Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η παράδοση του πλοίου "Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης"

 

Η Κύπρος αναλαμβάνει πλέον πλήρως τον ρόλο της, ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας, ανέφερε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας η σημερινή τελετή παράδοσης του  πρώτου πλοίου ανοικτής θαλάσσης του Ναυτικού, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ναυτικό και την Εθνική Φρουρά.
 
Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης του πλοίου, που φέρει το όνομα του αείμνηστου Διοικητή του Ναυτικού "Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης", στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, αυτή η συμβολική τελετή "σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Εθνική Φρουρά, την Εθνική Φρουρά που αλλάζει, που εκσυγχρονίζεται, που αναβαθμίζεται προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην αποστολή της".
 
Σήμερα, η Εθνική Φρουρά, συνέχισε, πέραν του πρωταρχικού της ρόλου ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οιασδήποτε νέας τουρκικής επιβουλής, διαδραματίζει και ένα νέο σημαντικό ρόλο, καθώς συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία και η παράνομη διακίνηση όπλων.

Υπογράμμισε δε πως το πλοίο φέρει και επίσημα το όνομα του πρώην Διοικητή του Ναυτικού, "ενός ήρωα του Ναυτικού της Κύπρου, του Αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ενός εκ των 13 ηρώων της τραγωδίας του Μαρί, που με το έργο, το ήθος και την προσφορά του προς το Ναυτικό, αποτελεί πρότυπο αξιωματικού και θα θυμίζει πάντα τον δρόμο του καθήκοντος και της τιμής".
 
Η σημερινή  τελετή, ανέφερε, αποτελεί επιβεβαίωση "ότι έχουμε πλέον περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις" και υπέδειξε ότι, πέραν από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, το οποίο ευχαρίστησε για "την άριστη συνεργασία",  άλλα δύο πλοία αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να κατακυρωθούν, καθώς ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί.


Παράλληλα, τόνισε ο  ΠτΔ, εντός  των επόμενων λίγων μηνών, το Ναυτικό θα ενισχυθεί  και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των Ο.Υ.Κ., ενώ αναφέρθηκε σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα για το Ναυτικό, όπως η αναβάθμιση της εμβέλειας του Συστήματος Ραντάρ Επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου και το Παράκτιο Σύστημα Καμερών Επιτήρησης, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η έγκριση από τη Βουλή της αναβάθμισης του Συστήματος Πυραύλων Ναυτικής Αποτροπής, η παράδοση σύγχρονου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για τις ανάγκες των ΟΥΚ και η έναρξη έργων της πρώτης φάσης εκβάθυνσης και αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης.
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, έχουμε εκφράσει την πρόθεση και την ετοιμότητα μας να διαθέσουμε δυνατότητες και διευκολύνσεις τόσο εδώ στη Ναυτική Βάση όσο και στην Αεροπορική Βάση στη Πάφο, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στο πλαίσιο της PESCO.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε και τους αξιωματούχους του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο, "στο πλαίσιο του ενισχυμένου ενδιαφέροντος για αναβάθμιση της ναυτικής μας συνεργασίας, όπως είχα τη δυνατότητα να συζητήσω και πρόσφατα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν".
 
Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους εταίρους για την εδώ  φιλοξενία  πολεμικών πλοίων, "που αναντίλεκτα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σημαντική αλλαγή δεδομένων με προφανή τα οφέλη για την πατρίδα μας", σημειώνοντας πως "η Κύπρος αναλαμβάνει πλέον πλήρως τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας, ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας". 

Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για την εκπαίδευση που παρέχει στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, αλλά και γενικότερα "για τη συνεχή έμπρακτη στήριξη στην άμυνα της Κύπρου", υποδεικνύοντας πως, τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ενίσχυση της αμυντικής σύζευξης Ελλάδας- Κύπρου και στο πλαίσιο της PESCO, αλλά και μέσα από τις τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες, οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται πλέον στο ψηλότερο σημείο.

Διαμήνυσε ακόμη προς τον Αρχηγό και όλα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς πως "ως πολιτεία είχαμε και έχουμε υποχρέωση, έστω και μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων και αναβλητικότητας, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλάνιζαν όλες τις τάξεις του προσωπικού".


Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του γιατί και με τη συνεργασία όλων των κομμάτων της Βουλής, "έχουμε κατορθώσει με την ομόφωνη ψήφιση των σχετικών Κανονισμών, να ανοίξουμε το δρόμο προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου σε σχέση με το παρελθόν, αλλά κυρίως η ανέλιξη και η προοπτική για το μέλλον για όλα τα στελέχη της Ε.Φ.".

Του χαιρετισμού του Προέδρου προηγήθηκε αγιασμός, επίδοση της Πολεμικής Σημαίας από τον Αρχηγό της Ε.Φ στον Κυβερνήτη του πλοίου και επιβίβαση του πληρώματος στο πλοίο, ενώ στην ανάγνωση της διαταγής του, ο Διοικητής του Ναυτικού, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, είπε πως η ενσωμάτωση του πλοίου στην Ε.Φ., αυξάνει τη μαχητική της ικανότητα και αποτελεί μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού του Ναυτικού και ταυτόχρονα, διευρύνει τις επιλογές άσκησης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
 
Όπως είπε, το πλοίο των Ισραηλινών Ναυπηγείων, είναι ένα σύγχρονο πλοίο 62 μέτρων, υψηλών δυνατοτήτων και φέρει ναυτιλιακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, φέροντας οπλισμό για την αυτοπροστασία του και διαθέτει την υποδομή για εγκατάσταση πυραυλικού συστήματος και αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα.
 
Το Ναυτικό, σημείωσε, θα μπορεί πλέον να εκτελεί περιπολίες στην ανοικτή θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για επιτήρηση και έλεγχο του θαλάσσιου χώρου, να συνδράμει σε θέματα έρευνας και διάσωσης και να συνεργάζεται με ναυτικές μονάδες άλλων χωρών, σε αναβαθμισμένο ρόλο.
 
Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος του πλοίου τέλεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του αείμνηστου Διοικητή του Ναυτικού, Μαρία Ιωαννίδου, στην οποίαν ο ΠτΔ παρέδωσε την κυπριακή σημαία, ενώ ακολούθησε ξενάγηση.

 

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας