Φωνάζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αμμοχώστου για το ανεργιακό

Με κύριο αίτημα την έγκαιρη καταβολή του ανεργιακού επιδόματος κατά τους χειμερινούς μήνες, πραγματοποιήθηκε το πρωί ανοικτή συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου,  που διοργανώθηκε από την Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων της ΠΕΟ.
 
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα στη Δερύνεια κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η αγανάκτηση των εργαζομένων για την μεγάλη καθυστέρηση καταβολής του ανεργιακού επιδόματος την χειμερινή περίοδο, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου Εργασίας για επίλυση του προβλήματος.

 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πανίκος Ιεράρχη Επαρχιακός Γραμματέας Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής της ΠΕΟ Αμμοχώστου, «στη συγκέντρωση έγινε ενημέρωση των εργαζομένων για τα αποτελέσματα των προσπαθειών εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης τον περασμένο χρόνο και αναφορά στις καταγγελίες των Συντεχνιών προς το Υπουργείο Εργασίας  για τις αυθαιρεσίες των ξενοδόχων και την ανάγκη η Πολιτεία να παρέμβει για να προστατέψει τους εργαζόμενους».
 
Πρόσθεσε  ότι «εκφράστηκε επίσης η απογοήτευση των εργαζομένων για την αδιαφορία του Υπουργείου Εργασίας για προώθηση συγκεκριμένων εισηγήσεων του Συνδικαλιστικού κινήματος για νομικές ρυθμίσεις ώστε να αποτρέπονται παρερμηνείες του Νόμου και κατοχύρωσης της μισθοδοσίας όπως προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν πέραν των 400 εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, άνεργοι ως επί το πλείστων και μεταξύ άλλων ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να μην υπογράφουν προσωπικές συμφωνίες που είναι ουσιαστικά υποδεέστερες των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων».
 
Σημείωσε ακόμα ότι μετά τη συγκέντρωση όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα ακολούθησε πορεία προς το Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με παράκληση να δοθεί στην Υπουργό Εργασίας «και διαμαρτυρηθήκαμε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή του ανεργιακού επιδόματος στους εργαζομένους, που ξεπερνά τους τρεις μήνες».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιεράρχης ανέφερε πως «οι ξενοδοχο-υπάλληλοι είναι ουσιαστικά απλήρωτοι από το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον περασμένο Νοέμβριο. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν και τα δύο μέλη μιας οικογένειας εργάζονται στο ξενοδοχειακό τομέα, αφού με την μη καταβολή του ανεργιακού επιδόματος η οικογένεια να μην καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της και να αναμένει από τους γονείς, συγγενείς και φίλους να τους δώσουν ορισμένα λεφτά για να τα βγάλουν πέρα».
 
Στο ψήφισμα που επιδόθηκε στο Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητείται μεταξύ άλλων η νομική ρύθμιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, όπως αυτή συμφωνείται εκάστοτε κατά την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, τροποποίηση του άρθρου για την εγγυημένη μονάδα ώστε αυτή να καταβάλλεται κάθε μήνα ή και κατάργηση του σχετικού άρθρου, τροποποίηση των κανονισμών ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να πληρώνει fixed μισθούς και να συμπεριλαμβάνει σε αυτούς παρεμφερή ωφελήματα, τροποποίηση του κανονισμού για την καταβολή Ταμείου Προνοίας ώστε όποιος συμπληρώνει εξάμηνη υπηρεσία στη βιομηχανία και σε περίπτωση εποχικής απασχόλησης 18 μήνες υπηρεσία να δικαιούται το συγκεκριμένο ωφέλημα χωρίς άλλους περιορισμούς.
 
Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν για περαιτέρω δυναμική κινητοποίηση τους σε περίπτωση που δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει