Ίδιες οι διαστάσεις των προβλημάτων όπως και διεθνώς η εμπορία προσώπων στην Κύπρο

Ίδιες οι διαστάσεις των προβλημάτων  όπως και διεθνώς η εμπορία προσώπων στην Κύπρο
Η Κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο ποινικοποίησης, σύμφωνα με την ακτιβίστρια Julie Bindel
Παρόμοιο και με τις ίδιες διαστάσεις, όπως και σε άλλες χώρες διεθνώς, είναι το πρόβλημα με την παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών και η Κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο ποινικοποίησης της ζήτησης, λέει στο ΚΥΠΕ η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Julie Bindel.
 
Η κ. Bindel, η οποία εκτός από βραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας είναι ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και του τερματισμού της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης τους, βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο φιλοξενούμενη του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελέτης Κοινωνικού Φύλου ( ΜIGS) και έδωσε διάλεξη για την πορνεία και την βία κατά των γυναικών.
 
H Βρετανίδα δημοσιογράφος απάντησε σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ και ειδικότερα για την έκταση του προβλήματος στην Κύπρο, με βάση και τις δικές της εμπειρίες και τις απόψεις που αντάλλαξε με όλους τους εμπλεκόμενους (δημόσιους λειτουργούς, ΜΚΟ, Αστυνομία κ.λπ.).
 
‘’Θα έλεγα ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι παρόμοιο με ό, τι συμβαίνει παντού στον κόσμο. Υπάρχει το εμπόριο, στις περιπτώσεις αυτές οι γυναίκες και όχι οι άνδρες, στιγματίζονται και φυσικά η Κύπρος αποτελεί τόπο προορισμού αλλά και διέλευσης για την εμπορία ανθρώπων’’, αναφέρει.
 
Σύμφωνα με την κ. Bindel, η εμπορία ανθρώπων ως διαδικασία δεν θα μπορούσε να υπάρξει και να είναι βιώσιμη, αν δεν υπήρχε ήδη το εμπόριο σεξ στη Κύπρο.
 
Την ρωτάμε αν υπάρχουν εισηγήσεις και η ίδια θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει την ποινικοποίηση της ζήτησης, διότι αυτό είναι ένα ζήτημα, που οδηγεί στην αύξηση της εκμετάλλευσης.
 
«Πιστεύω όμως ότι η προσφορά υπηρεσιών πρέπει να αποποινικοποιηθεί, καθώς δεν πρέπει να τιμωρούμε τους ανθρώπους επειδή κάποιοι τους κακομεταχειρίζονται», αναφέρει.
 
Ρωτήσαμε την κ. Bindel αν η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορνεία, την εμπορία ανθρώπων και τη βία κατά των γυναικών, με δεδομένα και κρούσματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε κέντρα κράτησης και διαμονής στην Ευρώπη.
 
«Φυσικά, οι γυναίκες που αποφυλακίζονται καταλήγουν στην πορνεία, μερικές από αυτές ναι, είναι μετανάστριες και πρόσφυγες. Το σεξουαλικό εμπόριο απευθύνεται στις πιο ευάλωτες γυναίκες και ο ρατσισμός και οι αποικιοκρατικές συμπεριφορές και νοοτροπίες βεβαίως και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Οι γυναίκες στα κέντρα κράτησης, στις φυλακές και στα στρατόπεδα προσφύγων είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της πορνείας, μαζικά», αναφέρει η Βρετανίδα ακτιβίστρια.
 
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πόσο δύσκολο είναι να δημοσιοποιηθούν τέτοια ζητήματα και αν τα θύματα είναι πρόθυμα να μιλήσουν η κ. Bindel αναφέρει ότι τα θύματα είναι πρόθυμα να το πράξουν μόνο αν λάβουν τη σωστή υποστήριξη.
 
«Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε αυτές τις γυναίκες για να πούμε, να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις τρομακτικές ιστορίες. Οι γυναίκες αυτές έχουν εμπειρία και μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πολιτικές και πρακτικές που στοχεύουν στην εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων και της τιμωρίας των ανδρών που καθοδηγούν αυτό το εμπόριο», αναφέρει.
 
Σύμφωνα με την κ. Bindel, οι γυναίκες αυτές που έζησαν τον τρόμο, μπορούν να μας πουν πώς να αποτρέψουμε αυτούς που αποζητούν το σεξ έναντι αγοράς και αμοιβής.
 
Η Βρετανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας έχει πολύχρονη πείρα στα θέματα αυτά και την ρωτάμε να μας πει αν έπεσε η ίδια θύμα απειλών για το έργο που επιτελεί.
 
«Ναι, λαμβάνω απειλές. Όμως, κάθε φεμινίστρια που θέτει υπό αμφισβήτηση και προκαλεί τα δικαιώματα των ανδρών και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών δέχεται απειλές», μας λέει.
 
Ρωτήσαμε τη Βρετανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα και για τις πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που σχετίζονται με την φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, αλλά και το γεγονός ότι και στο παρελθόν αναφέρθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, κυρίως στις αφρικανικές χώρες.
 
«Δυστυχώς, οι λευκοί άνδρες, που έχουν εξουσία και δύναμη, ανέκαθεν κακοποιούσαν τις γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ειδικά όταν βρίσκονται στις χώρες αυτές και υποτίθεται ότι τους παρέχουν στήριξη και βοήθεια για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, για να βελτιωθεί η ζωή τους. Είναι ντροπή όταν αυτοί οι λομπίστες αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα λιγότερο από τα φερέφωνα και εκφραστές αυτών που εκπορνεύουν τις γυναίκες και μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η κατάσταση είναι καλύτερη για τις γυναίκες από το να πωλούν το κορμί τους για ψίχουλα», αναφέρει.
 
Όπως η ίδια υποστηρίζει, πρέπει να να εξετάσουμε άλλους τρόπους ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά τους δεν θα λιμοκτονούν και δεν θα έχουν επιλογή την εκπόρνευση.
 
Στην κουβέντα μας την ρωτάμε τι μπορούμε να κάνουμε για την εκπαίδευση των ανθρώπων και την ευαισθητοποίηση σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα και η απάντηση δεν μπορεί παρά να αποτελεί μονόδρομο:
 
«Πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Την ίδια ώρα όμως πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε και όσους είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους νομοθέτες και το ευρύ κοινό σχετικά με την κοινωνική ασθένεια που είναι η πορνεία και το γεγονός ότι αποτελεί έγκλημα που έχει θύματα», αναφέρει.
 
Το νέο βιβλίο της κ. Bindel , το τέταρτο στη σειρά με τίτλο «The Pimping of Prostitution: Abolishing the Sex Work Myth» εξετάζει, όπως η ίδια λέει, την απομυθοποίηση σχετικά με την εμπόρια ανθρώπων για το σεξ και το τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα.
 
«Πρόκειται επίσης για μια λεπτομερή εξέταση του λόμπι υπέρ της πορνείας και για το πώς έχουν μέχρι πρόσφατα επηρεάσει τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στις απόψεις τους για το σεξουαλικό εμπόριο. Τώρα που το κίνημα για την εξάλειψη του εγκλήματος αυτού αναπτύσσεται μπορούμε βεβαίως να περάσουμε τις απόψεις μας πολύ πιο εύκολα», αναφέρει.
 
Το βιβλίο της , αναφέρει στο ΚΥΠΕ, είναι ουσιαστικά μια περιήγηση σφυγμομέτρησης στο παγκόσμιο εμπόριο του σεξ και πώς μπορούμε όλοι να αγωνιστούμε για την εξάλειψή του.
 

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου