Η πρωτοβουλία Κύπριου καλλιτέχνη που συγκίνησε τους συγγενείς των θυμάτων του «Grenfell Tower»

Για άλλη μια φορά, ο βραβευμένος Κύπριος καλλιτέχνης Χρίστος Κακουλλή έδειξε την κοινωνική ευαισθησία του μέσα από μια εθελοντική πρωτοβουλία η οποία χειροκροτήθηκε όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία του αφορά την τραγωδία στο «Grenfell Tower» που εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 2017 στο Λονδίνο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 71 ανθρώπους. 

Συγκεκριμένα, στις 7 Φεβρουαρίου ο νεαρός καλλιτέχνης, έλαβε εθελοντικά την πρωτοβουλία να τοποθετήσει στους δρόμους της παλιάς πόλης της Λευκωσίας πενήντα πίνακες που φιλοτέχνησε ο ίδιος με την τεχνική του stencil art. Ο κάθε πίνακας έγραφε μπροστά «free painting-Justice 4 Grenfell tower» έτσι ώστε να λάβει το μήνυμα ο κόσμος που έβλεπε τους πίνακές τοποθετημένους σε διάφορα σημεία της παλιάς Λευκωσίας, ότι ήταν δωρεάν για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Μέσα απ' αυτή την συμβολική πρωτοβουλία, ο Κύπριος καλλιτέχνης θέλησε να εκφράσει με τον δικό του τρόπο τη στήριξή του προς τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στον πύργο του Grenfell Tοwer στο Λονδίνο όπου έχασαν την ζωή τους 71 άνθρωποι στις 14 Ιουνίου 2017, αλλά και προς τις οικογένειές τους που υποφέρουν μέχρι σήμερα και δεν έχουν βρει την δικαίωση και την στήριξη από την Βρετανική κυβέρνηση. 

«Την κίνηση αυτή την κάνω από το 2016 όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση και συνέχισα να την κάνω για πληθώρα θεμάτων -κοινωνικών κυρίως- εδώ και 2 χρόνια, μετρώντας σήμερα πάνω από 200 τοποθετήσεις δωρεάν πινάκων στη Λευκωσία», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον Reporter.

«Στους πίνακες μου πρωταγωνιστούσαν διάφορα εικαστικά θέματα, από πορτραίτα μέχρι κοινωνικοπολιτικά θέματα, τα οποία ο κόσμος αγκαλιάζει, ευαισθητοποιημένος όταν αντιληφθεί τον συμβολισμό της πρωτοβουλίας αυτής.

Μια μέρα μετά, όλοι οι πίνακες μου είχαν βρει τον κάτοχό τους, που ήταν είτε από Κύπρο είτε τουρίστας. 

Πίσω από τον κάθε πίνακα φρόντισα έτσι ώστε να υπάρχει σχετικό κείμενο με την ιστορία της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. 

Μαθαίνοντας  για αυτή την κίνηση μου από το διαδίκτυο,  επικοινώνησε μαζί μου από τον Λονδίνο η εκπρόσωπος των θυμάτων Sue Caro, η οποία, προς μεγάλη μου χαρά και έκπληξη, θέλησε να με ευχαριστήσει γι' αυτή την πρωτοβουλία, καθώς, όπως μου ανέφερε, ήταν μια μεγάλη κίνηση αγάπης και στήριξης προς αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν τόσο άδικα από τη ζωή. Με ρώτησε επίσης πώς αποφάσισα να κάνω κάτι τέτοιο από την Κύπρο και τότε της ανέφερε ποιος ήταν ο βασικότερος λόγος...

Το έκανα για όλα τα θύματα μα κυρίως για τη μνήμη της Khadija Saye, μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας που παρά το νεαρό της ηλικίας της κατάφερε να γίνει δεχτή στην μεγαλύτερη biennale του Μιλάνου, άλλα δυστυχώς δεν τα κατάφερε ποτέ να πάει λόγω του ότι ήταν από τα πρώτα θύματα της πυρκαγιάς στο κτίριο. Ως καλλιτέχνης, η ιστορία της με συγκίνησε. 

Ήθελα να δημοσιευθεί και στα αγγλικά μέσα ενημέρωσης << Στην μνημη της Khadija Saye>>  από καλλιτέχνη προς καλλιτέχνη, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα μέσα από το BBC. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν για μένα και η σύντομη επικοινωνία που είχα με τη Khadija, Clarrie Saye η οποία με ευχαρίστησε και με συνεχάρη γι αυτή την πρωτοβουλία. Tο 2018 αυτή η κίνηση θα είναι η πρώτη και η τελευταία για φέτος για τον σκοπό που ανέφερα, για την μνήμη της Khadija».

Αξίζει να σημειωθεί πως για την τραγωδία στο Grenfell Tower ευαισθητοποιήθηκαν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο συγκεντρώθηκε το ποσό των δύο εκατομμυρίων λιρών για τους επιζώντες της τραγωδίας στο Grenfell Tower του Λονδίνου, μετά από δημοπρασία 31 έργων τέχνης που δώρισαν ορισμένοι από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους καλλιτέχνες της Βρετανίας.

Ανάμεσά τους οι Βόλφγκανγκ Τίλμανς, Άντονι Γκόρμλεϊ, Τρέισι Εμιν, Σάρα Λούκας, Μαρκ Γουόλινγκερ και Ρέιτσελ Γουάιτριντ. 

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την τραγωδία στο Grenfell Tower πατήστε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κύπριος ζωγράφισε τον μικρότερο πίνακα στον κόσμο!

Χρίστος Κακουλλή: Ο 23χρονος αυτοδίδακτος ζωγράφος από τη Λευκωσία που έχει αναγνωριστεί διεθνώς

Νέο παγκόσμιο Ρεκόρ για το "πορτραίτο της προσφυγιάς" κέρδισε ο Χρίστος Κακουλλή

Ένας Kύπριος για πρώτη φορά στο μεγαλύτερο Street Art Φεστιβάλ της Ευρώπης

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)