Παρέμβαση Οδυσσέα για Θαλασσινές Σπηλιές – Πάγωμα της ανάπτυξης αποφάσισε η Βουλή

Με το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής των θαλασσινών σπηλιών ασχολήθηκε σε χθεσινή της συνεδρία τη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, προτείνοντας μάλιστα πάγωμα όλων των αναπτύξεων στην περιοχή.
 
Η συνεδρία της Βουλής έγινε στη σκιά της έγκρισης από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος  για νέα ανάπτυξη στην περιοχή θέτοντας ωστόσο μια σειρά από όρους, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν πριν από την έκδοση της απαιτούμενη πολεοδομικής άδειας, να ελεγχθούν και να εγκριθούν από την περιβαλλοντική Αρχή. 
 
Το εν λόγω έργο θα ανεγερθεί δίπλα από τις θαλασσινές σπηλιές και τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου. αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση για το νέο αυτό έργο έρχεται λίγες μέρες μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανοικοδόμηση άλλου έργου στις Θαλασσινές Σπηλιές της Πέγειας.
 
 
Το προτεινόμενο έργο αφορά την ανέγερση ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων (168 κλινών) και μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων,  20 επαύλεις  τεσσάρων υπνοδωματίων με κολυμβητική δεξαμενή έκαστη  κι άλλες 24 επαύλεις, τριών έως πέντε υπνοδωματίων, με ιδιωτική κολυμβητική δεξαμενή έκαστη.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης άδειασε το Τμήμα Περιβάλλοντος και σημείωσε πως βιάστηκε να προχωρήσει στην έγκριση των σχεδιαζόμενων αναπτύξεων επισημαίνοντας πως λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική σημασία της περιοχής, θεωρούμε κρίσιμης σημασίας, πριν την παραχώρηση οποιασδήποτε περαιτέρω θετικής γνωμάτευσης από την Περιβαλλοντική Αρχή, τη διενέργεια Μελέτης Δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, η οποία θα συνεκτιμά τις επιπτώσεις όλων των υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων αναπτύξεων στην περιοχή.  
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Φιλελεύθερος στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής παρουσιάστηκαν φωτογραφίες με φώκιες να γαλουχούν τα νεογέννητα τους στην θάλασσα λίγα μέτρα από τις θαλασσινές σπηλιές. Στην περιβαλλοντολογική έκθεση ωστόσο γίνεται αναφορά πως ποτέ δεν καταγράφηκε παρουσία φώκιας στην περιοχή.
 
Συμβολική κατάληψη της Βουλής από ακτιβιστές  του Κινήματος Οικολόγων 
 
Ακτιβιστές και ακτιβίστριες των Οικολόγων κατέλαβαν σήμερα για λίγα λεπτά την είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζοντας τη σειρά παρεμβάσεων που έχουν αναπτύξει, υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της ευαίσθητης περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών. Η περιοχή αυτή, πέραν της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς που τη χαρακτηρίζει, αποτελεί περιοχή αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας Monachus - Monachus. Αυτό άλλωστε το προστατευόμενο είδος αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης των συγκεντρωμένων, ενώ ταυτόχρονα κυριάρχησε και σε αρκετά από τα συνθήματα που ακούστηκαν σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής.
 
Πρόκειται για την ίδια περιοχή που πέρα από κάθε λογική προστασίας της φύσης, αλλά και κατά παράβαση του κείμενου ρυθμιστικού πλαισίου, έχει δοθεί άδεια για ιδιωτικές οικοδομικές αναπτύξεις.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ Περδίκης ανέφερε:
 
"Για εμάς η προστασία των Θαλασσινών Σπηλιών είναι πρώτη προτεραιότητα. Είναι πραγματικά εξοργιστικό, μέρη μοναδικής αξίας να θυσιάζονται για να επωφεληθούν ορισμένοι. Ο φυσικός μας πλούτος είναι κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εμείς κρίνουμε αναγκαίο να παύσει κάθε εργασία, μέχρι να διερευνηθεί σε βάθος η νομιμότητα ή μη των έως τώρα διαδικασιών. Εισηγούμαστε δηλαδή την κήρυξη "λευκής ζώνης" προτού αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα γίνει μη αναστρέψιμο."

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία