Ζητά Προεδρική παρέμβαση για μετακίνηση των εταιρειών πετρελαίου-υγραερίου ο Δήμαρχος Λάρνακας

Την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού και τερματισμό της χρήσης τους στη πόλη, ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.
 
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρεται στην πρόσφατη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας, σημειώνοντας πως «αφού αναγνωρίζει κάποια πρόοδο που έγινε μέχρι σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις σημειώνει μετά λύπης του ότι εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα που άπτονται χειρισμού από πλευράς Κράτους και Εταιρειών».
 
Ο κ. Βύρας στην επιστολή ζητά την «προσωπική παρέμβαση» του Προέδρου της Δημοκρατίας «προς επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Λάρνακα».
 
Σημειώνεται η «καθυστέρηση από πλευράς κυβερνητικών τμημάτων" σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την παραχώρηση / εκμίσθωση βιομηχανικών τεμαχίων στις εταιρείες, τη δρομολόγηση υλοποίησης του οδικού δικτύου της περιοχής, το συντονισμό των ενεργειών για τη κατασκευή των αγωγών μεταφοράς των πετρελαιοειδών προϊόντων από το αγκυροβόλιο μέχρι τις εγκαταστάσεις, καθώς και με θέματα πυρασφάλειας.

"Διαπιστώνουμε ότι ο χειρισμός ορισμένων από των  πιο πάνω θεμάτων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του κράτους και κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά και απαραίτητα για να προηγηθούν ή έστω να συντρέχουν παράλληλα των ενεργειών των εταιρειών», αναφέρεται.
 
Στην επιστολή ο Δήμαρχος Λάρνακας γνωστοποιεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μεταξύ άλλων ότι «ο διαχωρισμός των βιομηχανικών τεμαχίων έχει συμφωνηθεί και ενώ οι εταιρείες γνωρίζουν τα όρια εντός των οποίων θα αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους, δεν έχουν ακόμη υπογραφεί σχετικές μισθώσεις με το κράτος, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οδικού δικτύου, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι μελέτες για τα κατασκευαστικά σχέδια και τα έγγραφα ζήτησης προσφορών για το οδικό δίκτυο και παρουσιάζονται προβλήματα στην προώθηση υλοποίησης του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στη περιοχή που σχετίζεται άμεσα με τα θέματα πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων».
 
Πιστεύουμε, συνεχίζει η επιστολή, «ότι πλείστα των προβλημάτων εστιάζονται στην ελλιπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που ανάλαβαν κυβερνητικά Τμήματα, στην έλλειψη συντονισμού, καθώς και στην αυστηρή παρακολούθηση των ενεργειών που πρέπει να προβούν οι εταιρείες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που οι ίδιες έθεσαν ότι θα ακολουθήσουν».
 
Αναφορικά με τις ενέργειες των εταιρειών πετρελαιοειδών, ο Δήμαρχος Λάρνακας γνωστοποιεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς για οποιεσδήποτε ενέργειες σχετικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων τους, υποβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα και αναιρούν προηγούμενες αποφάσεις τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην αποδεχθούν ενδιάμεση λύση για ενοικίαση υφιστάμενων υποδομών στο Βασιλικό για σκοπούς αποθήκευσης των υγρών τους καυσίμων και φαίνεται πως το εκδοθέν  Διάταγμα να μην εξασκεί την αναμενόμενη πίεση προς τις εταιρείες, αφού οι ίδιες θεωρούν ότι δεν μπορούν να ληφθούν δραστικά μέτρα εναντίον τους». 
 
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος εκφράζει λύπη γιατί όπως εξηγεί, η Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης που συστάθηκε σε σύσκεψη Υπουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Ιούνιο 2017. "Αναγνωρίζουμε την φιλότιμη  προσπάθεια που γίνεται από μικρό αριθμό λειτουργών των Υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας που χειρίζονται το θέμα και μετέχουν της Επιτροπής, η προσπάθεια τους όμως χρήζει στήριξης σε ανώτατο επίπεδο», σημειώνει.    
 
Αφού αναφέρει πως «οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, έδωσαν αρχικώς ελπίδες ότι επιτέλους το χρόνιο αυτό πρόβλημα πήρε το δρόμο επίλυσης του», σημειώνει ότι «καταλήγει δυστυχώς σε πεπατημένες οδούς χωρίς άμεσα αποτελέσματα», εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη για «την απραξία της κρατικής μηχανής στο να χειριστεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, ως έργο άμεσης προτεραιότητας που σχετίζεται με θέματα ασφάλειας και υγείας μεγάλου πληθυσμού».
 
Σημειώνεται ακόμα πως το έργο μετακίνησης των εταιρειών πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας «απαιτεί ταυτόχρονες συνέργειες από όλους και εγρήγορση στις υποχρεώσεις που έχει το κάθε μέρος», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς το κράτος δεν επέδειξε ως τώρα τον ανάλογο ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο που έπρεπε να έχει».
 
 Στην επιστολή προς τον ΠτΔ ο Δήμαρχος προσθέτει πως το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ζητά τη «προσωπική παρέμβαση» του προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την Προεδρία του «μέχρι τέλος Μαρτίου 2018 στην οποία να παρευρεθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, Κυβερνητικά Τμήματα, οι Εταιρείες και οι επηρεαζόμενοι Δήμοι για να συζητηθούν τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται, να συσταθεί Καθοδηγητική Επιτροπή (Steering Committee) με σαφείς όρους εντολής την παρακολούθηση, συντονισμό και εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, τόσο των Κυβερνητικών Τμημάτων όσο και των Εταιρειών».
 
Ταυτόχρονα ζητά όπως «με τη λήξη του Διατάγματος τον Μάρτιο του 2017, η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανανέωση του, όπως και του Διατάγματος μετακίνησης των εγκαταστάσεων Υγραερίου που λήγει το Μάρτιο του 2019 και να μελετηθούν τρόποι επιβολής ουσιαστικών Διοικητικών Προστίμων» κάτι που θα αποτελέσει μέτρο πίεσης προς τις εταιρείες για να προχωρήσουν  το συντομότερο στις απαραίτητες ενέργειες μετακίνησης τους στο Βασιλικό.
 
Στην επιστολή ο Δήμαρχος Λάρνακας αφού ενημερώνει τον ΠτΔ για την πάνδημη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου όπου θα ενημερωθεί ο κόσμος για τα τεκταινόμενα περί του θέματος, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος θα ανταποκριθεί «θετικά» στα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου και ευελπιστεί πως «με τη πολύτιμη συμβολή του (ΠτΔ) θα τροχοδρομηθούν διαδικασίες με σαφείς όρους εντολής προς κάθε πλευρά, για οριστική επίλυση του χρόνιου και σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λάρνακα».

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη