Στον δρόμο του Θεόφιλου – Το μεγάλο ευχαριστώ στους Κύπριους από τους Κούρδους

Περίπου 1500 Κούρδοι ζουν σήμερα στην Κύπρο. Οι πιο πολλοί έφτασαν στο νησί μας στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τότε που το Κουρδικό αποτελούσε, όπως και σήμερα άλλωστε, μια ακόμα ανοιχτή πληγή στην παγκόσμια ειρήνη με υπαίτια την Τουρκία.
 
Ο Άλαν Αλί και ο πατέρας του Σαλάχ Εντίν Αλί ο βρέθηκαν στην πορεία που διοργάνώθηκε για την καταδίκη των τουρκικών βομβαρδισμών και της εισβολής στο Αφρίν. Ο Άλαν είναι 23 χρονών. Ένα χρόνο μετά τη γέννησή του ήρθε στην Κύπρο, τότε που ο πατέρας του ο Σαλάχ Εντίν Αλί αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρώα γη του Αφρίν όπου ήταν καθηγητής λυκείου και να ψάξει για ένα καλύτερο μέλλον.
 
Ρωτήσαμε τον Σαλάχ Εντίν γιατί επέλεξε την Κύπρο. «Επειδή εδώ έδρασε ο Θεόφιλος Γεωργιάδης», μας απαντά αφοπλιστικά.
«Έφυγα από το Αφρίν και μέσα σε αντίξοες συνθήκες βρέθηκα στη Λιβύη. Εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα και έπρεπε να εγκαταλείψουμε τη χώρα. Εκεί έμαθα για τα όσα έκανε στην Κύπρο για την κουρδική κοινότητα ο Θεόφιλος Γεωργιάδης και τη δολοφονία του. Εδώ ήταν αρκετοί Κούρδοι τότε και αποφάσισα να έρθω.
 
Είμαι περήφανος που είμαι Κούρδος και Κύπριος
 
Μόνο περηφάνια νιώθει ο Άλαν Αλί, ο γιος του Σαλάχ Εντίν για το γεγονός πως κατάγεται από το Αφρίν αλλά είναι και Κύπριος πολίτης. «Ζω στην Κύπρο από τον πρώτο χρόνο της ζωής μου. Νιώθω Κύπριος. Μόνο ευγνωμοσύνη νιώθω για αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της που μας δέχθηκαν με μια ανοιχτή αγκαλιά. Είχα το δικαίωμα να μην κάνω στρατό στην Κύπρο αλλά είπα, όχι, θέλω να υπηρετήσω την Κύπρο. Στον στρατό όταν έβγαζα σκοπιά και έρχονταν οι λοχαγοί για έφοδο, με ρωτούσαν το όνομα μου. Μόλις τους έλεγαν πως ονομάζομαι Άλαν Αλί και είμαι Κούρδος με αγκάλιαζαν. Ένιωθαν κι αυτοί ακριβώς τα ίδια συναισθήματα που νιώθω κι εγώ γιατί οι λαοί μας πέρασαν τα ίδια δεινά από τους Τούρκους.  Όταν ταξιδεύω στο Αφρίν νιώθω περίεργα γιατί εκεί θα έπρεπε να ζω και όχι στην Κύπρο. Όμως οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν το επέτρεψαν. Τώρα ανησυχώ πολύ για το μέλλον της πατρίδας μου».
 
Οι Κούρδοι της Κύπρου θέλουν να πολεμήσουν στο Αφρίν
 
«Στο γραφείο μας φθάνουν καθημερινά αιτήματα από νέους Κούρδους που ζουν στην Κύπρο και θέλουν να πάνε στο Αφρίν να πολεμήσουν» λέει με περηφάνια ο Άλαν.

«Είναι πολύ δύσκολο και ριψοκίνδυνο όμως. Η αυτόνομη περιοχή μας είναι περικυκλωμένη από παντού. Από τα δυτικά είναι οι Τούρκοι. Βόρεια και Νότια έχουμε τους τζιχαντιστές ενώ στα ανατολικά υπάρχει μόνο ένας δρόμος που συνδέει του Αφρίν με το Χαλέπι που και αυτόν τον απέκλεισαν οι Ρώσοι και οι Σύριοι για να μην φτάνουν οι προμήθειες. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τη γη μας και δεν μπορούμε» καταλήγει.
 
Ο Θεόφιλος μας έδειξε το δρόμο – Στην πρώτη γραμμή για την Κύπρο
 
Οι Κούρδοι δεν ξέχασαν ποτέ τον Θεόφιλο Γεωργιάδη και τη θυσία του στο βωμό του Κουρδικού αγώνα για ελευθερία. Τον τιμούν κάθε χρόνο ενώ συχνές είναι και οι επισκέψεις τους στον πατέρα του.
 
«Αυτό που συμβαίνει με τον Θεόφιλο Γεωργιάδη είναι μοναδικό. Για μας είναι ένας από τους ήρωες μας. Οι πολεμιστές μας στο μέτωπο τραγουδούν κάθε μέρα ύμνους με το όνομα του και τον Οτσαλάν. Όλοι οι Κούρδοι στην Κύπρο το πρώτο τους παιδί που είναι αγόρι το ονομάζουν Θεόφιλο. Το πολιτιστικό μας κέντρο στη Λεμεσό έχει το όνομα του. Ακόμα και σχολείο με το όνομα του έχουμε στην περιοχή του Κομπανί».
 
Ζητήσαμε από τον Άλαν και τον πατέρα του να στείλουν ένα μήνυμα στους Κύπριους.
 
«Να ξέρουν ότι  η θυσία του Θεόφιλου δεν πήγε χαμένη. Ένας ξένος έδωσε τη ζωή του για εμάς και εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το ανταποδίδουμε στους Κύπριους. Στον κυπριακό λαό οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Μας υποδέχτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν δεν είχαμε από κάπου να πιαστούμε. Δεν ξέρουμε αν ποτέ θα ανταποδώσουμε όλα αυτά που μας πρόσφερε η Κύπρος. Να είστε σίγουροι όμως για κάτι. Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε για την Κύπρο, χωρίς δεύτερη σκέψη θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να την υπερασπιστούμε».
 
Σε εξέλιξη η σφαγή αμάχων
 
Και οι δύο θέλουν πιο πολύ να μου περιγράψουν τις δραματικές εικόνες που ζουν οι δικοί τους άνθρωποι στο Αφρίν. «Δεν φοβόμαστε τον Ερντογάν και τα αεροπλάνα του. Ο στρατός μας θα τον αντιμετωπίσει και θα τον νικήσει. Αυτό που φοβόμαστε είναι η σφαγή αμάχων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Αφρίν έχει 800 χιλιάδες πληθυσμό. Σε αυτούς προσθέστε άλλο μισό περίπου εκατομμύριο πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Αφρίν για να προστατευθούν από τους τζιχαντιστές. Όλοι αυτοί τώρα παραδόθηκαν στις ορέξεις του Ερντογάν. Το Αφριν βομβαρδίζεται καθημερινά εδώ και πέντε μέρες και οι πιο πολλοί νεκροί είναι άμαχοι. Κι όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες της Ρωσίας και την απάθεια των ΗΠΑ» μας λέει με πόνο ψυχής ο Σαλάχ Εντίν.  
 
Η επιχείρηση κλάδου ελαίας και το κυνήγι των αλεπούδων
 
Το Αφρίν είναι μια περιοχή με τεράστιες εκτάσεις ελαιοδένδρων. Μέσα στα ελαιόδενδρα ζουν αλεπούδες που κατασπαράζουν τις σοδειές. Ο Ερντογάν ονόμασε την επιχείρηση βομβαρδισμού του Αφρίν Επιχείρηση Κλάδου Ελαίας. Σε απάντηση οι αυτόνομοι Κούρδοι του Αφρίν, ονόμασαν την επιχείρηση απόκρουσης της τουρκικής εισβολής επιχείρηση κυνήγι της αλεπούς. 
 
Γιατί η Τουρκία βομβαρδίζει το Αφρίν
 
Ρωτήσαμε τον Άλαν γιατί η Τουρκία βομβαρδίζει το Αφρίν. «Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος. Πραγματικά. Το Αφρίν δεν ήταν  ποτέ επαρχία της Τουρκίας. Μέχρι το 2013 η πόλη μας ανήκε διοικητικά στη Συρία. Ήταν τότε που ήρθαν οι τζιχαντιστές, τους οποίους πολεμήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Καταφέραμε να τους διώξουμε από τις πόλεις και τα χωριά μας και τότε αυτονομηθήκαμε. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε η αυτόνομη επαρχία της Ροζάβα. Καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσουμε θεσμούς. Να εκλέξουμε τοπικούς άρχοντες με εκλογές, να ιδρύσουμε δικά μας σχολεία, κρατικές υπηρεσίες και άλλα. Η περιοχή μας άρχισε να ακμάζει παρά τα τεράστια κύματα προσφύγων που δεχόμασταν από εμπόλεμες ζώνες.  Αυτή η ακμή  στην περιοχή μας είναι αυτή που ανησύχησε τον Ερντογάν και σήμερα μας βομβαρδίζει ανελέητα. Φοβήθηκε ότι οι Κούρδοι σηκώσαμε κεφάλι και το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν και οι συμπατριώτες μας σε άλλες περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία. Δεν  υπάρχει άλλη αιτία πίσω από τους βομβαρδισμούς του Ερντογάν».
 
Πως φτάσαμε στην εισβολή – Οι Ρώσοι άνοιξαν την κερκόπορτα στην Τουρκία
 
Το Χμεμιμ είναι μια αεροπορική βάση στη Λατάκια της Συρίας την οποία εκμεταλλεύεται αποκλειστικά η Ρωσία. Από εκεί ξεκίνησαν τα δεινά των Κούρδων.
 
Ποτέ, καμία εισβολή δεν έγινε χωρίς τις ευλογίες των Μεγάλων Δυνάμεων. Στην περίπτωση του Αφρίν δεν έγινε κάτι διαφορετικό. Όπως μας λέει ο Άλαν την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν στην αεροπορική βάση του Χμεμίμ υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής, της συριακής και της κουρδικής κυβέρνησης. Οι Ρώσοι ζήτησαν από τους Κούρδους να προσαρτηθούν στη Συρία. Οι Κούρδοι ηγέτες, όπως ήταν φυσικό αρνήθηκαν, αφού απέκτησαν την αυτονομία τους χάριν στη θυσία χιλιάδων ανταρτών του YPG και του YPK στο πεδίο της μάχης.
 
«Τότε οι Ρώσοι μας απείλησαν πως αν δεν προσαρτηθούμε, θα αποτραβήξουν τον στρατό τους από τα εδάφη μας και θα μας αφήσουν εκτεθειμένους. Το ναυάγιο των συνομιλιών στο Χμεμίμ άνοιξε την κερκόπορτα στην Τουρκία» μας λέει ο Άλαν.
 
«Την ίδια ώρα η αμερικανική διπλωματία παρακολουθεί με απάθεια τα εγκλήματα πολέμου στο Αφρίν. Εκτός από κάποιες νερόβρασες καταδικαστικές ανακοινώσεις που καλούν την Τουρκία να βάλει χρονικό ορίζοντα στους βομβαρδισμούς δεν έχει εμπλακεί ενεργά ώστε να βάλει φρένο στον Ερντογάν».
 
«Στην Κύπρο δεν μαθαίνετε την αλήθεια»
 
Ο Σαλάχ Εντίν είναι στο Συμβούλιο του PYD (Κόμμα Δημοκρατίας των Κούρδων) στην Κύπρο. Έχει καθημερινή επαφή με εκπροσώπους του αυτόνομου Κουρδικού στρατού στο Αφρίν. Ο στρατός των Κούρδων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στο YPJ (Κουρδικός αντρικός στρατός για την προστασία των πολιτών)  και το YPK (Κουρδικός γυναικείος στρατός για την προστασία των πολιτών).
 
«Η κατάσταση στο Αφρίν είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ακούτε από τα ΜΜΕ στην Κύπρο. Οι Τούρκοι έχουν τεράστιες απώλειες. Για να καταλάβετε, χθες (24 Οκτωβρίου) ζήτησαν ολιγόωρη ανακωχή για να μαζέψουν τα πτώματα των νεκρών τους. Έχουμε και πολλούς Τούρκους αιχμαλώτους. Η διαφορά μας όμως όσο με τους Τούρκους, όσο και με τους τζιχαντιστές είναι ότι εμείς τους αιχμαλώτους που πιάνουμε τους περιθάλπουμε, τους ταΐζουμε και τους παραδίδουμε πίσω στις μανάδες τους. Στις μανάδες τους όμως, όχι στον στρατό» τονίζει ο  Σαλάχ Εντίν.
 
Τα μέσα όμως περιορίζονται στο να αναμεταδίδουν αυτά που θέλει ο Ερντογάν μέσα από το Πρακτορείο Ανατολού. Όποιος θέλει να μάθει το τι πραγματικά συμβαίνει στο Αφρίν, θα πρέπει να ενημερώνεται και από τα κουρδικά μέσα.
 
Δεν τους φοβόμαστε
 
Όπως μας εξήγησε ο Σαλάχ Εντίν η κατάσταση στο Αφρίν είναι σταθερή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι άμαχοι οι οποίοι βομβαρδίζονται ανελέητα από την τουρκική αεροπορία. «Ο στρατός μας δεν φοβάται τους Τούρκους. Τους αντιμετωπίσαμε πολλές φορές και τους νικήσαμε. Στο πεδίο θα είμαστε νικητές. Το πρόβλημα στο Αφρίν είναι ανθρωπιστικό. Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα γυναικόπαιδα, τους ηλικιωμένους μας αλλά και το περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που κατέφυγαν στην περιοχή μας για να προστατευθούν».
 

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα