Θέλει πραγματική ισότητα, ζητά απαντήσεις εδώ και χρόνια η οργάνωση Cyprus Fatherhood Initiative

Ανακοίνωση εξέδωσε η οργάνωση Cyprus Fatherhood Initiative με αφορμή τις κριτικές και την ανακοίνωση της Επιτρόπου ισότητας φύλων για το επίμαχο σποτ του Συνδέσμου Europa UOMO για τον καρκίνο του προστάτη. 

Η οργάνωση Cyprus Fatherhood Initiative θέτει μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία και ζητά έστω και με καθυστέρηση από την Επίτροπο Ισότητας Φύλων απαντήσεις αφού επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι ζήτησε τόσο από την Επίτροπο, όσο και από τα πολιτικά κόμματα τις θέσεις τους σε τριάντα ερωτήματα δεν έλαβε τις απαιτούμενες απαντήσεις. 

''Αυτή είναι η «δημοκρατία» την οποία τάχα προστατεύετε κύριοι υπεύθυνοι; Ακούμε, επεμβαίνουμε και ανταποκρινόμαστε και απαντούμε μονάχα προς όποιον έχει θέση εξουσίας ή πρόσβαση στα ΜΜΕ;'' σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση της Cyprus Fatherhood Initiative 

Μπορούμε να δεχτούμε, ως αιτιολογία απόσυρσης του σποτ για τον καρκίνο του προστάτη, ότι δεν αναφέρονται ως «προστάτες» της οικογένειας και τα δύο φύλα…

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε τα εξής:
 
1) Η δικαιολογία που αναφέρθηκε από δημόσιες τοποθετήσεις επιφανών γυναικών της κοινωνίας μας στα κοινωνικά μέσα πως «αν θέλουν οι άντρες να κάμνουν την εξέταση ας πηγαίνουν να την κάμνουν… δε χρειάζεται να πληρώνουμε για προβολή σποτ», είναι εντελώς απαράδεκτη. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να κτυπήσει οποιοδήποτε από τα δύο φύλα. Υπάρχουν δε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που αφορούν συγκεκριμένα το ένα φύλο ή το άλλο, λόγω της φυσιολογίας των δύο φύλων, λ.χ. ο καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες και ο καρκίνος του προστάτη για τους άντρες. Για οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, ανεξαρτήτως του σε πιο φύλο απευθύνεται η μορφή αυτή, θεωρούμε απαράδεκτο να γίνονται τοποθετήσεις του τύπου «δε χρειάζεται να πληρώνουμε για προβολή σποτ … αν θέλουν ας πηγαίνουν να κάνουν την εξέταση»!
 
2) Το να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης των δύο φύλων λέγοντας λ.χ. «εμείς κάνουμε ένα σωρό επεμβάσεις / εξετάσεις ενώ εσείς μια εξέταση έχετε να κάνετε», δικαιολογία την οποία πρόβαλε σε κατάπτυστο κείμενο γνωστή καθηγήτρια Πανεπιστημίου, που μάλιστα διδάσκει τους αυριανούς εκπαιδευτικούς του τόπου μας (!), επίσης δεν ευσταθεί ως δικαιολογία. Αν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, σε μια κοινωνία που νοιάζεται εξίσου για όλα τα μέλη της ανεξαρτήτως φύλου, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο το να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης ανάμεσα στα δύο φύλα, απαγορεύοντας την ανθρωπιστική παροχή υπηρεσιών σχετικών με προβλήματα υγείας που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει το ένα φύλο, επειδή «όλη κι όλη μια εξέταση έχει να κάνει»! Αντιθέτως, πρέπει να ενθαρρύνουμε τις όποιες υπηρεσίες ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ.
 
3) Είναι εντελώς απαράδεκτο, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις εξουσίας στον τόπο μας, να προβαίνουν σε δημόσια σχόλια τα οποία είναι υποτιμητικά προς οποιοδήποτε φύλο. Το να απευθύνεται, η εν λόγω καθηγήτρια στο κατάπτυστο κείμενό της, προς τον υποτιθέμενο άντρα της λέγοντάς του «άνδρα μου μουστακαλή, καραπουγιουκλή, τετράρχιδε, Προστάτη της οικογένειας κάμε το τεστ…» ή το να σχολιάζει γνωστή υποψήφια βουλευτής πολιτικού κόμματος, και υπεύθυνη για το θέμα της ισότητας των δύο φύλων (!) στο κόμμα της «στις ωοθήκες μας οι προστάτες σας!» αποτελούν εμφανή δείγματα μίσους προς τους άνδρες και υποτίμησης του ανδρικού πληθυσμού και σίγουρα δεν προβάλλουν κατ’ ουδένα τρόπο την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα!
 
4) Ούτε τα όποια βήματα προστασίας της υγείας του ανδρικού φύλου προωθούν την «πατριαρχία», ούτε φυσικά και η γονική ισότητα την οποία επιδιώκουμε ως σύνδεσμος προωθεί την «πατριαρχία». Αντιθέτως, θεωρούμε πως η γονική ισότητα αποτελεί κλειδί για τη γενικότερη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, θεωρώντας άνδρες και γυναίκες ως ισότιμους γονείς και συνυπεύθυνους στο μεγάλωμα και τη φροντίδα των παιδιών τους, στις δουλειές του σπιτιού και γενικότερα σε κάθε πόστο και ευθύνη στην κοινωνία μας. Πολλάκις στο παρελθόν έχουμε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς. Έχουμε κρίνει αρνητικά λ.χ. την παρουσία μόνο ανδρών υποψηφίων / δημοσιογράφων στο πρόσφατο debate για τις προεδρικές εκλογές. Έχουμε κρίνει αρνητικά τη συντριπτική εκπροσώπηση του ανδρικού φύλου στα βουλευτικά έδρανα. Έχουμε κρίνει αρνητικά το διαχωρισμό των παιδικών παιχνιδιών σε «παιχνίδια για αγόρια» και «παιχνίδια για κορίτσια», λέγοντας πως όλα τα παιχνίδια πρέπει να είναι για όλα τα παιδιά. Έχουμε κρίνει αρνητικά διαφήμιση γνωστής εταιρείας ηλεκτρικών ειδών που για τη μέρα της γυναίκας έδινε ως δώρο μια σιδερώστρα (!). Έχουμε κρίνει αρνητικά δηλώσεις μισογυνισμού γνωστού ευρωβουλευτή. Έχουμε … έχουμε … έχουμε … ΚΑΝΕΝΑΣ και ΚΑΜΙΑ δεν μπορεί να βγει και να μας κρίνει ως φαλλοκράτες ή ως σεξιστές. Μάλλον το αντίθετο και δυστυχώς όπως δείχνουν τα πράγματα, ο σύνδεσμός μας είναι πλέον Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!
 
5) Αφού τόσο ενόχλησε το εν λόγω σποτ για τον καρκίνο του προστάτη, θεωρούμε ορθή την τοποθέτηση της επιτρόπου ισότητας των δύο φύλων για απόσυρσή του. Δεν μπορούμε όμως παρά να ρωτήσουμε δημόσια τόσο την επίτροπο ισότητας των δύο φύλων, όσο και τα πολιτικά κόμματα, γιατί δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί δημόσια, ή έστω να μας απαντήσουν στην επιστολή με τις 30 προτάσεις μας για επίτευξη πραγματικής ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Και γιατί ακόμη, από τους πλείστους προαναφερθέντες υπευθύνους, περιμένουμε ακόμη (!) απαντήσεις σε ανάλογη επιστολή που τους αποστείλαμε από το 2015; Αυτή είναι η «δημοκρατία» την οποία τάχα προστατεύετε κύριοι υπεύθυνοι; Ακούμε, επεμβαίνουμε και ανταποκρινόμαστε και απαντούμε μονάχα προς όποιον έχει θέση εξουσίας ή πρόσβαση στα ΜΜΕ; 
 
6) Διερωτόμαστε αν ξεκινήσουμε κι εμείς να διαμαρτυρόμαστε προς την αρχή ραδιοτηλεόρασης, την υπηρεσία προστασίας καταναλωτών, τα αρμόδια υπουργεία ή προς την επίτροπο ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα για:
a. Κάθε κατάστημα στο οποίο συναντάμε παιχνίδια για αγόρια και παιχνίδια για κορίτσια
b. Κάθε εκπομπή ή παιδική εκπομπή στην τηλεόραση που προβάλλει μόνο τη μάνα ως φροντίστρια του παιδιού ενώ ο πατέρας είναι απών
c. Κάθε κείμενο σε παιδικό βιβλίο / σχολικό βιβλίο που προβάλλει μόνο τη μάνα ως γονιό και τον πατέρα ως απόντα
d. Κάθε διαφήμιση παιδικών προϊόντων που προβάλλει μόνο τη μάνα με το παιδί
e. Την αντιμετώπιση ενός γιατρού ή ενός εκπαιδευτικού που απευθύνεται μόνο στη μάνα για το παιδί αντί και στους δύο γονείς
f. Κάθε δημόσιο χώρο όπου οι χώροι αλλάγματος των βρεφών είναι στις γυναικείες τουαλέτες
κ.ο.κ.
πράγματα για τα οποία ήδη έχουμε τοποθετηθεί δημόσια δεκάδες φορές στο παρελθόν, αν οι καταγγελίες μας θα τύχουν έστω και της ελάχιστης ανταπόκρισης …
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»