Η ματωμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1956 - «Μάστρε πεθαίνω, ζήτω η Ελλάς»

Οι γιορτές των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ βρήκαν τους νέους της Κύπρου αγκαλιά με τα όπλα αντί με τους συγγενείς τους.
 
Ο Μιχάλης Γιωργάλλας απέδρασε από τα βρετανικά κρατητήρια των Βρετανών στις 13 Δεκεμβρίου και αμέσως «τρέχοντας» όπως διηγούνται οι ίδιοι οι συναγωνιστές τους μετέβη στον Αγρό όπου εντάχθηκε στην ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Από τον Αγρό πήγε με την ομάδα του στην Ζωοπηγή προπαραμονή του 1957. Εκεί έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα Χριστούγεννα στα χρόνια της ΕΟΚΑ (video) 

Διαβάστε την δραματική αφήγηση του Αυγουστή Ευσταθίου για τα όσα διαδραματίστηκαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1956.
 
Όταν ήμασταν στο σπίτι του Παπαχριστόδουλου και γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα με τον Αυξεντίου και άλλους αντάρτες, τραγουδήσαμε χορέψαμε και αναχωρήσαμε και ακολούθως ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Φύγαμε από τον Αγρό και μέσω του Αγίου Θεοδώρου καταλήξαμε στη Ζωοπηγή. Το κρησφύγετο ήταν μια νισκιά χωριάτικη στο σπίτι του σπουδαίου ανθρώπου και αγωνιστή Μηνά Μηνά. Εκεί στη νησικά (τζάκι) σηκωνόταν η πλάκα και κατεβαίναμε κάτω στο κρυσφήγετο. Τα όπλα μας ήταν μέσα σε κρύπτη μετά από διαταγή του Διγενή.
 
Είχα ιδιαίτερη σχέση με τον Γιωργάλλα. Το βράδυ πριν σκοτωθεί προσπαθούσε να με υπνωτίσει. Ο Αυξεντίου παρακολουθούσε και του έκανε πλάκα. Ο Γιωργάλλας με διάφορες φράσεις προσπαθούσε να με υπνωτίσει. Ο Αυξεντίου του λέει, «Ε Λιάκο κοιμήσου γιέ μου εν μπορείς να κοιμήσεις τον Σατανά».
 
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν κοιμόταν ποτέ το βράδυ. Σε κάποια στιγμή μας τράβηξε από τα πόδια. Καταλάβαμε πως ήρθαν προδότες. Τότε ο Αυξεντίου έδωσε διαταγή να βγούμε έξω. Όπλα είχαν μόνο ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Εγώ κρατούσα μόνο μια χειροβομβίδα. Ο Μάκης Γιωργάλλας μόνο ένα πιστόλι.
 
Ακολούθησε η συμπλοκή μεταξύ Αυξεντίου και προδοτών. Βγήκαν έξω μόνο ο Αυξεντίου και ο Γιωργάλλας. Όπως μας διηγήθηκε ο Αυξεντίου πήγαινε τοίχο τοίχο με τον Μάκη Γιωργάλλα σε κάποια στιγμή τους αντιλήφθηκαν οι προδότες και έπεσε μια ριπή η οποία τραυμάτισε τον Γιωργάλλα.
 
Αυτός που πυροβόλησε ήταν ο Τούρκος. Αμέσως ο Αυξεντίου ανταπέδωσε τα πυρά προς το μέρος που φάνηκε η λάμψη και το εχθρικό αυτόματο σίγησε, αφού είχε σκοτωθεί ο κάτοχός του.
 
Για μερικά λεπτά έγινε ανταλλαγή πυρών αλλά οι πράκτορες των Εγγλέζων κατάφεραν να διαφύγουν μπαίνοντας στο ταξί.
 
Ο Γεωργάλλας τραυματισμένος βαριά, σύρθηκε σιγά σιγά και χάραξε μια γραμμή με το αίμα του, από το γεφύρι του χωριού, όπου τραυματίσθηκε, μέχρι το σπίτι του Μηνά.
 
Έπεσε και τότε είπε το υπέροχο, «μάστρε πεθαίνω! Ζήτω η Ελλάδ…» και ξεψύχησε.
 
Η αναφορά στο Γρίβα  

Ο Μάκης Γιωργάλλας θάφτηκε από τους συναγωνιστές του στο κοιμητήριο της Ζωοπηγής. Αμέσως μετά η ομάδα Αυξεντίου αποχώρησε από το χωριό στο οποίο λίγη ώρα αργότερα έφτασαν όρδές των βρετανικών στρατευμάτων.
 
Ο θάνατος του Μάκη Γιωργάλλα δεν αποτελεί ακόμα μια θυσία ενός ήρωα της ΕΟΚΑ, αφού δεν σκοτώθηκε από βρετανικά πυρά αλλά από πυρά προδοτών.
 
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου έστειλε πλήρη αναφορά στον Στρατηγό Διγενή για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ στο σπίτι του Μηνά Μηνά στη Ζωοπηγή. Ο Αυξεντίου εξιστόρησε με πάσα λεπτομέρεια στον Γεώργιο Γρίβα όσα συνέβησαν και του επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν πέφτει το ηθικό τους ενώ συγκινημένος του περιέγραψε και τη σκηνή με τα τελευταία λόγια του ήρωα της ΕΟΚΑ φανερά συγκινημένος σύμφωνα με τον τρόπο γραφής του.
 
Ο Γρίβας γράφει στα απομνημονεύματά του για τον Μάκη Γιωργάλλα.
 
«Ο Γεωργάλλας ήταν ένα γενναίο παλικάρι, αγνός και ενθουσιώδης αγωνιστής, όστις, μολονότι λαμπρού ήθους και εξαιρέτου επιδόσεως, απεβλήθη, ως μη ώφειλε, του Σχολείου, εις το οποίο εφοίτα, λόγω της ζωηρής συμμετοχής τους εις τας μαθητικάς πατριωτικάς εκδηλώσεις».
 

 
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου