Γιατί ΔΕΝ ψήφισα την πρώτη Κυριακή και γιατί θα ψηφίσω την δεύτερη

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την Κυριακή και την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψήφιους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, το ζήτημα της αποχής εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τα επιτελεία των δύο κομμάτων, αφού η αποχή ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της πρώτης Κυριακής με ποσοστό 28,12% το οποίο αντιστοιχεί σε 154.927 πολίτες. Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς στην αποχή τους μη εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρους τότε θα πεισθεί πως νικητής των εκλογών ήταν η αποχή αφού ο αριθμός των νέων εκλογέων που δεν εγγράφηκαν ξεπερνά τις 30 χιλιάδες.
 
Εμείς ρωτήσαμε δέκα ανθρώπους κάθε ηλικίας που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών γιατί τήρησαν αποχή και τι θα κάνουν την ερχόμενη Κυριακή. Η πλειονότητα των πολιτών εξηγεί όχι μόνο γιατί δεν ψήφισε στις 28 Ιανουαρίου αλλά και γιατί θα ψηφίσει στις 4 Φεβρουαρίου. 
 
Αθηνά 55 ετών
 
Στο πρώτο γύρο των εκλογών δεν πήγα να ψηφίσω. Γενικά δεν υπήρξα ποτέ κομματοποιημένη και δεν είχα καταλήξει ποιος υποψήφιος με εκφράζει περισσότερο. Το πρώτο debate δεν το παρακολούθησα. Το θεωρούσα και λίγο χάσιμο χρόνου. Το δεύτερο το είδα μετά από παρότρυνση των παιδιών μου και αποφάσισα πως αυτή την Κυριακή θα πάω και θα ψηφίσω αυτόν που με έπεισε περισσότερο ότι αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Συμφωνώ ότι η αποχή δεν βοηθά. 
 
Μάριος 30 ετών 
 
Την προηγούμενη Κυριακή δεν πήγα να ψηφίζω. Το είχα αποφασίσει από πριν μιας και ζω στη Λευκωσία αλλά τα εκλογικά μου δικαιώματα είναι στο χωριό μου και το να πάω εκεί προϋπόθεται ότι θα έχανα τη μισή μου μέρα. Δεν με είχε πείσει ιδιαίτερα και κάποιος υποψήφιος οπότε προτίμησα να αξιοποιήσω αλλιώς τη μέρα μου και να πάω τη δεύτερη Κυριακή να ψηφίσω. Ήμουν άλλωστε σχεδόν σίγουρος ότι αυτοί οι δύο υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο οπότε την ερχόμενη Κυριακή θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα, ψηφίζοντας αυτόν που θεωρώ καλύτερο.
 
Γιώργος 25 ετών 
 
Την Κυριακή δεν ψήφισα. Δεν είμαι καν γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Το αμέλησα γιατί γενικά θεωρώ ότι όλοι τους είναι ίδιοι. Κανένας δεν με εκφράζει απόλυτα. Ίσως να είναι λάνθασμένος ο τρόπος που σκέφτομαι. Χτες την ώρα του debate έτυχε να είμαι σε σπίτι φίλων που το παρακολουθούσαν και το είδα και εγώ. Μπορεί και να έπρεπε να προνοήσω εγκαίρως για να μπορώ να ψηφίσω. Ακούγοντας τους δύο υποψήφιους κατάφερα να σχηματίζω άποψη για το ποιος θέλω να μας εκπροσωπεί.
 
Χριστίνα 39 ετών 
 
Το Σαββατοκυρίακο των εκλογών δεν ψηφίσαμε ούτε εγώ ούτε ο σύζυγός μου γιατί είχαμε προγραμματίσει ένα μικρό ταξίδι εκτός Κύπρου. Παρότι ξέραμε ότι θα ήταν η πρώτη Κυριακή των εκλογών και είχαμε υπόψη μας και ποιον θέλαμε να ψηφίσουμε, εντούτοις δεν το θεωρήσαμε και τόσο σημαντικό να χάσει και δύο ψήφους και φύγαμε ταξίδι. Την ερχόμενη Κυριακή όμως σίγουρα θα ψηφίσουμε.
 
Νίκος 65 ετών
 
Δεν πήγα να ψηφίσω την Κυριακή διότι προτίμησα να εκμεταλλευτώ το σαββατοκυρίακο και τον καλό καιρό για να πάρω εκδρομή τα παιδιά μου. Γνωρίζω ότι η αποχή δεν είναι σωστή, έκρινα όμως ότι η δεύτερη Κυριακή είναι πιο κρίσιμη. Τα debate τα είδα και τα δύο. Αυτή την Κυριακή θα ασκήσω κανονικά το εκλογικό μου δικαίωμα. 
 
Χρυσάνθη 44
 
Την προηγούμενη Κυριακή τήρησα αποχή. Δεν το έκανα επί σκοπού, απλά κανένας στο σπίτι δε θα πήγαινε και το αμέλησα και εγώ. Νομίζω όμως, όπως πολύ σωστά επισημαίνει και η διαφήμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που βλέπουμε κάθε βράδυ στην τηλεόραση, αν απέχουμε δεν μπορούμε μετά ούτε να γκρινιάζουμε ούτε να έχουμε άποψη. Eίδα μόνο το μισό debate με τους δύο υποψήφιους αλλά ήταν αρκετό για να σχηματίσω άποψη. Την Κυριακή θα αφιερώσω μισή ώρα να πάω να ψηφίσω.
 
Γεωργία 60 ετών 
 
Την Κυριακή ήθελα να πάω να ψηφίσω αλλά λόγω του ότι χρειάστηκε να νοσηλευτεί ο πατέρας μου που ζει σε άλλη πόλη, δεν καταφέραμε να ψηφίσουμε ούτε εγώ ούτε οι γονείς μου, κάτι που μας συνέβη για πρώτη φορά, ενισχύοντας το ποσοστό της αποχής. Την ερχόμενη Κυριακή όμως, αν είμαστε καλά θα πάμε κανονικά να ψηφίσουμε για το καλό του τόπου μας. 
 
Αλέξανδρος 32 ετών 
 
Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η αποχή είναι ανοχή σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου. Κανένας από τους υποψηφίους δεν με εκφράζει και θεωρώ ότι όποιος και να εκλεγεί εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και του συστήματος του. Δεν με έχουν πείσει και θεωρώ πως ότι είπανε είναι με βάση τις οδηγίες επικοινωνιολόγων. Επίσης διαφωνώ στο να ψηφίσω τον λιγότερο χειρότερο για αυτό και επέλεξα και θα επιλέξω και αυτή την Κυριακή αποχή.
 
Xαράλαμπος 57 ετών 
 
Δεν ψήφισα την πρώτη Κυριακή επειδή δεν το θεώρησα αναγκαίο. Ήμουν σίγουρος ότι ο υποψήφιος που προτιμώ θα περνούσε στον δεύτερο γύρο. Αυτή την εβδομάδα που θα κριθεί το αποτέλεσμα θα ψηφίσω οπωσδήποτε.
 
Κρίστη 27 ετών
 
Την πρώτη Κυριακή δεν πήγα να ψηφίσω γιατί θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος να συμμετάσχω στο πανηγυράκι αυτό. Η υποψηφιότητα και μόνο συγκεκριμένου υποψηφίου με απώθησε στο να βρεθώ στην κάλπη. Αυτή την εβδομάδα, εκτός από καθαρά είναι και ξάστερα τα πράγματα. Βεβαίως και θα ψηφίσω, αυτόν που υποστήριζα εξ αρχής. Ειδικά μετά το φιάσκο του debate δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποστηρίξω, τον αναμφίβολα αξιότερο για το Προεδρικό αξίωμα.
 
 
Καλή Ψήφο!
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι έξι viral στιγμές του debate Αναστασιάδη – Μαλά (video)

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων