Με την Κύπρο προσομοιάστηκε το ΡΙΚ ενώ παρουσιάστρια του παίρνει 150€ την ώρα

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον Προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για  το 2018, μετά την απόρριψη δύο τροπολογιών και ασκώντας κριτική για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.
 
Ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το έτος 2018, είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €33.197.250 και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία (€28.597.250) και από άλλες δραστηριότητες (€4.600.000).
 
Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΡΙΚ  για το έτος 2018 αφορούν δαπάνες για το μόνιμο προσωπικό (€13.621.010), γενικά έξοδα και υπηρεσίες (€1.694.800), έξοδα προγραμμάτων (€15.145.190), συντήρηση και λειτουργία μηχανημάτων και άλλων εγκαταστάσεων (€1.786.250), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€810.000), καθώς και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€140.000).
Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τροπολογία του ΕΛΑΜ για αποκοπή κονδυλίων αναφορικά με την προβολή εκπομπών δικοινοτικού περιεχομένου και τροπολογία των Οικολόγων για δέσμευση €120. 000 για τη διενέργεια προεκλογικών δημοσκοπήσεων που έγιναν το 2017.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, αναφέρθηκε στο έλλειμμα του ταμείου συντάξεων του οργανισμού, το οποίο ξεπερνά τα 100 εκ. προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντοπίζεται και σε άλλους οργανισμούς και το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος, κατά την έκφρασή του. Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «να προβληματιστούμε κατά πόσο πρέπει οι οργανισμοί να καλύπτουν τα ελλείμματα των ταμείων συντάξεων των εργαζομένων τους».
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΡΙΚ έχει προβλήματα δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και ποιότητας προγραμμάτων, ειδησεογραφίας και ψυχαγωγίας.
 
Ανέφερε επίσης ότι το ΡΙΚ διατηρεί τους ίδιους νομικούς συμβούλους από την εποχή της ίδρυσής του, τη δεκαετία του 1950.  Αναφορά έκανε και  στο διαχρονικό πρόβλημα, που όπως είπε,  εντοπίζεται στον οργανισμό σχετικά με το προσωπικό αορίστου χρόνου. «Αν δεν επιλυθεί το εργασιακό πρόβλημα, το ΡΙΚ θα έχει προβλήματα τόσο στη λειτουργία, όσο και στο περιεχόμενο και στην δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» πρόσθεσε.
 
Αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα στα εργασιακά θέματα «τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις», έκανε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε σε ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών και μετεξέλιξής τους σε εταιρείες δημοσίου δικαίου.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιωργος Λιλλήκας αναφέρθηκε σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα και στην ανάγκη εξορθολογισμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τον προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγο για φτωχό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις δραστικές αλλαγές που χρειάζεται το ΡΙΚ,  αποδίδοντας το σε διαδικασίες, δομές και εργασιακές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία μεταρρύθμισης.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε αναφορά στην περίπτωση συμβολαίου παρουσιάστριας η οποία πληρώνεται, όπως είπε, €150 ανά ώρα. Παράλληλα, είπε, υπάρχουν πολλά "κακά" στο ΡΙΚ.
 
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως το ΡΙΚ προσομοιάζει με την Κύπρο που όλοι "την εκπορνεύουν  και όλοι την αγαπούν και την ερωτεύονται".
 
Παρατήρησε ότι «πολλοί ασέλγησαν σε βάρος του ΡΙΚ», ανέφερε ακόμα ότι το ΡΙΚ δίνει το τέμπο της ειδησεογραφίας και ανέφερε ακόμα ότι το ΡΙΚ φέρει τεράστιες ευθύνες για την ελληνική παιδεία για την οποία διευθύνοντες και διοικούντες δεν δείχνουν ενδιαφέρον.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών