Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή για τον Ακάμα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον των διάφορων οικοδομικών αναπτύξεων στον Ακάμα και ειδικότερα κατά της οικιστικής ανάπτυξης στις θαλάσσιες σπηλιές που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τη Βουλή περιβαλλοντικές οργανώσεις την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδινε τη διαβεβαίωση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
 
Εκατοντάδες ακτιβιστές και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή κρατώντας πανό που έγραφαν συνθήματα κατά της συρρίκνωσης και του κατατεμαχισμού της Χερσονήσου του Ακάμα και φώναξαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια απ’ τον Ακάμα», «SOS θαλασσινές σπηλιές», «ο Ακάμας ανήκει στα παιδιά μας», «μόνο μονάχη ζει η μονάχους μονάχους», «οι σπηλιές ανήκουν στις φώκιες τους» και «θα σας φαν οι ‘σιελώνες’» ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη Χερσόνησο του Ακάμα.


Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως πρόκειται για μια περιοχή εξαίρετης ομορφιάς, προστατευόμενη από τη νομοθεσία που αφορά το «ΦΥΣΗ 2000» και σημείωσε πως με την ανάπτυξη που προωθείται παραβιάζεται η κοινοτική οδηγία για την ολοκληρωτική διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η νομοθεσία για τη διαχείριση των παραλιών. «Είναι μια περιοχή εξαίρετης ομορφιάς, ένα μνημείο της φύσης, δεν έπρεπε κάποιος να χτίσει εκεί» πρόσθεσε.
 
Σε δηλώσεις του ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως είναι υποχρέωση κάθε πολίτη που αγαπά αυτό τον τόπο να προστατεύσει τις τελευταίες εστίες φύσης στο νησί. «Προσπαθούν να καταστρέψουν και τις τελευταίες εστίες, είναι υποχρέωση μας να τις προστατεύσουμε» είπε.


Η εκπρόσωπος του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Χριστίνα Νικολάου είπε ότι την τελευταία πενταετία με την παρούσα Κυβέρνηση έχουν γίνει εκατοντάδες παραβιάσεις του περιβαλλοντικού δικαίου. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται δίπλα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις στην περιοχή των σπηλιών της Πέγειας και να ληφθούν όλα τα μετά που επιβάλλεται έτσι ώστε να υπάρξει μια σωστή περιβαλλοντική πολιτική στην Κύπρο.
 
Ο εκπρόσωπος της Νεολαίας ΕΔΕΚ Πάμπος Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι θαλασσινές σπηλιές όπως και τα δάση του Ακάμα είναι για όλους και όχι μόνο για λίγους. Πρόσθεσε ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα πρέπει να σταματήσει πριν να είναι αργά.


Ο Επαρχιακός Γραμματέας Οικολόγων Πάφου Ανδρέας Ευλαβής είπε ότι οι θαλασσινές σπηλιές αλώθηκαν 'όταν κάποιος Υπουργός άλλαξε τις ζώνες σε χρόνο μηδέν' 'οπως είπε, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί καθώς αποτέλεσε την αρχή της καταστροφής της περιοχής των θαλασσινών σπηλιών.
 
Και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης και ως εκ τούτου η Πολεοδομία και το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έπρεπε να δώσουν άδειες.
 
Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών Κλείτος Παπαστυλιανού είπε ότι με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στις θαλασσινές σπηλιές, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για δεκάδες άλλες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Χερσονήσου του Ακάμα, όπου δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για προστασία της φύσης.


Ο Διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου Μάρτιν Χέλικαρ είπε ότι η περιοχή των θαλασσινών σπηλιών είναι καθορισμένη ως περιοχή NATURA και για τα πουλιά αλλά και για τους οικοτόπους και με αυτό που συμβαίνει παραβιάζεται ξεκάθαρα η νομοθεσία που είναι και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
«Δεν απαιτούμε να προστατεύονται όλες οι περιοχές της Κύπρου, αλλά κάποιες περιοχές που με ξεκάθαρα κριτήρια είναι οι πιο σημαντικές και έχουν ενταχθεί στο NATURA πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης διαχείρισης. Και σήμερα βλέπουμε ότι δεν γίνεται αυτό το πράγμα και κάποιοι που έχουν τα λεφτά και τα μέσα μπορούν να παραβιάζουν αυτές τις διαδικασίες» τόνισε.
 

Βίντεο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας