Προς απαγόρευση οι αγορές άνω των 10 χιλ. ευρώ τοις μετρητοίς

 
Την απαγόρευση αγοράς με μετρητά πέραν των δέκα χιλιάδων ευρώ, τριών κατηγοριών αγαθών, μελετά με εναρμονιστικό νομοσχέδιο η Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η αγορά μηχανοκίνητων οχημάτων, πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων και έργων τέχνης και αντικών με μετρητά πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ.
 
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει απαγόρευση όλων των αγορών με μετρητά πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο δίνει την δυνατότητα στα κράτη, να καθορίζουν κατάλογο προϊόντων. Η Νομική Υπηρεσία, με τροπολογία, εισηγείται τον περιορισμό της απαγόρευσης, στις πιο πάνω τρεις κατηγορίες προϊόντων.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή ξεκίνησε τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.
 
Όπως εξήγησε, η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται στην καταπολέμηση της νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και στο πεδίο εφαρμογής της εντάσσονται τώρα μεταξύ άλλων, πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά, εφόσον η πληρωμή καταβάλλεται ή εισπράττεται σε μετρητά και αφορά ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από 10 χιλιάδες ευρώ, ανεξαρτήτως αν η συναλλαγή πραγματοποιείται με μια και μόνη πράξη ή με περισσότερες.
 
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες ούτως ώστε εντός Μαρτίου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας καθώς ο χρόνος για εναρμόνιση τελειώνει και οι καμπάνες, όπως είπε, άρχισαν να κτυπούν δυνατά.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε πως το Νομοσχέδιο καθορίζει τη διενέργεια πράξεων για διάφορα αγαθά το ανώτατο ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά. Πλην όμως υπάρχει σχετική τροποποίηση η οποία κατατέθηκε από την ΜΟΚΑΣ, με την οποία εξειδικεύονται οι πράξεις για αγορά αγαθών, η οποία ενδεχομένως να εμπεριέχουν τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου