικούς της Κυπριακής Αστυνομίας.
 
Τις εργασίες του σεμιναρίου, που αφορούν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, παρακολούθησε το πρωί ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ενώ όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, πρόκειται για το τέταρτο σεμινάριο του Συνδέσμου, που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια.
 
"Έχουμε επιλέξει αυτό το θέμα γιατί είχαμε καταλάβει ότι απασχολεί γενικότερα τους απλούς πολίτες, οργανισμούς, εταιρείες, άλλα και εμάς τους αξιωματικούς και τα μέλη της Αστυνομίας και βεβαίως, στο τέλος του διημέρου αυτού σεμιναρίου, θα έχουμε μια σφαιρική εικόνα και αναβάθμιση των γνώσεων μας στο Cyber Crime και πόσο επεκτείνεται και ποίοι είναι οι τρόποι θεραπείας ", είπε ο κ.Αγγελίδης.
 
Ερωτηθείς για το που βρίσκεται η Αστυνομία Κύπρου σε θέμα αντιμετώπισης του κυβερνο-εγκλήματος και ευρύτερα του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο Ανδρέας Αγγελίδης είπε πως "είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο γιατί η Αστυνομία και οι αξιωματικοί μας που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, συμμετέχουν ενεργά στην Ευρώπη σε διαφόρους οργανισμούς".
 
Για το ηλεκτρονικό έγκλημα, ο κ.Αγγελίδης είπε πως υπάρχουν διάφορες μορφές που απασχολούν την Αστυνομία, όπως οι διαδικτυακές απάτες, αλλά και η παιδική πορνογραφία και υπέδειξε πως έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόληψη μέσα από την ενημέρωση.
 
Συγκεκριμένα, για το θέμα της παιδικής πορνογραφίας, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως, μπορεί οι καταγγελίες να έχουν αυξηθεί, από 17 το 2013 σε πέραν των 100 την περίοδο 2016-2017, ωστόσο όπως υπογράμμισε, έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα, "με την έννοια πως ο κόσμος προχωρεί σε καταγγελίες και δεν υπάρχει αυτός ο δισταγμός στο οικογενειακό περιβάλλον".
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Ελληνοαμερικανός ειδικός πράκτορας του FBI, Αριστείδης Μαχαιράς, είπε πως το κυβερνο-έγκλημα απασχολεί σοβαρά την υπηρεσία του και αφορά κυρίως κυβερνο -επιθέσεις μεταξύ χωρών, είτε εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται με αυτόν τον παράνομο τρόπο για να  υποκλέψουν ηλεκτρονικά δεδομένα και να εξασφαλίσουν χρήματα.
 
"Όσον αφορά τον απλό πολίτη, όλοι μας έχουμε κινητό και υπολογιστή και άμα δεν προσέξουμε και λάβουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που μπορεί να έχει κακόβουλο λογισμικό, τότε μπορεί να δουν όλα τα προσωπικά μας στοιχεία", είπε και πρόσθεσε ότι με τέτοιους τρόπους μπορούν κάποιοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα αρχεία που έχουν να κάνουν με τραπεζικούς λογαριασμούς ή να μπλοκάρουν τη συσκευή μας και ν`απαιτήσουν χρήματα.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»