Ν. Αναστασιάδης: Σημειώθηκε πρόοδος, έπονται και άλλα για την ισότητα των φύλων

Παρατηρούμε μια σημαντική πρόοδο ως προς την ισότητα των φύλων, σε αρκετούς τομείς, που μέχρι σήμερα μας κρατούσαν καθηλωμένους, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
 
«Θέλω να πιστεύω, να ελπίζω ότι σταδιακά μέσα και από τις νέες δράσεις και την αποφασιστικότητα και μέσα από πολιτικές να μειώσουμε, να αμβλύνουμε τη διαφορά ανισότητας που υπάρχει και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ανέφερε ότι «διανύσαμε αρκετό δρόμο, όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δεν ισχυρίζομαι – θα ήταν άστοχο και αλαζονικό – ότι έχουμε επιτύχει τον στόχο, όμως έχουμε κάνει πολλά, αλλά οφείλουμε να πράξουμε περισσότερα».
 
«Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στις γυναίκες που και στο παρελθόν και τώρα αγωνίζονται για να πετύχουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και αυτό το χρέος είναι χρέος της Πολιτείας, όχι χρέος απέναντι στις γυναίκες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Σημείωσε ότι «θεωρώντας ακριβώς τις γυναίκες ως πολύτιμους ανθρώπινους και παραγωγικούς δρώντες, έχοντας πλήρη πίστη στις ικανότητες του γυναικείου φύλου, και σίγουρα – και το υπογραμμίζω - με αυτοκριτική διάθεση και κυρίως σαν αποτέλεσμα του ρόλου που οι γυναίκες διαδραμάτισαν στην προηγούμενη πενταετία διακυβέρνησης, ενίσχυσα την εμπιστοσύνη μου σε σας, αυξάνοντας τη γυναικεία παρουσία από μία σε τέσσερεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «την ίδια πρόθεση έχω και για τους διορισμούς που θα γίνουν μέχρι τον Δεκέμβρη στα Διοικητικά Συμβούλια των 14 Ημικρατικών Οργανισμών των οποίων το ποσοστό ανέρχεται σήμερα στο 31%, συνεπώς θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση, ενώ να σημειώσω πως στις θέσεις Εφόρων και Επιτρόπων οι γυναίκες καταλαμβάνουν ποσοστό της τάξης του 58 %».
 
Πρόσθεσε ότι «στη Νομική Υπηρεσία η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου ανέρχεται στο 85%».
 
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι «είναι ειρωνεία ο τίτλος της Σύμβασης, διότι θα θέλαμε όχι μόνο να φέρει το όνομα αλλά και να τιμάται από εκείνους όπου η Σύμβαση υπεγράφη».
 
«Και μιλώ για την Τουρκία και τον σεβασμό προς κάθε ανθρώπινο δικαίωμα είτε ανδρών είτε γυναικών, αλλά πολύ περισσότερο των γυναικών -  καταπολεμώντας τη βία στην οικογένεια και κάθε μορφή διάκρισης εις βάρος της γυναίκας, έχοντας ήδη προωθήσει νομοθεσίες για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά της γυναίκας, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και της παρενόχλησης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Αναφέρθηκε σε δράσεις της διακυβέρνησής του προς όφελος των γυναικών και είπε ότι «επαναφέραμε το επίδομα μάνας για τις πολύτεκνες, και όχι μόνον, αυξήσαμε το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, αλλά το μετατρέψαμε σε κλιμακωτό, βάσει του αριθμού παιδιών της κάθε οικογένειας».
 
Περαιτέρω, συνέχισε, «αναγνωρίσαμε, και εξισώσαμε τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες με τους εκ πατρογονίας, αποκαθιστώντας μια πραγματική στρέβλωση ενώ έχουμε θεσμοθετήσει την άδεια πατρότητας και επεκτείναμε την άδεια μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μετά από 20 χρόνια στασιμότητας, προχωρούμε σε ευρεία αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου μέσα από την προώθηση επτά νομοσχεδίων και ενός όγδοου για τις υιοθεσίες, θέτοντας  το παιδί στο επίκεντρο και στοχεύοντας στην καταπολέμηση της διαιώνισης αντιπαραθέσεων μεταξύ ζευγαριών».
 
Πρόσθεσε ότι «προγραμματίζουμε μια πιο ενεργό δημογραφική πολιτική με στοχευμένα κίνητρα για την απόκτηση δεύτερου παιδιού και την περαιτέρω ενίσχυση  πολύτεκνων οικογενειών, μέσω από σειρά προγραμμάτων».
 
Την ίδια ώρα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «σχεδιάζουμε την επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας όλων ανεξαίρετα των παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς και την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών και νηπίων κοντά στην εργασία».
 
Ανέφερε ότι «υλοποιήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017, και προχωρούμε στην ετοιμασία νέου Σχεδίου για την περίοδο 2018-2021, με ακόμη πιο καινοτόμες δράσεις προκειμένου να πετύχουμε την πλήρη εξίσωση».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρούμε σε δραστική αύξηση του προϋπολογισμού του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τις Οργανώσεις που προάγουν την ισότητα».
 
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε ακόμη την ενδυνάμωση του θεσμού του Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, παραχωρώντας επιπλέον αρμοδιότητες και εξουσίες, παρέχοντας έτσι περαιτέρω εχέγγυα για να μπορεί να επιτελεί αποτελεσματικότερα το έργο της».
 
Στο δικό της χαιρετισμό η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου έστειλε «μήνυμα συμπαράστασης στις γυναίκες της γειτονιάς μας, στις γυναίκες της Συρίας που βιώνουν ένα ασύλληπτο δράμα, που βιώνουν τη φρίκη, τον πόνο, την απόγνωση και τον τρόμο, τον τρόμο ενός πολέμου για τον οποίο ουδεμία ευθύνη φέρουν».
 
Την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο χαιρέτησε και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων, Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, η οποία είπε ότι κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει επιτύχει την πλήρη ισότητα ενώ για την Κύπρο ανέφερε ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων κάτω από τον μέσο όρο για την Ευρώπη, αν και έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα αυτό.
 
Ακολούθησε ομιλία από την τέως Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Στέλα Κυριακίδου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της εκλογής της στο πηδάλιο της ΚΣΣΕ σημειώνοντας ότι, σε μια δύσκολη περίοδο για τον ευρωπαϊκό αυτό θεσμό, «προτίμησαν να εκλέξουν μια γυναικεία προσωπικότητα η οποία – και αυτό θα το κρίνει η ιστορία - θα επιχειρούσε να δώσει νέα πνοή και πορεία πλεύσης της Συνέλευσης».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, του Διπλωματικού Σώματος, ο Γενικός Εισαγγελέας, Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανωμένων συνόλων και άλλοι προσκεκλημένοι ενώ ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
 
 
*H ΙΜΗ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την Επίτροπο Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου υλοποιεί το πρόγραμμα “Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus”. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΗ, email: events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com/www.breakingthemouldcy.com

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών