Ή καθυστερούν να βάλουν ασθενείς στο χειρουργείο ή… τους αφήνουν ναρκωμένους

Άκρως απογοητευτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με βάση Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για το έτος 2016» την οποία δημοσιοποίησε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Από έλεγχο που έχουμε διεξάγει στο μητρώο χειρουργείων για τις επεμβάσεις της Ορθοπεδικής Κλινικής κατά τον Δεκέμβριο 2016, παρατηρήθηκε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν φαίνεται να αξιοποιείται κατάλληλα ο χειρουργικός χρόνος κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας (πρωινές ώρες).
 
Εντοπίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος από την στιγμή της εισαγωγής του ασθενούς στο χειρουργείο μέχρι την ώρα διασωλήνωσής του από τον αναισθησιολόγο, έφθασε μέχρι και τα 60 λεπτά. Ο αντίστοιχος χρόνος για την ίδια διαδικασία για τις χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακά) έφθασε μόνο μέχρι τα 30 λεπτά.
 
Αναφέρονται τα πιο κάτω παραδείγματα:
Ανάλογη είναι η εικόνα μετά τη διασωλήνωση, αφού εντοπίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος μεταξύ της διασωλήνωσης του ασθενούς και της έναρξης της χειρουργικής επέμβασης (χρόνος που ο ασθενής είναι υπό την επήρεια νάρκωσης πριν την έναρξη της επέμβασης) κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας έφθασε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τα 65 λεπτά, ενώ κατά τις εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακά) χειρουργικές επεμβάσεις, έφθασε μέχρι τα 30 λεπτά.
 
Χρόνος Χειρουργείου. Από δειγματοληπτικό έλεγχο στο Μητρώο Χειρουργείου παρατηρήθηκε ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, ο χρόνος μεταξύ της ώρας διασωλήνωσης (αναισθησία) και της έναρξης της χειρουργικής επέμβασης, κυμαίνεται από 40 μέχρι 60 λεπτά.
 
Παρατίθενται παραδείγματα:
 
Όπως διαπιστώνεται, δύο χειρουργικές αίθουσες (υπάρχουν συνολικά 12 αίθουσες) παραμένουν κλειστές. Παρατηρήθηκε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν εξέτασε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους ενόψει των μεγάλων λιστών αναμονής. Αντί αυτού, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε χρήση μίας χειρουργικής αίθουσας τα απογεύματα στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος με την παροχή υπερωριακής απασχόλησης σε ιατρούς, νοσηλευτές, κλητήρες και καθαρίστριες.
 
Σύσταση Ελεγκτή: Επισημάναμε ότι το Νοσοκομείο θα πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει τις δύο χειρουργικές αίθουσες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
 

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα