Μαρία Λεωνίδου: Μια πολύτεκνη μητέρα δίνει λύση στο πήγαινε – έλα των γονιών στα φροντιστήρια

Ο ελεύθερος χρόνος, για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ειδικά εργαζομένων, είναι πολύτιμος. Πολλές φορές, η ανάγκη για εξεύρεση ελεύθερου χρόνου, ή η προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίησή του, οδηγεί κάποιους ανθρώπους σε ευφάνταστες, καινοτόμες ιδέες, που στην πορεία μπορούν να αξιοποιηθούν και από πολλούς άλλους ανθρώπους. Μια από αυτές, είναι και το διαδικτυακό φροντιστήριο ΑΡΚΤΟΣ. Η ιδέα της πλατφόρμας, άρχισε από μια εργαζόμενη μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία, συνειδητοποιώντας ότι τα ιδιαίτερα φροντιστήρια που έπρεπε να παίρνει κάθε απόγευμα τα παιδιά της, της στερούσαν προσωπικό ελεύθερο χρόνο, αποφάσισε να αξιοποιήσει το μεταπτυχιακό της στη διαδικτυακή εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα διαφορετικό φροντιστήριο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή, όχι μόνο για τους γονείς που δεν έχουν αρκετό χρόνο να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, αλλά και για τους ίδιους τους μαθητές και τους καθηγητές. Σε συνέντευξή της στον Reporter, η Μαρία Λεωνίδου μιλά για την ιδέα της να προσαρμόσει στα κυπριακά δεδομένα το διαδικτυακό φροντιστήριο, που πήρε σάρκα και οστά μόλις πριν ένα χρόνο και ήδη έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει

«Για αρκετά χρόνια, ανάλωνα ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού μου χρόνου πηγαινοφέροντας τα παιδιά μου στα φροντιστήρια. Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, στην προσπάθειά μου να τους δώσω τα καλύτερα ακαδημαϊκά εφόδια, πολλές φορές έμπαινα στο αυτοκίνητο στις 3 το μεσημέρι και έκανα δρομολόγια μέχρι τις 7 και μισή με το ρολόι στο χέρι, από φροντιστήριο σε φροντιστήριο, μέσα στην κίνηση και το άγχος να τα προλάβω όλα, όντας εργαζόμενη και έχοντας και πολλές άλλες υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που βιώνουν πολλοί γονείς οι οποίοι έχουν παιδιά στα σχολεία. Πέρσι λοιπόν, όταν είχα την κόρη μου τελειόφοιτη και ήθελε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπα ότι αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει. Αποφάσισα λοιπόν να αξιοποιήσω το μεταπτυχιακό μου στη διαδικτυακή εκπαίδευση. Αρχικά, έκανα μια έρευνα στο εξωτερικό για να δω τι γίνεται σε αυτό τον τομέα και είδα ότι σε αρκετές χώρες οι διαδικτυακές πλατφόρμες εκπαίδευσης ανθρώπων κάθε ηλικίας σε διάφορα μαθήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Κάπως έτσι, αποφάσισα να προσαρμόσω αυτή την καινοτόμο μέθοδο διδασκαλίας στα κυπριακά δεδομένα, δίνοντας λύση, όχι μόνο σε μένα αλλά και σε πολλούς άλλους γονείς που βρίσκονται στην ίδια θέση».


Το διαδικτυακό φροντιστήριο ΑΡΚΤΟΣ

«Η λύση ήρθε μέσω του ΑΡΚΤΟΣ. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία παρέχει στους μαθητές όλων των επιπέδων (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πανεπιστήμιο) διαδικτυακά ιδιαίτερα μαθήματα. Άρχισε να στήνεται πριν από ένα χρόνο περίπου ενώ πριν από έξι μήνες πήρε σάρκα και οστά. Πριν από τη λειτουργία του διαδικτυακού μας φροντιστηρίου προηγήθηκε εκπαίδευση των καθηγητών στην πλατφόρμα  έτσι ώστε να νιώσουν και οι ίδιοι αυτοπεποίθηση, ότι πράγματι μπορούν να διδάξουν το ίδιο καλά και διαδικτυακά. Οι μαθητές, έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τους καθηγητές που επιθυμούν για τα μαθήματά τους, το προφίλ των οποίων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας. Τα μαθήματα, παραδίδονται την ώρα που βολεύει τον καθηγητή και τον μαθητή  από την άνεση του δικού τους περιβάλλοντος».

Μια κανονική τάξη

«Η διδασκαλία είναι σαν να γίνεται σε μια κανονική τάξη με τη μόνη διαφορά ότι ο καθηγητής είναι στο σπίτι του και ο μαθητής στο δικό του. Υπάρχει διαδικτυακός πίνακας στον οποίο μπορούν να γράψουν οι καθηγητές και οι μαθητές, να ανεβάσουν οπτικοακουστικό υλικό, να λύσουν ασκήσεις. Ήδη έχουμε μαθητές οι οποίοι κάνουν δύο φορές τη βδομάδα τα φροντιστήρια τους σε ελληνικά, ιστορία, μαθηματικά, φυσική ή γλώσσες με έμπειρους καθηγητές και δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι, τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους με τον τρόπο που γίνεται το μάθημα και το χρόνο που κερδίζουν, αφού κάνουν το μάθημά τους από την άνεση του σπιτιού τους, ακόμη και με τις πιτζάμες τους. Η τάξη χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος ο μαθητής μιλά με τον καθηγητή και στο άλλο γράφει στον πίνακα. Όποιο κι αν είναι το επίπεδο μάθησης ενός μαθητή ή ενός ενήλικα ο οποίος θέλει να ενισχύσει τις γνώσεις του, να καθοδηγηθεί για να επιλύσει κάποιες απορίες σε προσωπικό επίπεδο ή να διαβάσει για να τα πάει καλύτερα σε ένα διαγώνισμα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Μπορεί κανείς να μιλήσει, να ζωγραφίσει, να γράψει πάνω στον διαδικτυακό πίνακα ή να βιντεογραφήσει το μάθημα έτσι ώστε να το παρακολουθήσετε ξανά όποτε θέλει ο ίδιος. Είναι σημαντικό όμως οι μαθητές να έχουν καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή τηλέφωνο αφού όλα γίνονται διαδικτυακά».


Όλα είναι θέμα κουλτούρας

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα αλλαγής κουλτούρας. Το ΑΡΚΤΟΣ είναι κάτι καινούργιο στην Κύπρο. Όλοι μας έχουμε μάθει να παίρνουμε τα παιδιά μας από το ένα φροντιστήριο στο άλλο, πιστεύοντας ότι είναι ο μοναδικός και ο ιδανικός τρόπος για την εκπαίδευση των παιδιών μας, κάτι που για μας δεν ισχύει. Αυτός είναι και ο λόγος που προσφέρουμε δωρεάν το πρώτο μάθημα. Για να μπορεί όποιος επιθυμεί να δει πώς δουλεύει το ΑΡΚΤΟΣ και να δει αν του ταιριάζει και αν τον καλύπτει. Επιπλέον θεωρούμε ότι ο γονιός που θα βάλει την πιστωτική του κάρτα για να πληρώσει ένα μάθημα για το παιδί του, πρέπει να έχει εικόνα του τι ακριβώς αγοράζει. Μπορεί για παράδειγμα να καθίσει δίπλα από το παιδί του για να δει πώς δουλεύει η πλατφόρμα, ή να παρακολουθήσει αργότερα το μάθημα έτσι ώστε να ξέρει πώς εξελίχθηκε και να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη δουλειά που γίνεται. Όσοι το δοκιμάζουν, συνεχίζουν γιατί βλέπουν πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή τους και πόσα είναι αυτά που κερδίζουν. Ανάμεσά τους και παιδιά που χρειάζονταν κάποια επιπλέον στήριξη και όπως παρατήρησαν οι γονείς τους, ενώ στην τάξη τους δεν σήκωναν χέρι και δεν συμμετείχαν στο μάθημα γιατί ντρέπονταν, μέσω της πλατφόρμας, άρχισαν να συμμετέχουν, αναπτύσσοντας πιο προσωπική σχέση με τον καθηγητή τους χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αυτό είναι και ο κανόνας».

Πιο χαμηλό το κόστος

«Το κόστος ενός διαδικτυακού μαθήματος είναι σίγουρα πιο χαμηλό απ’ ότι σε ένα φροντιστήριο. Ωστόσο, οι τιμές είναι ανάλογα με το επίπεδο. Συνήθως, κυμαίνονται για δημοτικό 10-12 ευρώ, για γυμνάσιο 13-15 ευρώ, για λύκειο 15-17 ευρώ και πανεπιστήμιο γύρω στα 20 ευρώ. Αυτό βέβαια εναπόκειται και στον καθηγητή. Δεν ορίζουμε εμείς τις τιμές. Ανάλογα με το επίπεδο και τον αριθμό μαθητών στην τάξη είναι και οι τιμές. Αν ένας μαθητής δεν είναι ευχαριστημένος με κάποιον καθηγητή μπορεί να επιλέξει κάποιον άλλο.  Διδάσκονται Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Λογιστική, Επιστήμες, Οικονομικά, Ιστορία, Στατιστική και γλώσσες.  Για ενήλικες photoshop, e-commerce ,social media. Μπορεί κανείς να στείλει την έκθεση ή την εργασία του για να την διορθώσει κάποιος καθηγητής ή να του δώσει εισηγήσεις. Επίσης, εταιρείες ή οργανισμοί μπορούν να εκπαιδεύσουν με αυτό τον τρόπο το προσωπικό τους».

Χρήσιμο για μαθητές που ζουν σε χωριά

«Τo ΑΡΚΤΟΣ είναι επίσης πολύ χρήσιμο για μαθητές που μένουν σε χωριά αφού δεν χρειάζεται να μένουν στις πόλεις μετά το σχολείο προκειμένου να παρακολουθούν τα φροντιστήριά τους, όπως κάνουν αναγκαστικά πολλά παιδιά σήμερα. Μπορούν να παρακολουθούν τα ιδιαίτερα μαθήματά τους από το σπίτι. Επιπλέον, χρήσιμο είναι και για πολλούς γονείς που μένουν το Σαββατοκύριακο στο σπίτι για να πάρουν τα παιδιά τους φροντιστήρια ενώ τώρα μπορούν να ξεφύγουν παίρνοντας μαζί τους και τον υπολογιστή τους αφού το μόνο που χρειάζονται είναι μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο προκειμένου να παρακολουθήσουν το μάθημα, το οποίο ορίζουν μαζί μαθητές και καθηγητές. Για παράδειγμα υπήρξαν περιπτώσεις που μαθήματα έγιναν στις 2 τα ξημερώματα διότι εκείνη την ώρα διάβαζαν οι μαθητές και ο καθηγητής, αφού δεν κοιμόταν τους διευκόλυνε. Είναι τόσο ευέλικτο το ωράριο γι' αυτό επιλέγεται όχι μόνο από πολλούς μαθητές αλλά και αρκετούς καθηγητές. Οι πιο ευχαριστημένοι όμως, νομίζω πως είναι οι γονείς. Προσωπικά, ως μητέρα έχω εμπιστευθεί αυτή την μέθοδο διδασκαλίας και τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Ο μαθητής είναι μπροστά από την οθόνη και οφείλει να ακούσει τον καθηγητή που έχει απέναντί του και τον βλέπει. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο σπίτι του δεν σημαίνει ότι θα του αποσπάσουν άλλα πράγματα την προσοχή. Είναι επικεντρωμένος στο μάθημά του».
 

Το επόμενο βήμα

Το επόμενο μας βήμα είναι η συνεργασία με διάφορα ιδιωτικά σχολεία. Στο εξωτερικό είναι κάτι που συνηθίζεται. να ανεβαίνουν δηλαδή σε τέτοιες πλατφόρμες οι μαθητές με τους καθηγητές τους από το σχολείο. Αν κάποιος μαθητής χρειάζεται στήριξη στην τάξη, θα μπορεί το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον καθηγητή του τον διδάσκει και στο σχολείο, για να του επιλύσει τυχόν απορίες. Εμείς παρακολουθούμε τις τάσεις διδασκαλίας που υπάρχουν στο εξωτερικό και επεξεργαζόμαστε αυτά που μπορούμε να μεταφέρουμε στα Κυπριακά εκπαιδευτικά δεδομένα. 

Είναι μια επιλογή 

Αυτό που θέλω να πω στον κόσμο, ειδικά στους γονείς είναι πως έχουν και αυτή την επιλογή για τα παιδιά τους, το διαδικτυακό φροντιστήριο. Ο καθένας φυσικά θα επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Η διαδικτυακή πλατφόρμα εξελίσσεται συνεχώς. Οποιοσδήποτε θέλει να διδάξει διαδικτυακά για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να φιλοξενηθεί στο ΑΡΚΤΟΣ. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που πιστεύουν στη διαδικτυακή εκπαίδευση και επιλέγουν να διδάξουν με αυτό τον τρόπο. Οι μαθητές φυσικά είναι οι καλύτεροι κριτές γι' αυτό και στο τέλος του μαθήματος τους ζητάμε να αφήσουν τα σχόλιά τους για το μάθημα, τα οποία λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Μπορεί λοιπόν, όποιος θέλει, να "εκμεταλλευτεί" το πρώτο δωρεάν μάθημα που προσφέρουμε για να γνωρίσει το διαδικτυακό φροντιστήριο. Για μας, το διαδίκτυο είναι το μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου