Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου σε βίντεο καταδικάζουν τη βία κατά των γυναικών

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου καταδικάζουν κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια, σε κοινή τους διακήρυξη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Την κοινή διακήρυξη, όπως και σχετικό βίντεο στο οποίο συμμετέχουν οι θρησκευτικοί ηγέτες, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου (RTCYPP), που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας.

Σε κοινή τους διακήρυξη οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ, Αρχιεπίσκοπος της Αρμένικης Εκκλησίας της Κύπρου Χόρεν Τογραματζιάν και ο Λατίνος Πατριαρχικός Βικάριος Τζέρσι Κρατζ, καταδικάζουν όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

«Εμείς, οι Θρησκευτικοί Ηγέτες των πέντε κυρίων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Oρθοδόξων, Μουσουλμάνων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων, που συμμετέχουμε στον Διάλογο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για το ότι η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, σε κάθε της μορφή -οικονομική, ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική- συνεχίζει να αποτελεί κύρια διάκριση κατά των γυναικών στην Κύπρο», αναφέρουν.

Αναγνωρίζουν παράλληλα ότι γυναίκες και κορίτσια κάθε ηλικίας, θρησκεύματος και εθνοτικής καταγωγής πέφτουν θύματα βίας, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπρέπεια και ακεραιότητά τους.

«Η βία έχει καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των θυμάτων και επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε οικογενειακό, κοινοτικό και ευρύτερα σε κοινωνικό επίπεδο. Όσο εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο αυτό, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι κάνει βήματα προόδου προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη», σημειώνουν.

Επαναλαμβάνουν επίσης την κοινή τους πεποίθηση ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν την ίδια αξία ενώπιον του Θεού. Τονίζουν ότι ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ καταδικάζουν την βία κατά των γυναικών και ότι αυτή σε κάθε περίπτωση και σε οποιαδήποτε μορφή της, αντιβαίνει στο θέλημα του Θεού.

Υποστηρίζουν ότι ως Θρησκευτικοί Ηγέτες έχουν όχι μόνο ευθύνη, αλλά και θρησκευτικό καθήκον να καταδικάσουν ενωμένοι την βία σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης και της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

Εκφράζουν τη δέσμευσή τους να μεταφέρουν το μήνυμα της καταδίκης της βίας κατά των γυναικών στις θρησκευτικές τους κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία. Παράλληλα απορρίπτουν κατηγορηματικά την κατάχρηση της θρησκείας προκειμένου να δικαιολογηθούν πράξεις βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και καταδικάζουν κάθε μορφή βίας.

«Προσευχόμαστε για την επούλωση των πληγών και την πλήρη συναισθηματική και ψυχολογική αποκατάσταση γυναικών και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύματα βίας», προσθέτουν.

Αναφέρουν επίσης ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη θέση ότι η βία που ασκείται κατά γυναικών και κοριτσιών, θα πρέπει να τύχει περαιτέρω θεσμικής αναγνώρισης και καταδίκης και στηρίζουν την ύπαρξη των κατάλληλων νομικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος. Δεσμεύονται τέλος να συνεργαστούν με κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς για να τερματίσουν το φαινόμενο της βίας στην Κύπρο.

Δείτε το σχετικό βίντεο

ΚΥΠΕ
 

 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας