Άκρως απογοητευτικό - Αναμονή για εγχείρηση έως 88 μήνες στο ΓΝΛ

Άκρως απογοητευτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με βάση Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για το έτος 2016» την οποία δημοσιοποίησε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κύπρου τόσο σε αριθμό ασθενών που εξυπηρετεί, όσο και σε κτιριακή δομή και εξοπλισμό. Για το 2016, έγιναν 26.053 εισαγωγές ασθενών σε θαλάμους για νοσηλεία, 252.771 επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, 6.814 χειρουργικές επεμβάσεις και 94.222 επισκέψεις στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

 Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου, αφορούν:

-Απουσία εσωτερικού ελέγχου.

- Αύξηση των καθυστερημένων εσόδων και απουσία λήψης ικανοποιητικών και κατάλληλων μέτρων είσπραξης με ορατό τον κίνδυνο μη είσπραξής τους.

-Διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείριση στο πιλοτικό πρόγραμμα παροχής κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια.

-Απουσία διαδικασίας έγκαιρης παράδοσης τιμολογίων σε εσωτερικούς ασθενείς κατά το εξιτήριο τους από το Νοσοκομείο.

 -Μη ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση αναφορικά με την τήρηση των λιστών αναμονής.

-Μεγάλες λίστες αναμονής.

- Παρεμβάσεις στις λίστες αναμονής.

- Απουσία ικανοποιητικού έλεγχου και παρακολούθησης στην χορήγηση ενέσιμων αντιβιώσεων (ελεγχόμενα φάρμακα).

-Καταγγελία για παράνομη ιδιωτική απασχόληση ιατρού σε Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης. Το όνομα του διαφημίζεται στην ιστοσελίδα της Μονάδας. Καταγγελία για δημιουργία εικονικών ραντεβού από τον ίδιο ιατρό με σκοπό την συνταγογράφηση φαρμάκων ή έκδοση παραπεμπτικών για διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων, για εξυπηρέτηση, ενδεχομένως, των ασθενών της Μονάδας στην οποία απασχολείται παράνομα.

-Πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος λόγω μη αξιοποίησης όλων των υποσυστημάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας το οποίο στοίχισε στο κράτος πέραν των €43 εκ.

- Μη συμμόρφωση με τις διατάξεις ελέγχου του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από την εργασία. Σχετικό παράδειγμα της έλλειψης ελέγχου της φυσικής παρουσίας τους αποτελεί περίπτωση συγκεκριμένου ιατρού της υποστελεχωμένης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

- Ελλιπής φύλαξη των ιατρικών φακέλων των ασθενών.

- Μη διενέργεια φυσικής καταμέτρησης και επιβεβαίωσης του ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται καταχωρημένος στα μητρώα του Νοσοκομείου από την ημερομηνία λειτουργίας του Νοσοκομείου μέχρι σήμερα.

- Μη διενέργεια φυσικής καταμέτρησης των αποθεμάτων της Κεντρικής Αποθήκης, μη υποβολή σχετικής βεβαίωσης στον Γενικό Λογιστή, με κοινοποίηση στην Υπηρεσία μας.

Η διαπίστωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μελετώντας την παρούσα ΄Εκθεση, είναι ότι η κατάσταση στο ΓΝΛ είναι άκρως απογοητευτική.

 
Χρόνος αναμονής... 88 μήνες!
 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΝΛ, ο χρόνος αναμονής για τις διάφορες εξετάσεις, επεμβάσεις κ.λπ. (κατά την ημερομηνία λήψης των στοιχείων), είναι :
1. Για τη διενέργεια επέμβασης στο αγγειοχειρουργικό 56 μήνες, στο γναθοπροσωποχειρουργικό 76 μήνες, στο μικρό χειρουργείο 40 μήνες, στο νευροχειρουργικό 41 μήνες, στο ορθοπεδικό 88 μήνες, στο ακουολογικό 61 μήνες και στην χειρουργική 88 μήνες. Σημειώνεται ότι ο πιο πάνω χρόνος αναμονής υπολογίστηκε με βάση την παλαιότερη ημερομηνία εγγραφής ασθενoύς που δεν έχει ακόμη χειρουργηθεί. 2. Για εξέταση από γαστρεντερολόγο υπάρχει χρόνος αναμονής περίπου 10 μήνες. (iii) Για εξέταση από ορθοπεδικό υπάρχει χρόνος αναμονής 5 μήνες.
3. Για εξέταση από νευροχειρούργο υπάρχει χρόνος αναμονής 8 μήνες.
4. Παρέμβαση στις λίστες αναμονής. Από κατάσταση που ζήτησε και εξασφάλισε η Υπηρεσία μας από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής του ΓΝΛ, παρατηρήθηκε ότι γίνονται παρεμβάσεις στις μηχανογραφημένες λίστες αναμονής.
 
Συγκεκριμένα φαίνεται να γίνονται αλλαγές στις ημερομηνίες εγγραφής των ασθενών στις λίστες και στην ένδειξη ρουτίνα/επείγον. Σύμφωνα με την εν λόγω κατάσταση, κατά την διάρκεια του 2016, φαίνεται να έγιναν 333 αλλαγές και αφορούσαν κυρίως το ακτινολογικό εργαστήριο και την ορθοπεδική κλινική. Το 2017, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου έγιναν 102 αλλαγές.
 
Καταγγελία για γιατρό της Παθολογικής Κλινικής- Στον Γενικό Εισαγγελέα έρευνα του Ελεγκτή για παράνομη ιδιωτική απασχόληση 
 
Από διερεύνηση καταγγελίας για ιατρό της Παθολογικής Κλινικής, η οποία που υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
(α) Ιδιωτική απασχόληση χωρίς άδεια. Το όνομα του ιατρού παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα Μονάδας Φροντίδας και Αποκατάστασης, χωρίς να υπάρχει έγκριση για ιδιωτική απασχόληση. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο εν λόγω ιατρός επισκέπτεται το χώρο του ιδιωτικού ιδρύματος κάθε βδομάδα και ότι είναι καθήκον κατά τη διάρκεια του 24ώρου για άμεση ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά.
(β) Δημιουργία εικονικών ραντεβού. Διαπιστώθηκε ότι, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος του ΓΝΛ, ο εν λόγω ιατρός δημιουργούσε μελλοντικά εικονικά ραντεβού εξωτερικών ασθενών, τα οποία χρησιμοποιούσε σε προγενέστερη ημερομηνία για να συνταγογραφεί φάρμακα ή να εκδίδει παραπεμπτικά για διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων. Διευκρινίζεται ότι, οι εν λόγω ασθενείς δεν είχαν εγγραφεί στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου κατά την ημερομηνία της έκδοσης της συνταγής και δεν είχαν καταβάλει τα σχετικά τέλη που προβλέπονται στους περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών Γενικούς Κανονισμούς. Σύμφωνα με την καταγγελία, αυτά πιθανόν να χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς του ιδρύματος στο οποίο απασχολείται. Σύμφωνα με κατάσταση που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία και ετοιμάστηκε από τις Υπηρεσίες Πληροφορικής, φαίνεται ότι για την περίοδο 2009-2017, σε 259 περιπτώσεις εκδόθηκαν από τον εν λόγω ιατρό συνταγές φαρμάκων χωρίς να γίνει επίσκεψη του ασθενούς την ημέρα του ραντεβού. Σε ότι αφορά στις παραγγελίες αναλύσεων/εξετάσεων φαίνεται ότι έγιναν 7.623 παραγγελίες για την περίοδο 2008- 2017. Για την εν λόγω υπόθεση η Υπηρεσία μας απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων και για οποιοδήποτε άλλο θέμα κριθεί σκόπιμο.
 
Χρόνοι αναμονής ασθενών για χειρουργεία
 
Εντοπίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος από την στιγμή της εισαγωγής του ασθενούς στο χειρουργείο μέχρι την ώρα διασωλήνωσής του από τον αναισθησιολόγο, έφθασε μέχρι και τα 60 λεπτά. Ο αντίστοιχος χρόνος για την ίδια διαδικασία για τις χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακά) έφθασε μόνο μέχρι τα 30 λεπτά.Ανάλογη είναι η εικόνα μετά τη διασωλήνωση, αφού εντοπίστηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος μεταξύ της διασωλήνωσης του ασθενούς και της έναρξης της χειρουργικής επέμβασης (χρόνος που ο ασθενής είναι υπό την επήρεια νάρκωσης πριν την έναρξη της επέμβασης) κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας έφθασε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τα 65 λεπτά, ενώ κατά τις εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακά) χειρουργικές επεμβάσεις, έφθασε μέχρι τα 30 λεπτά.
 
 
Οι απουσίες γιατρού της Κλινικής Μονάδας Εντατικής
 
Από έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στον φάκελο αδειών γιατρού διαπιστώθηκε ότι μέχρι τις 20.8.2017 απουσίαζε από την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ακολούθως:
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ο ιατρός αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της ΜΕΘ και στον πολύ σοβαρό αντίκτυπο στο επίπεδο που αυτή θα έχει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Από τα πιο πάνω δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο οι πολλές απουσίες του συγκεκριμένου ιατρού της ΜΕΘ από το Νοσοκομείο δεν προκαλούσαν ή συνέτειναν στην υποστελέχωση της Κλινικής με τους συνεπακόλουθους κινδύνους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων παραπτωμάτων ο γιατρός, χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια ιδιωτικής απασχόλησης, παρουσιάζεται στο προσωπικό του Προφίλ στο διαδίκτυο (Linkedin) ότι είναι Locum Consultant in Respiratory Medicine, σε Εθνικό Σύστημα Υγείας άλλης χώρας.
 
 
Δείτε όλη την Έκθεση
 
Υπ. Υγείας: Εργαλείο η έκθεση ελεγκτικής υπηρεσίας, η αυτονόμηση θα θέσει τέρμα στις ανεπάρκειες 
 
Εργαλείο για βελτίωση των υπηρεσιών αποτελούν οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό που καταδεικνύεται εμφανώς από την έκθεση είναι η αδήριτη ανάγκη της ταχείας εισαγωγής της αυτονόμησης.

«Αναφορικά με ειδική έκθεση, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας από την Ελεγκτική Υπηρεσία για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, θέλω να σημειώσω ότι για το Υπουργείο Υγείας οι εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι εργαλεία για βελτίωση των υπηρεσιών μας», ανέφερε σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό ο Υπουργός Υγείας, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «καταδεικνύεται εύκολα από τη συγκεκριμένη έκθεση η ανεπάρκεια του υφισταμένου συστήματος να υποβοηθήσει τη λειτουργία του μεγαλύτερου γενικού νοσοκομείου της χώρας και είμαι βέβαιος και των υπολοίπων κατά τρόπο ο οποίος να συνάδει με τη χρηστή διοίκηση».

«Έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να μελετήσουν ενδελεχώς την έκθεση και να μου δώσουν απαντήσεις – και στη Γενική Διευθύντρια και στη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών – για να μπορέσει να ενημερωθεί και ο κόσμος καλύτερα», είπε.

Σύμφωνα με το Γιώργο Παμπορίδη «αυτό, όμως, που καταδεικνύεται εμφανώς από την έκθεση είναι η αδήριτη ανάγκη της ταχείας εισαγωγής της αυτονόμησης».

Η αυτονόμηση, ανέφερε, «η οποία θα θέσει τέρμα σε αυτές τις ανεπάρκειες, θα τοποθετήσει διευθυντικές ομάδες στο κάθε νοσοκομείο προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί και λειτουργήσει όπως πρέπει με χρηστό τρόπο η κάθε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας».
 
 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο