Έπαιρναν επιδόματα για να εργάζονται τα απογεύματα αλλά δεν ήταν παραγωγικοί οι γιατροί του Νοσοκομείου

Στο συμπέρασμα ότι το σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι τρωτό προς εκμετάλλευση, καταλήγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με τον έλεγχο που διενέργησε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο για το έτος 2016, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιοποίησε σήμερα.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, τα κίνητρα τα οποία το Υπουργείο Υγείας συμφώνησε με τους ιατρούς, ώστε να εργάζονται το απόγευμα, δεν συνοδεύτηκαν από αποτελεσματικά μέτρα διασφάλισης της παραγωγικότητας τους κατά τις πρωινές ώρες και αυτό σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ικανοποιητικού συστήματος ελέγχου του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης, κατέστησε το όλο πρόγραμμα «τρωτό σε εκμετάλλευση» από όποιον επιθυμούσε να υποαπασχολείται το πρωί και να μεταφέρει την εργασία του το απόγευμα, ώστε να πληρώνεται υπερωριακά.
 

Από τον έλεγχο διαφάνηκε ότι, εκτός από διαθέσιμα χειρουργεία τις πρωινές ώρες, υπήρχαν και διαθέσιμοι ιατροί και αναισθησιολόγοι. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο στο μητρώο χειρουργείων, για τις συγκεκριμένες ημέρες του Δεκέμβρη του 2016 που έγιναν οι εγχειρίσεις το απόγευμα, αναφορικά με τους ιατρούς που συμμετείχαν στα χειρουργεία που έγιναν τις πρωινές ώρες, υπήρχαν χειρούργοι ιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής και αναισθησιολόγοι που δεν είχαν προγραμματισμένο χειρουργείο.

Για παράδειγμα στις 6.12.2016 δεν είχαν προγραμματισμένο χειρουργείο συγκεκριμένοι αναισθησιολόγοι (7 ιατροί).

Σε σχέση με την υπερωριακή αποζημίωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει πως δεν έχει ληφθεί υπόψη, για σκοπούς καθορισμού του κατ` αποκοπήν ποσού υπερωριακής αποζημίωσης η μισθολογική κλίμακα του ιατρικού προσωπικού που θα συμμετέχει, και ως εκ τούτου, η κατ` αποκοπή υπερωριακή αποζημίωση, που καθορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, για σκοπούς του πιο πάνω πιλοτικού προγράμματος, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με την υπερωριακή αποζημίωση που καταβάλλεται σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς.

Σε σημείωμα της Γενικής Διευθύντριας προς τον Υπουργό Υγείας ημερομηνίας 27.10.2015 αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα ποσά έχουν συμφωνηθεί με τους Ιατρούς και Νοσηλευτές και δεν υπάρχει περιθώριο μείωσής τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών στην προαναφερόμενη επιστολή του τονίζει ότι το κατ` αποκοπή ποσό υπερωριακής αποζημίωσης είναι μέχρι και οκταπλάσιο για το ιατρικό προσωπικό και επταπλάσιο για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως το Υπουργείο Υγείας, αγνοώντας την θέση του Υπουργείου Οικονομικών, προχώρησε και υπέβαλε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία και εγκρίθηκε.

Από έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Δεκέμβριο 2016 και την Ορθοπεδική Κλινική, όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν ο Διευθυντής της Κλινικής (κλίμακα Α16), ο Υποδιευθυντής της Κλινικής (κλίμακα Α15) και 5 ιατροί (κλίμακα Α11).

Σημειώνεται ότι ενώ η υπερωριακή αποζημίωση στην κλίμακα Α15 αμείβεται με €32,95/ώρα και στην κλίμακα Α11 με €24,07/ώρα, η Γενική Διευθύντρια καθόρισε το κατ` αποκοπήν ποσό στα €300 ανά επέμβαση για κάθε ιατρό ανεξάρτητα της θέσης (κλίμακας) που κατέχει.

Από τον έλεγχο παρατηρήθηκε ότι τα χειρουργεία τις απογευματινές ώρες τον Δεκέμβριο του 2016 διήρκεσαν το αργότερο μέχρι τις 9μ.μ. Σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή για 6 ώρες υπερωριακής απασχόλησης οι ιατροί στην Κλίμακα Α15 θα αμείβονταν με το ποσό των €198, και οι ιατροί στην κλίμακα Α11 με το ποσό των €144 σε αντίθεση με το ποσό των €600 που τους καταβλήθηκε (2 επεμβάσεις x €300).

Ο Διευθυντής Κλινικής (ιατρός στην κλίμακα Α16), σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα δεν δικαιούται να εργαστεί υπερωριακά και αμείβεται με κατ` αποκοπή ποσό επιδόματος ευθύνης που ανέρχεται σε €1.390 το μήνα και που αφορά στις ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου.

Από τον έλεγχο μας διαπιστώθηκε ότι τον 12/2016, ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής κλινικής έλαβε τόσο το επίδομα ευθύνης ύψους €1.390 όσο και το κατ’ αποκοπή ποσό των €1.800 που αφορούσε στη συμμετοχή του στο πιλοτικό πρόγραμμα (στις 8.12.2016, 22.12.2016, 28.12.2016).

Σε ό,τι αφορά στις χειρουργικές επεμβάσεις εντός και εκτός των συνήθων ωρών εργασίας, από έλεγχο που έχει διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο μητρώο χειρουργείων για τις επεμβάσεις της Ορθοπεδικής Κλινικής κατά τον Δεκέμβριο 2016, παρατηρήθηκε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να αξιοποιείται κατάλληλα ο χειρουργικός χρόνος κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας (πρωινές ώρες).

«Εντοπίστηκαν», αναφέρει, «περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος από την στιγμή της εισαγωγής του ασθενούς στο χειρουργείο μέχρι την ώρα διασωλήνωσής του από τον αναισθησιολόγο, έφθασε μέχρι και τα 60 λεπτά. Ο αντίστοιχος χρόνος για την ίδια διαδικασία για τις χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακά) έφθασε μόνο μέχρι τα 30 λεπτά».
         
Τέλος, ανάλογη είναι η εικόνα μετά τη διασωλήνωση, αφού εντοπίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος μεταξύ της διασωλήνωσης του ασθενούς και της έναρξης της χειρουργικής επέμβασης (χρόνος που ο ασθενής είναι υπό την επήρεια νάρκωσης πριν την έναρξη της επέμβασης) κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας έφθασε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τα 65 λεπτά, ενώ κατά τις εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακά) χειρουργικές επεμβάσεις, έφθασε μέχρι τα 30 λεπτά.

Δειτε Επισης

Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής